TOP 5 gyógynövény a lovak rehabilitációjának gyorsítására

A legnagyobb elővigyázatosság ellenére is időről-időre előfordul, hogy a ló megsérül. A sérülés lehet a lovak között felmerülő hierarchiai versengés eredménye, edzés közben baleset, de akár teljesen nyugodt helyzetben is óhatatlanul bekövetkezhet a baj. Talán nem is létezik olyan lótulajdonos, akinek ne kellett már sebet ellátnia, így bátran állíthatjuk, hogy a lófelszerelés alapvető elemei közül nem hiányozhatnak az ehhez szükséges fertőtlenítő- és kötszerek és egyéb elsősegély felszerelések. Szerencsére a legtöbb sérülés könnyedén orvosolható, néhány gyógynövényt bevetve pedig akár felére is csökkenthető a rehabilitáció ideje.

A következő öt gyógynövénnyel típustól függően elősegítheted a sebek gyorsabb gyógyulását, az ízületi gyulladások csillapodását az egészséges mozgás teljes visszanyerését! Íme a Lovasok.hu szerinti TOP 5 rehabilitációt segítő gyógynövény!

  1. Tömjénfa – gyulladáscsökkentés gyomorirritáló mellékhatások nélkül!

Hatóanyaga a növény nedvében keresendő, amely olyannyira erős, hogy verseng a patikákban kapható nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek többségével. A tömjénfa egy igazi ajándék a növényi világból, hiszen a gyomor irritálása nélkül van segítségünkre. Legértékesebb hatóanyaga a boswellioa-sav, amely serkenti a vér áramlását az ízületekhez.

  1. A gyömbér igazi ereje!

A gyömbér igen könnyen beszerezhető, közkedvelt gyógynövény – a legtöbb nagyobb áruház polcain megtalálható. Nem csoda, hiszen egy-egy megfázás alkalmával elég néhány csésze forró gyömbér tea és máris elmúlik a torokfájdalom!

Jótékony hatásait természetesen lovaink számára is kifejti – erős fertőtlenítő, antibakteriális hatása a megfázásos problémák tökéletes ellenszere. A gyömbér ezen felül gyomornyugtató, görcsoldó szerepet is betölt, májvédő funkciója végett hosszútávon alkalmazható.

  1. Kurkuma – a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés mestere

A kurkuma egyre felkapottabb gyógynövény a lovasok körében. Legfontosabb hatóanyaga a kurkumin, amelynek erős gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatása számos megbetegedésre jelenthet gyógyírt. A probléma, hogy a növény nagyon kis mennyiségben tartalmaz krukumint, így ez esetben az egy lóadag a megszokotthoz képes jóval nagyobb mennyiséget takar.

A kurkuma alkalmazható sebfertőtlenítésre, az ízületek védelmére és a szervezetben végbemenő gyulladásos folyamatok csökkentésére.

  1. A gyógynövény, amely akár 1000 évig is elél, a páfrányfenyő

A páfrányfenyő gyógyászati célra felhasználható leveleit tavasztól-őszig gyűjthetjük be. A páfrányfenyő jótékony hatással van a vénákra, az artériákra és hajszálerekre, értágító funkcióval bír, elősegíti a vér izmokba történő áramlását, valamint támogatja a sérült szövetek regenerálódását.

  1. Ázsiai gázló a szövetek gyógyítására

Az ázsiai gázló rövid ideig, júniustól augusztusig hozza apró, rózsaszín virágait. Oly sok jótékony hatású összetevője végett még nem került sor a növény hatóanyagainak teljes feltérképezésére, annyi azonban biztos, hogy számtalan betegség enyhítésében képes kivenni a szerepét. Az ázsiai gázló növeli a kollagénszintézist – a kollagén az elsődleges fehérje, amely felel a porcok, a csontok, a bőr, a kötőszövetek felépítéséért. Igazán jót tesz a vérkeringésnek, regenerálja a szöveteket, így egyebek mellett sebkezelésre is kitűnően alkalmazható.

Tudj meg még többet a gyógynövények erejéről! Vegyél részt HAMAROSAN induló gyógynövényes játékunkon!

2018.11.14. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: Pixabay.com

Hozzászólások