Védelmező lovasok a tanyavilágban

Védelmező lovasok a tanyavilágban

Országszerte egyre nagyobb szerep jut a lovaknak a rend fenntartásában.

Debrecen külterületein, a mórahalmi járáson, Bélapátfalva és Parád valamint Neszűr környékén lovas polgárőrök és lovasrendőrök segítik a rendőrök munkáját a közbiztonság fenntartásában. Lovaik segítségével eljutnak azokra a helyekre is, amiket eddig csak nehezen tudtak megközelíteni a rendfenntartók.

A tanyavilágban élő emberek megélhetését gyakran fa- és terménylopások, valamint az orvvadászat és más jogsértések veszélyeztetik. A bűncselekmények egy része azonban járőrözéssel, demonstratív jelenléttel megelőzhető.

Május 26-án a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának munkatársai a jászberényi Neszűrben teljesítettek szolgálatot Báró és Őszelő nevű szolgálati lovakkal, hogy közreműködjenek a terület közrendjének megerősítésében.

Másnap Debrecen külterületein lovasrendőrök, polgárőrök és vadászok tartottak közös ellenőrzést, melynek legfőbb célja az volt, hogy megelőzzék a bűncselekmények elkövetését, valamint hogy az ott élők érezzék: a rendőrség számára fontos a biztonságuk.

A térségben élő lakosság szubjektív biztonságérzetének erősítése érdekében a Készenléti Rendőrség lovas járőrei visszatérően szolgálatot látnak el az Egri Rendőrkapitányság illetékességi területén is. A lenti videón az látható, ahogy a Zsiga nevű szolgálati ló Tallér társaságában járja a víkendházak környékét Bélapátfalva és Parád környékén.

Zsiga és Tallér, a két bátor rendőrló vigyáz a Bélapátfalva és Parád környéki lakosok értékeire

Mórahalmon hét lovas polgárőr kezdi meg szolgálatát. A felkészítésen, a lovakkal való ismerkedésen és a vizsgákon túl vannak, így kezdődhet az igazi munka.

Mórahalmon a közbiztonságra óriási figyelmet fordítanak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a már meglévő rendészet, az autós-, a biciklis- és a gyalogos polgárőrség. Azonban a településen így is gondot okoz a külterületeken élők sorsának figyelemmel kísérése, mert a település kiterjedt tanyavilággal rendelkezik, így a tanyákon élő családok biztonságérzetének növelése miatt vált szükségessé a lovas polgárőrség bevezetése.

A tanyavilág ellenőrzése mellett a másik probléma az illegális határátlépők fékentartása, kontrollja. A négy lábon járó őrök ezen a területen is megállják a helyüket. „Kicsit magasabbról szemlélve a határt” hamarabb kiszúrják azokat a hátizsákosokat, gyaloglókat, nem a környéken élőket, akiket feltartóztatva a hatóságok értesítésével, és azok beavatkozásával ellenőriznek, óvva ezáltal a mórahalmi lakosokat.

2014.05.29. Horváth Annamari, Lovasok.hu,
Forrás: Szegedma.hu, Police.hu, Haon.hu
Kép: canva
Frissítve: 2023.08.09.

Hozzászólások