Világbajnokok a Papp László Budapest Sportarénában!

Fogathajtó csúcstalálkozó – 2018.12.1-2.

November 4.-én indult (Lyon, FRA) és 2019. február 10-én (Bordeaux, FRA) a döntővel zárul a Nemzetközi Lovas Szövetség Négyesfogathajtó Fedeles Világkupa sorozata. (FEI Driving World Cup). Három holland világklasszis (Ijsbrand és Bram CHARDON, Koos DE RONDE), az egymás után három világbajnokságot nyerő ausztrál Boyd EXELL, az idei Vb (USA, Tyron) egyéni ezüstérmese az amerikai Charles WEBER, az ugyancsak vb-szereplő belga Eduard SIMONET és Glenn GEERTS, a francia Bemjamin AILLAUD, a svájci Jérome VOUTAZ és a világranglistát vezető DOBROVITZ József indul a FEI versenysorozaton.

Budapesten startolnak

Az eseményre közvetlenül a világpremiernek számító Suttogók című lovasshow előtt kerül sor! Vegyél részt Te is 10% kedvezménnyel!

Az Arénában Ijsbrand és Bram CHARDON (23 világbajnoki győzelemmel), Jérôme VOUTAZ, Glenn GEERTS és DOBROVITZ József mérkőzik.

Az esélyes? Mind az öt hajtó. Óriási verseny – a februári döntőbe jutásért! Ifj. DOBROVITZ József szabadkártyával indul.

A küldetés

„A Lovas Világkupa nem csupán egy a nemzetközi lovas versenyeink közül. Sokkal több annál! A tények sora bizonyítja, hogy a 2007. évi első rendezvényünk gyújtópontja volt a hazai lovaséletünk azóta folyó előremutató eseményeinek. Az európai rangú rendezvényünk lovaséletünk fejlődésének lendületet adott. Új ötleteket, módszereket, kreativitást, közös gondolkodást hozott felszínre. Felhívta a figyelmet, hogy a színvonalas lovassport, a lovaságazat támogatásra érdemes erő- forrás. Új stratégiai gondolkodást, új szemléletet indított el – a minőség-, a nemzetközi színvonal igényével.” (Lázár Vilmos)

Így kezdődött

A Díjugrató Világkupa-sorozat immár a negyedik évtizede él. A svájci Max Amman ötlete alapján 1978-ban kelt életre egy ősztől tavaszig tartó téli versenysorozat. Abban az időben nagyon kevés helyen rendeztek fedeles versenyeket. Így a javaslatot tárt karokkal fogadta a nemzetközi díjugrató közönség.

A FEI Díjugrató Világkupa sikerein fellelkesülve a Nemzetközi Lovas Szövetség éveken át dédelgette a FEI Fogathajtó Világkupa létrehozásának ötletét. Végül 2000-ben összeült a „Fogathajtók Ötletfóruma”, amely kommunikációs-, marketing- és reklám szempontból mérte fel a lehetőségeket.

Döntöttek: 2001. novemberében a négyesfogatok részvételével – figyelemmel a sportcsarnokok adta lehetőségekre – speciális szabályok szerint rendezték az első Fedeles Fogathajtó Világkupát.

 A szabadtéri versenyeken gyűjtött pontok alapján a világ 10 legeredményesebb négyesfogathajtója nevezhet e versenysorozatra; közülük a hat legjobb kerül a döntőbe.

 2007-ben Magyarország sikeres próbaversenyt rendezett és 2008-tól Budapest bekerült a FEI World Cup Fogathajtó Vi- lágkupa versenynaptárába és – nagy megelégedésre – eddig 11-szer volt házigazdája a világ legjobb fogathajtói csúcstalálkozójának.

Idén Budapest mellett további helyszínek: Lyon (FRA), Stuttgart (GER), Maastricht (NED), Stockholm (SWE), Genf (SUI), London (GBR), Mechelen (BEL), Lipcse (GER). A döntő: Bordeaux (FRA).

Budapest csatlakozott Európa lovas fővárosaihoz.

A fedeles verseny különleges hangulata

Sikersportágunk, a fogathajtás szabadtéri versenye három számból – a díj-, a maraton és az akadályhajtásból – áll. A fedeles verseny programjából – a szabadban első számként kiírt, a lovak idomítottságát bemutató – a díjhajtás kimarad. A fedeles verseny-pályáját legfeljebb 15 akadályból építik. Közülük általában 3 a maraton-, a többi az akadályhajtásnál használt bójákból – tetején labdákból – álló akadály.

A fedeles verseny alapvetően eltér a szabadtéritől. Itt szinte minden más: a zárt tér, a fény, a hang, a közönség közelsége különös légkört teremt. Ehhez a lovak – és persze a hajtók is – nagyon eltérő módon alkalmazkodnak.

Vannak „fedeles specialista” lovak! A gyorsabb, robbanékonyabb, a fény- és hangjátékoktól – tehát a szokásoktól merőben eltérő körülményektől – nem félő, jó idegzetű lovak startolhatnak itt sikeresen.

A felfokozott hangulatú fedeles verseny izgalmas, látványos, pergő. Az első és az utolsó hajtó között sokszor csupán tizedszázad másodpercek döntenek.

A verseny a pályán eltöltött idő – másodperc – és a bóják tetejéről levert, vagy érintetlen labdák alapján dől el. Egy labda leveréséért 5 másodperc büntetés járItt a sikerhez bravúr kell.


Káprázatos mezőny

IJSBRAND CHARDON (NED)

Forrás: FEI sajtóanyag

A Király, a világ legeredményesebb négyesfogathajtója. Négyszeres egyéni-, tízszeres csapatvilágbajnok. Kétszer nyert egyéni- és négyszer csapat-Európa-bajnokságot. Első vb aranyérmét három évtizede Apeldoornban nyerte (1988).

A világbajnokság mellett, a legnagyobb lovasversenyen, Aachenben az egyéni és csapatversenyben huszonhétszer nyert. Háromszor nyerte az FEI Világkupa döntőt.
Fogathajtó családban nőtt fel. A sikeres versenyző édesapjától vette át a szárakat. Hazájában lovas- és fogathajtó iskolát működtet. A világ legerősebb nemzeti bajnokságában huszonhétszer nyert.

Még nem adta át, de megmutatta fiának Bramnak a szárkezelés művészetét, aki nagyszerűen él vele.

Ijsbrand lipicai lovakat is hajtott az Arénában: „Rendkívül okosak, ám idomításukhoz sok munka, türelem kell. A szervezés, a pálya kiváló, a közönség fantasztikus” – mondta.
Budapesti kedvenc: háromszor nyert nálunk.

Bram CHARDON (NED)

Forrás: FEI sajtóanyag

Apja nyomdokában méltó utód. A fogatvilág legeredményesebb fiatal hajtója. Ötszörös póni-négyesfogathajtó világbajnok. Két éve ült át a nagy 4-es fogat bakjára.
A tíz évig verhetetlen holland válogatottból a többszörös világ- és Európa-bajnokot Theo Timmermannt szorította ki.

Két éve ült át a nagy 4-es fogat bakjára és apjával idén ott volt Tyronban (USA) a Lovas Világjátékok keretében rendezett XXIV. Négyesfogathajtó Világbajnokságon, első nagy 4-es fogathajtó világbajnokságán egyéniben 9., csapatban tagja volt a világbajnoki ezüstérmes holland triónak.

A mezőnyben egyetlen hibátlan teljesítménnyel a vb akadályhajtását nyerte, ami kitűnő budapesti ajánló. Aachenben 2018-ban egyéniben 3., csapatban a győztes holland csapat tagja volt.

Másodszor startol az Arénában. Lyonban harmadik helyen indította a fedeles szezont.

Glenn GEERTS (BEL)


Forrás: FEI sajtóanyagA belga bajnok idén, a világbajnokságra való felkészülés jegyében kilenc nemzetközi versenyen indult. Tavaly a fedett pályás döntőben a 6. helyen végzett. Az idei világbajnokságon csapatban bronzérmes, egyéniben 6.

Jérôme VOUTAZ (SUI)


Forrás: FEI sajtóanyagA nagy elődök nyomdokaiba lépett. 2017. évi EB-n a maraton és akadályhajtás győztese.
Az idei világbajnokságon egyéniben 5. A maratonon elért 2. és az akadályhajtásban a 7. helye friss – bombaformáját mutatja.
Szívesen jön Magyarországra: az Izsákon is és Mezőhegyesen is rendezett nemzetközi versenyen ez évben egyéni összetettben 2. helyen végzett. Az Arénában most lép fel először.
Az idei fedeles szezont Lyonban (FRA) győzelemmel kezdte! Ijsbrand és Bram Chardon, Dobrovitz József mögötte ért célba. Mind a négyen itt lesznek az Arénában.

DOBROVITZ József – Vecsés SE

Forrás: FEI sajtóanyag

Több rangos hazai és nemzetközi verseny győztese A fedeles világkupák sikeres szereplője Csapatvilágbajnok (2004). Aacheni győztes csapat tagja (2004).
Négyesfogathajtó világbajnokságon 2016-ban csapat ezüstérmes Kétszeres csapat bronzérmes (2008., 2014.)
Európa-bajnokságon egyéni ezüstérmes és csapatban kétszeres bronzérmes 2011-ben FEI fedettpályás világkupa döntő ezüstérmese. Tízszeres magyar bajnok!


Fehér Károly
Adatforrás: Baranyai Antal
Frissítve: 2022.09.19.