A lóversenyzés bölcsője: Newmarket

Több mint 3000 tréningben lévő telivér, 65 istálló, két lóversenypálya, ahol évente kilenc Group 1-es versenyt futnak, valamint a Tattersalls, Európa első számú árverési társasága évente tízezernél is több árverésre felvezetett lóval, illetve világhíres, nagy ménesek tucatjai. Ez Newmarket és környéke.

Kihagyhatatlan úti cél azoknak, akik valaha is lovat futtattak vagy szeretik a lóversenyt, hiszen a lóversenysport bölcsőjét mindenkinek látnia kell.

A magyar futtatók, trénerek, valamint egykori zsokék és munkalovasok közül többen alaposan ismerik, hiszen jó néhányan dolgoztak vagy jelenleg is dolgoznak, illetve jártak itt. A magyar futtatók általában ősszel látogatnak Newmarketbe, hogy a yearling, valamint a tréningben lévő lovak árverésén másfél, illetve kétéves lovakat vásároljanak.

A Richard Tattersall által 1766-ban alapított árverési táraság évente 15 aukciót tart többségében Newmarketben (Írországban is működtetnek egy leánycéget).

Az árverési „üzem”, illetve üzlet méreteit jól érzékelteti, hogy a magyar tulajdonosok által is látogatott nyolcnapos October Yearling Sale-en legutóbb, 2014-ben 1432 másféléves telivért adtak el 128.993.850 guineas (több mint 51,6 milliárd forint) értékben. Az árak egyébként a legutóbbi évben jelentősen emelkedtek. Érdemes megjegyezni, hogy például Overdose-t is a Tattersalls-ban vásárolták számos sikeres, Magyarországon tréningezett telivérhez hasonlóan.

A 15 ezer lakosú település környékén már 350 éve készítenek fel versenylovakat. A város két oldalán két tréningpálya-együttes helyezkedik el, amelyeket Bury, illetve Racecourse oldalnak (ez utóbbi a versenypálya mellett helyezkedik el) neveznek. A Jockey Club Estate tulajdonában és kezelésében álló, összesen 1000 hektárnyi területen 80 kilométer gyeppálya, valamint 16 kilométernyi all-weather pálya található. A hatalmas gyepfelületen ugyanazt a nyomvonalat évente csak egyszer használják, vagyis minden nap bóják segítségével egy kicsit odébb jelölik az éppen használható gyeppályát. Az ugrólovakról sem felejtkeztek el, ő is megtalálják a gyakorláshoz szükséges ugrásokat. A sok, különböző pálya persze el is kel a több mint 80 tréner mintegy 3000 lovának.

A Newmarketbe érkezőknek semmiképpen nem szabad elmulasztaniuk a reggeli tréningmunkákat. A nagy érdeklődésre való tekintettel a látogatóknak külön helyeket jelöltek ki, ahonnan a pályák jól beláthatóak.

Aki pedig még többet szeretne látni, az az istállók, a Nemzeti Lóversenymúzeum (ahol Kincsemről is megemlékeznek egy szép szoborral), a lóversenyhangulatot árasztó utcák, éttermek és bárok után a környék számtalan, köztük több világhírnévre szert tett ménesébe is ellátogathat.

2015.04.28. Szöveg és fotók: Vonczem Gabriella

Hozzászólások