A lovaglás és a gyógytorna kapcsolata

A lovaglás és a gyógytorna kapcsolata

A lovaglás nem csak életforma, hanem az egyik legsokoldalúbb sport is. Amellett, hogy kellemes időtöltés lóval sétálni az erdőben, vagy éppen átügetni egy mezőn, igen hasznos is.

Lovaglás közben erősödnek izmaink, fejlődik az idegrendszerünk és nem utolsó sorban az állattal való együttműködés igen jó hatással van közérzetünkre, hangulatunkra.

A kép illusztráció

A lovaglás során a ló mozgása passzívan olyan mozgássort vált ki a lovas medencéjében, mint amit földön járás közben aktívan mi magunk idézünk elő. Ezzel egy állandó instabil helyzet alakul ki a törzs és a medence számára. A lovasnak össze kell tudni hangolni mozgását a lóéval, melyhez a törzs és a medence izmainak folyamatos működésére van szükség, hogy a nyeregben maradjon, így ez a mozgás folyamatosan erősíti a medence körüli izmokat és a törzs tartóizmait.

Ez egyben egy bonyolult koordinációs feladat is az idegrendszer számára. Az ember izmaiban és inaiban lévő helyzetérzékelő receptorok folyamatosan ingerületbe kerülnek a folyamatosan változó egyensúlyi helyzet miatt. Ezen érzékelők állandó jelzéseket küldenek a gerincvelőbe és az agyba, amely aztán visszajelzéseket küld az izmoknak arról, melyik izom, milyen mértékben feszüljön a kívánt egyensúlyi helyzet fenntartása érdekében. Ez az összetett folyamat igen jól fejleszti a központi idegrendszert. A lovassport előnyös hatásait jól lehet alkalmazni tartásjavítás céljából, illetve a rehabilitáció bizonyos területein is. Ez utóbbit hippoterápiának nevezik.

LOVAGLÓIZOM

Lovaglás során olyan izmokat is használni kell, amelyek a hétköznapi életmód során csak ritkán dolgoznak. Ilyen például a combközelítő izomcsoport, amely folyamatosan dolgozik a biztos térdtámasz érdekében. Ez egy olyan izomcsoport, melyet hétköznapi életvitelünk során nem működtetünk olyan mértékben, ahogy mérete alapján elvárható lenne. Ezért is nevezik ezt az izomcsoportot más néven lovaglóizomnak, mert ilyenkor edződik a legjobban.

A kép illusztráció

IZOMDISZBALANSZ

Előfordulhat azonban egészséges embernél is úgynevezett izomdiszbalansz. Ez azt jelenti, hogy az egymás ellen ható feszítő és hajlító izmok eltérő erősségűek és rugalmasságúak, így az erősebb izom vagy rövidültebb izom erősebben húz, és rossz helyzetbe húzza azt az ízületet vagy akár több ízületet is, amelyen áthalad. Ennek következtében lovaglás során hibás tartás léphet fel, amely ha tartósan, fennáll deréktáji fájdalmakhoz és egyéb ízületi problémákhoz vezethet.

Például ha a csípőt hajlító izomcsoport és a térdet feszítő négyfejű combizom erősebb és rövidültebb a comb hátsó részén található térdhajlító és egyben csípőt nyújtó izomcsoportnál, akkor a lovas magasra fogja húzni a térdét, emiatt a medence rossz irányba billen, ami tovább hat a gerincre. Ennek a hibának a tartós fennállása deréktáji fájdalmakhoz vezethet. Márpedig lovaglás közben a comb hátsó részein lévő izmok nem erősödnek annyira, hogy ellensúlyozni tudják az előbb említett csípőhajlítókat és térdfeszítő izmokat. A túl magasra húzott térd miatt a sarok is túl magasra kerül a kengyelben, amely szintén hiba. Ennek ellenkezője, ha túl mélyen van a sarok. Ezek további ízületi és izomfájdalmakhoz vezethetnek, ezért a boka körüli izmoknak az egyenletes erősítésére és nyújtására is oda kell figyelni. Amennyiben ilyen jellegű ízületi problémája van vagy tartósan fájdalmat érez, érdemesebb elsőként az okot megkeresni és megszűntetni, mielőtt visszaül a nyeregbe, mert a helytelen tartás miatt kialakult kóros kör csak tovább rontja a helyzetet.

REHABILITÁCIÓ

A GYM Mozgásközpont gyógytornászai segíthetnek felmérni állapotát. Egy egyszerű fizikális vizsgálattal kideríthető, hogy mely izmai rövidültek, merevebbek és melyek túl gyengék ahhoz, hogy fenntartsák az egészséges tartást lovaglás közben.

Szeretettel várjuk magánrendelőnkben, ahol foglalkozunk tartásjavítással, gerincbetegségek kezelésével (porckorong sérv, gerincferdülés, Scheuermann.betegség, stb.), reumatológiai, ortopédiai, kardiológiai betegek mozgásterápiájával, valamint sérülések, törések, műtétek utáni rehabilitációval és manuál terápiával.

Ezen kívül gyógytornász vezetésével egészségmegőrző kondi és Pilates tornákat tartunk. Ajánljuk kismamáknak a terhes tornát, szülésre felkészítő valamint a szülés utáni baba-mama órákat. Mozgásközpontunk profiljához tartozik még a frissítő-, gyógy- és nyirokmasszázs is. 

Mezey Gyöngyi
Vezető gyógytornász
GYM Mozgásközpont Kft.
1111 Bp. Vak Bottyán u. 3. 2. em 3.a
tel: 209-1436, 70 367-4786
e-mail: info@gymmozgaskozpont.hu
http://www.gyogytorna.gportal.hu/
Frissítve: 2023.08.08
Fotó: Canva

Hozzászólások