Hogyan essünk le “helyesen” a lóról?

Bizonyára keveset hallunk arról, hogyan “kell” leesni a lóról. Pedig, ahhoz, hogy mindössze minimális sérüléseket szenvedjünk, fontos, hogy megtanítsuk a testüknek, hogyan reagáljon különböző helyzetekre lovak jelenlétében.

Az április 23-án megrendezésre került Lóipari Biztonsági Csúcstalálkozón – mely a Kentucky Egyetemen (UK) került megrendezésre -, Danny Warrington, a Landsafe Equestrian alapítója – többek között az esési technikák fontosságáról tartott előadást.

A lovas oktatásban bizonyos mértékben hiányosságot vél felfedezni: nem tanítják ugyanis, hogyan essünk le a lóról biztonságosan.

Warrington, a lovasbiztonság érdekében létrehozta a Landsafe nevű céget, amely három fő pilléren alapszik:

  • életmentés,
  • sérülésminimalizálás,
  • illetve a biztonságos oktatási módok elterjesztése minél szélesebb körben.

A Landsafe szimulátorok segítségével tanítja meg a biztonságos esést. Így amikor eljön a pillanat, hogy a lovasok igazi lóra üljenek, rengeteg gyakorlással szerzett tudással teszik mindezt. A Landsafe klinikán lévő szimulátorokon tehát, a sérülések minimalizálásának elsajátítása történik.

Statisztikák

Warrington szerint fontosak a statisztikai adatok, hiszen a számítások azt mutatják, hogy mindössze 7 millió ember vesz részt lovas sportokban. A Fédération Equestre Internationale (FEI, a nemzetközi lovasport irányító testülete) kutatási adatai alapján minden 250. kevésbé komoly, míg minden 520. esés súlyosabb sérüléssel végződik.

A legfontosabb egy ilyen helyzetben minden lovas számára, hogy legyen egy úgynevezett “kilépési stratégiája”, aminek következtében az esés elkerülhető.

Hogyan essünk tehát helyesen?

Warrington igyekszik átprogramozni a lovas gondolkodását, elkerülve a lovak fizikai bántalmazását. Fontosnak tartja, hogy összhangban legyen a lovas minden porcikája. Amerre a néz a lovas szeme, a testének is ugyanabba az irányba kell fordulnia. Ezt mutatja be néhány videó, illetve kép segítségével, hogy jobban szemügyre vegyük a sikeres esés titkát.

A technika, amit a lovasok általában alkalmaznak, nem célravezető. Az első dolog ugyanis, – melyet akkor csinálnak, ha érzik, hogy közeleg az esés pillanata – a lóba való kapaszkodás.

Warrington viszont arra ösztönzi a lovasokat, hogy válasszanak “kilépési stratégiát”. Ehhez mindössze annyi a teendő, hogy kinyújtsák a karjukat, hogy elkerüljék az esés következményeinek nagy részét. Nem az a lényeg tehát, hogy a kezüket nyújtsák ki, a hangsúlyt a csuklóra helyezve, hanem inkább az alkarra.

Ezután már csak le kell gurulni a lóról, megemelve a kart, (akár egy bokszoló, miközben védekezik) hogy az ennek eredményeként szerzett sérülést a lehető legjobban minimalizálni tudja.

Nagyon fontos ugyanakkor a nyak védelme is. Warrington szerint az állat minél inkább a mellkas felé húzva, elkerülhetőek a nyaki sérülések. Viszont, ilyen helyzetben semmiképpen sem szabad a lóba kapaszkodni. Annak érdekében, hogy ne szenvedjünk súlyos sérülést, célszerű elengedni a lovat.

A kulcs viszont, ami elengedhetetlen, ugyanakkor a lehető legfontosabb egy lovasnak a megfelelő ló, illetve a megfelelő tanulási formák elsajátítása.

Ha nem akarsz leesni a lóról, érd el Nála, hogy bízzon benned! Ezzel ugyanis radikálisan csökkenthető a balesetek kockázata. (Ebben kiváló segítséget nyújtanak Monty Roberts technikái.)

2019.05.30. Kurucz Linda, Lovasok.hu gyakornok
Forrás: https://thehorse.com/172483/the-right-way-to-fall-off-a-horse/
Kép forrása: canva.com
Frissítve: 2022.08.12.

Hozzászólások