Bemutatkozik a pszichológiai lovasterápia

Egyre apróbb és vadregényesebb utak vezetnek a Pannon Majorba. Gyorsan megérkezünk, de a várostól mégis nagyon messze vagyunk: a nyári fák és füvek, a napsütés, a lovak és a gyógynövények illata keveredik a levegőben. Ideális környezet a lónak (és lovasának), valamint a Volkswagen Amaroknak egyaránt, akiket ugyanaz a szenvedély hajt – csak az Amarokot 224 megzabolázott ló erejével.

Autónk egy hétig állt Auth Zsófia rendelkezésére, hogy bebizonyítsa, nemcsak az ereje, hanem a szíve is a helyén van: ezúttal egy igazán érdekes területet, a pszichológiai lovasterápiát hozta közelebb hozzánk.

A lovasterápiának három ágát különböztetjük meg: a hippoterápiát, a gyógypedagógiai lovaglást és lovastornát, valamint a pszichológiai lovasterápiát. A lóra ülés fiziológiai hatását (amit a ló által kiváltott mozgás indukál a törzsizmokra nézve), az összes ág használja, de míg a hippoterápia célzottan erre épít, addig a pszichológiai lovasterápiánál ez egyfajta kívánatos és kellemes “mellékhatás”. Ezen ágak között lehetnek átfedések, hiszen egy probléma is nagyon összetett lehet: akár egy személynél is felmerülhetnek olyan problémák, amelyek mindhárom területhez tartoznak.

A terapeutának azt kell pontosan eldöntenie, hogy mi az ő kompetenciája, és mi az, amire fókuszálni fognak a közös munka során.

Sokféle problémával fordulhatunk a lovasterápiához, de a legtöbb gyermek enyhe autizmus vagy autisztikus tünetek, viselkedési- és emocionális zavarok, hiperaktivitás, szorongás vagy kényszeres problémakörök miatt érkezik Auth Zsófiához a Pannon Majorba.

Zsófi korábban a Magyar Lovasterápia Szövetségnél dolgozott, ahol kizárólag gyermekekkel foglalkozott, valamint folyamatosan részt vett a Bátor Tábor lovas életében is. Azonban másfél éve csodálatos környezetben, immár saját lovaival tart pszichológiai lovasterápiát, nem csak gyermekeknek, felnőtteknek is. Közben októberre várja első gyermekét.

A felnőtt és a gyerek terápia sokban különbözik egymástól. A kisgyerekkel ellentétben a felnőttekre inkább jellemző az önreflexió: van valamennyi rálátásuk a saját problémájukra, és ezzel akarnak dolgozni. A lovas helyzetekben felismerik tipikus reakcióikat, viselkedéseiket, és ezekkel kapcsolatban érzéseket, gondolatokat fogalmaznak meg, analógiákat fedeznek fel a terápiás helyzetben és az életben betöltött szerepeik között. A gyerekeknek más típusú megerősítésre van szükségük az érzelmeik megéléséhez és megfogalmazásához, de mindenkinek lehetőséget ad a lovasterápia új viselkedések kipróbálására.

A felnőttek lovas helyzetben gyermeki rácsodálkozással tudnak lenni a köztük és a ló között lévő kölcsönhatásra, és önmagukra is. A gyerekekre ez talán kevésbé igaz. Ők természetesebben fogadják az állatok közelségét.

A pszichológiai lovasterápia változatos tevékenység, ami nem lovaglással kezdődik – főleg a felnőtteknél. A közös munkát egy hosszabb beszélgetés előzi meg: a problémák és az elvásások meghatározása. Fontos rész – a gyerekeknél és a felnőtteknél egyaránt – a lovak szabadban való megfigyelése, ezért is ideális a munka a Pannon Majorban, ahol a lovak szabadon legelésznek, és az ember eggyé válik a természettel. A lovaglás előtt fontos a ló természetének megismerése: növényevő, menekülő prédaállat, aki ménesben él, folyamatosan kommunikál, egy hierarchikus szervezet biztonságában.

A biztonsági előírások megismerése után a páciens maga választ lovat. A szimpátia alapú választás mindig sokat elárul az egyénről és az aktuális problémáról. A Pannon Majorban jelenleg Csinos és Dollár közül választhatnak az ide látogatók, akik nagyon különböző természetű, jól felkészített terápiás állatok.

Egy terápiás ló akkor jó, ha nyugodt és kiszámítható, de nem tompa, hiszen fontosak a visszajelzései, és munkára is kell bírni. A lovakat rendszeresen lovagolják, foglalkozások előtt az állapotuknak megfelelően lemozgatják őket, és felkészítik azokra a váratlan helyzetekre, amelyek egy terápia során előfordulhatnak, és riadalmat kelthetnek az állatban (például, ha sokan állják körül vagy egy gyerek hirtelen mozdulatokat tesz).

A munka reggeltől estig nem áll meg, van olyan nap, amikor a terapeuta 30 km-t tesz meg gyalog naponta (és ehhez nem számoltuk hozzá a lovaglást, ami sporttevékenységnek minősül).

Egy terápiás folyamat általában legalább 10 alkalmat ölel fel, és részben előre „meghatározott” mérföldkövek mentén halad, hogy mindig pontosan tudja a résztvevő és a terapeuta is, hogy jó irányba folyik a közös munka.

A ló egy projekciós felületként is szolgál a terápiában. A lovaknak sokszor tulajdonítanak gondolatokat és érzéseket a páciensek, amit a terápiában felhasználunk. Nyilván vannak a lovaknak érzelmeik, de nem olyan típusúak, mint amiket mi tulajdonítunk nekik, ez már nem róluk, hanem rólunk szól. Ebből jobban megismerhetem a résztvevőt, és persze ő is saját magát.

A lovak a jelenben reagálnak, nincsenek előítéleteik, megtörik a védekező mechanizmusokat. Nem érdekli őket, milyen a ruhád, vagy mit tettél tegnap, vagy, hogy mit fogsz holnap. Nem nézi, hogy valaki szép-e vagy csúnya. Nem fog haragudni azért, amiért a múlt alkalommal nem hoztál neki répát. Egy félig strukturált lovas szituációban sok és sokféle kérdés merül fel a résztvevőben és kerül kimondásra viszonylag akadálymentesen.

“Miért nem tudtam megérinteni? Miért nem jött velem? Mással miért megy? Én nem vagyok elég jó neki? És már meg is érkeztünk a problémához.”

A ló tükröt tart, kiderül, ha túl engedékenyek vagyunk vagy épp durvák, és közben lehetőséget ad a korrigálásra is. A ló a jelenben él, ezért nagyon tisztán tükrözi az aktuális viselkedést, azzal, hogy az a reakció honnan ered, már nekünk kell foglalkozni.

Jelenleg a Pannon Majorban terápiás és szabadidős lovaglás is zajlik felnőttek és gyermekek számára, valamint cégek és csoportok részére különböző témájú tréningek is elérhetőek.

“A munka mennyiségét folyamatosan csökkentem majd, amíg végül megérkezik a baba. De tervezem, hogy amint lehet, magamra kötöm majd őt, és együtt tartunk foglalkozásokat.”

A majorban gyógynövényeket is termesztenek eladásra, valamint tea és (nagyon finom) szörp is készül. A hangsúly itt is a minőségen van, nem pedig a mennyiségen, ugyanúgy, ahogy a terápia esetében is. Az eladások termelik ki a segítő kezeket, akikre a babavárás miatt és a kert körüli munkákhoz szükség van.

Az álmom, hogy létrehozhassak egy szociális farmot, ahol krízishelyzetbe jutottak vagy mentális problémákkal küzdők dolgozhatnak. Számos olyan fiatalt ismerek, akik gyerekként lovasterápiára jártak, de nem tudnak elhelyezkedni, mert valamilyen fogyatékkal élnek. Egy speciális környezetben ők is hasznosnak éreznék magukat, és hasznosak is tudnának lenni.”

A Pannon Majorban szívesen látják azokat az önkénteseket, akiket érdekel a lovasterápia, és azonosulni tudnak a major szellemiségével. Továbbá nagy szükség volna azokra, akik segíteni tudnak akár pályázatírással, akár intézményi kapcsolatokkal, hogy a szociális farm álomból valóság lehessen.

És vajon hogyan állta a próbát a Volkswagen Amarok?

Egy prémium kategóriájú autóval kapcsolatban nem csak azt várjuk el, hogy jól nézzen ki, kényelmes legyen vagy erős, hanem mindezt egyszerre. Az aszfalton temperamentum, terepen kompromisszumoktól mentes megoldások: ez az Amarok.

“Az egy hét alatt az autót számos helyzetben próbára tettük, és mindig állta a sarat (szó szerint) – még a szántóföldön is. Nem egy tipikus női autó, de tényleg nagyon könnyű vezetni.

A műszerfal racionális és egyszerű: mindig kéznél van, amire szükség van. Kényelmes és erős, amilyenre minden majornak és lovas embernek szüksége lenne.”

Terepen puha és kényelmes, az aszfalton lehengerlő. 4MOTION összkerékhajtás, a 8 sebességes váltó és a V6 motor együttese révén az autó meg sem érzi a lószállító vagy utánfutó terhét. Különleges tapadást biztosít a kanyarokban is. Egyetlen pick-up sem kínál ennyi helyet a kerékdobok között, így a mindennapi munkához kapcsolódó szállítási feladatok jelentősen egyszerűbbé válnak. A parkolást robosztus mérete ellenére a tolatókamera mindig ugyanolyan egyszerűvé teszi.

Az Amarokot nem pusztán az ereje és funkciói teszik ideális társsá egy majorban, hanem megbízhatósága is mércét állít.

 

2017.07.10.
Szöveg és fotók: Boncsér Orsolya
Frissítve: 2022.08.10.

Hozzászólások