Válogatás a hagyományos magyar lófajták kedvelőinek

Nem kell messzire menned, ha jó lovat szeretnél. Akár versenyzésre, tenyésztésre vagy csak kedvtelésre keresel hátast, a hagyományos magyar fajták lovaiban nem fogsz csaLÓdni. Nézzük sorban, a legígéretesebb eladó gidrán, lipicai, kisbéri félvér, nóniusz, furioso és hucul lovakat.  

Fotó: Haga Zsuzsanna

A sokoldalú gidrán

Elsősorban katonai hátaslónak tenyésztették ki Mezőhegyesen. Veszélyeztetett fajta, az egész világon kevesebb mint 200 egyede van. Egyedei csak sárgák lehetnek.

Gidrán Marci 14 éves gidrán herélt, díjugratásban A1-ig, militaryban B-ig versenyzik. Mint látható, nemhogy a saját árnyékától, de a víztől sem ijed meg.

Tovább Gidrán Marci adatlapjára >>

Déva Gidran I-31 (Ritmus) 9 éves, nagyon kiegyensúlyozott, könnyen kezelhető és nagy teljesítményre képes gidrán mén. Magasan képzett, díjugratásban és díjlovaglásban is.  A 2013-as Gombán tartott Kisbéri és Gidrán ménvizsga győztese.

Tovább Déva Gidran I-31 (Ritmus) adatlapjára >>

Az elegáns lipicai

Fogatban, vagy a díjlovagló négyszögben – a lipicait akár száz másik ló között is felismeri minden lókedvelő. Bár a szlovéniai Lipicán alakult ki, a fajta teljes joggal került be kiemelt genetikai értékkel bíró hagyományos magyar lófajtáink közé.

Siglavy Capriola Sikkes barokkos jellegű, elegáns megjelenésű, kitűnő küllemmel, extra mozgással rendelkező 15 éves lipicai mén. Fogatban és nyereg alatt is szívesen dolgozik.

Tovább Siglavy Capriola Sikkes adatlapjára >>

Favory XXVII-70 egy fiatal lipicai kanca az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad állományából:

Tovább Favory XXVII – 70 adatlapjára >>

A magyar lovasok kedvence: a kisbéri

2013 végén végzett közvélemény-kutatásunkból kiderült, hogy a legnépszerűbb magyar lófajta a kisbéri félvér. A rendszeresen lovagló és versenyző aktív lovasok abszolút kedvence vitathatatlanul ez a lófajta. 

Ozora Cuki egy kiképzés alatt álló kisbéri félvér kanca:

Tovább Ozora Cuki adatlapjára >>

Hand Damil a fiatalabb korosztályt képviseli: 4 éves kisbéri félvér csikó a Ördöngösi Ménes állományából.

Tovább Hand Damil adatlapjára >>

Nóniusz – a magyarok Fekete Szépsége

A nóniusz általában fekete lóként él emlékeztetünkben, pedig lehet pej, vagy sötétpej is. Szín ide, vagy oda, a nóniusz a magyarok harmadik legnépszerűbb lófajtája.  

Újkor egy ígéretes fiatal nóniusz mén a Mátai Ménes állományából.

Tovább Újkor adatlapjára >>

Mese és Füles mindketten nóniusz fajtájú lovak, akik fogathajtásban versenyeznek.

Tovább Mese és Füles adatlapjára >>

A déli szél hazai hírnöke: a shagya arab

A fajta nevét az alapító mén nevéből kapta. Shagya, a 160 cm-es szürke mén 1836-ban Szíriából érkezett Bábolnára, és vele kezdődött meg a fajta története.

Jussuf Mirza (Jázmin) egy 12 éves shagya arab kanca.

Tovább Jussuf Mirza (Jázmin) adatlapjára >>

Bíbor és Bársony szintén shagya arab kancák, fogathajtásban versenyeznek.

Tovább Bíbor és Bársony adatlapjára >>

A furioso ideális hobbiló

A furioso gyerekbarát, emberbarát, szeretni való, jó fejű, jó munkakészségű, együttműködő ló. "A pici gyerekektől kezdve a felnőttekig mindenkinek jó szívvel ajánlhatom őket" – mondja a fajta egyik tenyésztője, Fekete Balázs.

Juhar egy 6 éves furioso kanca a Korona Ménes állományából:

Tovább Juhar adatlapjára >>

Furioso Aldato-19 Idea különleges származású tenyészkanca Fekete Balázs állományából. Felmenői között kiváló ugró és sportlovak találhatók. Idea a fajta egyik legszebb kancája, az Alföldi Állattenyésztési Napokon 2012-ben és 2013-ban második helyezést ért el, 2015-ben pedig korcsoportja legszebbje lett.

Tovább Furioso Aldato-19 Idea adatlapjára >>

Igénytelen, gazdaságos és sokoldalú: a hucul

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hucul, ez a kicsi, energikus és sokoldalú ló. A huculok képességeiket évről-évre a Huculösvény során mérik össze. A verseny egy extrém nehézségű hegyi terepet modellez, épített vagy a természetes hegyek és vizek alkotta különböző akadályokkal.

Hamarosan talán Prislop Atamánt, ezt a 3 éves hucul heréltet is láthatjuk a Huculösvényen.

Tovább Prislop Atamán adatlapjára >>

Elrabolták a szívedet a magyar lófajták, de még nem találtad meg az igazit? Böngéssz tovább bátran és mutasd meg kommentben a Te személyes kedvencedet!

2016.02.16.

Hozzászólások