Nóniuszok, lippek, gidránok parádéztak Hódmezővásárhelyen

Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad és a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. lovai voltak a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok sztárjai. 

Hódmezővásárhelyen a lótenyésztési kiállítás hagyományosan a mezőhegyesen kitenyésztett fajták köré épül (nóniusz, furioso-north star, gidrán), kiegészülve a lipicai fajtával.

A szilvásváradi lovak hét díjjal öregbítették a Ménesgazdaság hírnevét. A Lipicai Fajta Díjban harmadik helyezett lett Favory-XXVIII-41, Favory-XXVIII -7 pedig az első helyet szerezte meg.

A gidránok között a 3-4 éves korcsoportban második helyezett lett Gidran XXVI-9, alias “Sopánkodó”, míg Gidran XXIV-120, alias “Sellő” az első helyen végzett. Az 5-6 éves korcsoportban szintén a Ménesgazdaság lova, 240 Gidran Razbeg I-3 “Sulyom” szerezte meg az első helyet.

A Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesületének különdíját is az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad kapta a ménesgazdaság tenyészetének bemutatásáért. A Marócpuszta, Gidrán Ménes pedig a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület különdíját kapta Gidran Razbeg I-3 “Sulyom” bemutatásáért.

A tenyészállatok felvezetése mellett bemutatót tartott Kappel Edit lipicai lovaival és pas de deux-t lovagolt Mikó Tamással. Nagy sikere volt a Ménesgazdaság impozáns ötösfogatának is.

A tenyészkanca bírálaton ismét dobogós helyen végeztek a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. nóniuszai. Nonius IV-15 TOSZKA harmadik, NONIUS XVII-23 NUTRIA pedig első helyezett lett. Utóbbi nem csak hogy ismételten nyert, de 2013 után újra elnyerte a lótenyésztés nagydíját, melyet a szombati díjkiosztón Mihók Sándor, az MLOSZ elnöke adott át a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. ügyvezetőjének, Pap István Tibornak.

Az immáron többszörösen nagydíjas mezőhegyesi fekete nóniusz kanca bemutatásáért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lótenyésztési különdíjjal jutalmazta a ménest.

A nóniusz tenyészállatok bemutatása mellett Papp János fogathajtó impozáns mezőhegyesi nehézveretes sallangos díszszerszámokkal ékesített nóniusz ötösfogatát is igen nagy érdeklődés övezte nem csak a fogatbemutatón, de már a fogatbefogás pillanatában is.

2015.04.28. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad, Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.
Fotó: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad, Mezőhegyesi Állami Ménes Kft., Canva
Frissítve: 2022.08.09.

 

Hozzászólások