Feledhetetlen élmények a Lovasok.hu Családi Napján! 2. rész

A borús idő ellenére a Nemzeti Lovarda nagy fedelesének lelátója az ígéretes programoknak köszönhetően megtelt kíváncsi nézőközönséggel március 31-én, a Lovasok.hu Családi Napján. Az előadók üzeneteiket színvonalas produkciókon, kreatív megoldásokon, szemléletes bemutatókon keresztül nyújtották át mindazoknak, akik velünk tartottak. A következőkben egy rövid cikksorozattal szeretnénk megajándékozni azon Olvasóinkat, akik valamilyen okból nem tudtak részt venni a rendezvényen. Következzenek tehát a Lovasok.hu Családi Napjának legemlékezetesebb pillanatai!

Marha nélküli terelés? Egy vérbeli western lovasnak nem akadály!

Szalontai Zoltán, a hazai western szakág alapítója az egyik legalapvetőbb western sportágról, a cuttingról tartott előadást a Lovasok.hu Húsvéti Családi Napján. Egy jól betanított cutting ló gyakorlatilag “automatikusan tudja a feladatát”, tehát a lovasának kisebb utasításokon kívül nem kell foglalkoznia mással, mint a terelendő marhákkal.

Máshogy nem is lehet elképzelni, hiszen egy csordányi marha mellett aligha megengedhető, hogy a lovas a lóval egyezkedjen a feladatról. Szalontai Zoltán, ismertebb nevén Sheriff, nem kapott engedélyt, hogy marhákkal mutassa be a cutting legfontosabb elemeit, de talán ez így is volt a legjobb. Hiszen különben soha nem tudhattuk volna meg, hogy voltaképpen, hogyan is készíti fel lovát egy western lovas a borjak terelésére úgy, hogy ha odakerül a sor, már csak kisebb igazításokra kelljen sort keríteni.

A megoldás tulajdonképpen, ha szavakba kéne öntenem, nem más, mint egy huzalra akasztott tábla, amelyet a kifeszített zsinóron a lovas távirányító segítségével véletlenszerűen jobbra-balra irányít. A ló minden idegszálával arra koncentrál, hogy amint a tábla megindul, ő is rögvest utána eredjen vigyázva, hogy az „álborjú” megtorpanása esetén ő se szaladjon túl a megengedettnél.

A kreatív és szemléletes bemutatón keresztül ugyanis többek között azt is megtudhattuk, hogy a terelendő állatoknak is megvan a személyes terük, így elég akár egy lépéssel többet mozdulni a cutting lóval ahhoz, hogy az állatok szétszéledjenek.

A cutting lovak tehát azon túl, hogy erős, formás testalkatukon az ember akár órákig is tudná legeltetni a szemét, borzasztóan figyelmesek és bizony elengedhetetlen összhangban kell lenniük lovasukkal ahhoz, hogy a feladatokat hiba nélkül tudják teljesíteni.

2018.04.11. Írta: Frisch Andrea
Fotó: Haga Zsuzsanna

Hozzászólások