Későn olvastam egy lovas átverésről, én lettem a következő áldozat

Alig néhány hete írtunk arról, hogy trükkös kupecek megvásárolnak lovakat, majd néhány nap múlva felkeresik az eladót és kártérítést követelnek. Azt gondoltad, hogy ez lehetetlen? Hogy ennek csak a naiv és nem elég körültekintő lóeladók dőlnek be? Tévedtél.

A Lovasok.hu egyik olvasója minden óvatossága és körültekintése ellenére áldozatul esett ennek a trükknek. De hadd mesélje el ezt ő maga:

Tényleg ne dőlj be.

Velünk sajnos megtörtént mindaz, amiről a cikkben olvastam. Remélem, mások okulnak a történetemből.

Egyszerű hobbilótartóként nem vagyunk jártasak a "lóbiznisz"-ben. Sajnos a cikk, amiben erről az átverésről írtok, hozzám már későn jutott el, de másokhoz talán még időben fog. Napokon múlt a dolog.

A lovunk nem is volt annyira eladó, de mivel csődörről volt szó, elgondolkodtunk a dolgon. Nem hirdettük, nem reklámoztuk. Egy ismerős, – ne bízzatok senkiben! – érdeklődött, hogy esetleg nem adnánk-e el, valakinek pont ilyen kellene. 

Eljött az illető többedmagával, drága autóval, puccos lószállítóval. Úgy kellett hazarohannunk munkából, mert annyira sürgős volt nekik. (Így még azt se mondhatják, hogy benyugtatóztuk a lovat.)

Leszólták a lovat, ajánlottak egy nevetséges összeget,
mi pedig vezettük is vissza, ennyiért nem akartuk odaadni. 

Két nap múlva jöttek ismét, de már kíséret nélkül egy normális ajánlattal, foglalóval. Meg is beszéltük, hogy mikor viszik a lovat. A névjegykártyán négyesfogat, ilyenbe kell a ló. Letöltöttem a lovasok.hu-ról az adásvételi szerződést. 

Amikor megérkeztek a lóért, ismételten elmondtunk róla mindent. Hogy mik a szokásai, hogy elég kemény ló, hogy lovaglásra nem vált be, és hogy fogatba kezdtük kiképezni. Majdnem kinevettek, hiszen ők értenek hozzá, nincs szükségük használati utasításra, és legfeljebb kiheréltetik. 

Kitöltöttük az adásvételi szerződést, felvezettem a lovat a futóra, és mikor elmentek úgy éreztem a szívem egy darabja is elment vele. Álltam az út szélén és zokogtam. De mivel nem az enyém volt a ló, semmit sem tehettem.

Azzal vigasztaltam magam, hogy utánanéztem a vevőnek a neten. A címhez, amit nekünk megadtak, több eladó lovat is találtam, gyönyörű környezet, jól tartott lovak, úgy látszott tényleg szakemberhez került, jó helyre

Aztán pár hét múlva jött a telefon, hogy visszahozzák a lovat, mert

kezelhetetlen, gyilkos fenevad.

Meg is jelentek lovastul, lószállítóstul és látványos cirkuszt csaptak. Elmondták, hogy kiheréltették, mert olyan vad volt, és hogy nem hiszik el, hogy nálunk nem ilyen volt és bírósággal fenyegettek. Majd jött az a fenyegetés, amivel egy jó érzésű lovas nem tud mit kezdeni:

most azonnal viszik vágóra, ha nem kapják meg az árkülönbözetet.

Dulakodás és rendőrségi eljárás lett a látogatás vége. Legnagyobb csalódásunkra

a rendőrök közölték: jobban járunk, ha fizetünk,

ennek annyi pénze van, úgyse nyerhetünk. Még az adásvételi szerződésünk sem ért semmit. 

Okuljatok a történetemből.

Mindent írjatok be kiegészítésként a szerződésbe,

még azt is, hogy mennyi időt fordított a vevő a megtekintésre. Minden legyen benne részletesen, ne sajnáljátok erre az időt, bármennyire siet is a vevő. A ló összes tulajdonsága, mire hallgat, mit nem szeret, ha állatorvos látta mikor és miért.

És legfőképpen: nagyon nézzétek meg, kinek adtok el lovat.”

Jogászok, ügyvédek figyelem, segítsetek lovas társaitoknak!
Hogyan lehet kivédeni az ilyen és hasonló átveréseket? 

2015.11.06. Lovasok.hu

Hozzászólások