Dietetika lovaknak-avagy hogyan tápláljuk egészségesen kedvenc patásunkat? Második rész: mikor – mire kell odafigyelnünk?

Előző a cikkünkben egy rövid áttekintést adtunk arról, hogy melyek a legmegfelelőbb takarmányozás megtervezésének elméleti alapjai. Megvizsgáltuk a lovak életmódját és az ehhez alkalmazkodott emésztőrendszerüket. Most betekintést nyerünk abba is, hogy a különféle élethelyzetekben hogyan tudjuk biztosítani kedvencünk számára a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást.

A lovak, csakúgy, mint az emberek nagyon sokfélék lehetnek. Takarmányozásuk megtervezésénél figyelembe kell vennünk termetét, életkorát, igénybevételét, fajtáját, a fogazatának állapotát, egyedi emésztési típusát, sőt, tartásának körülményeit is.

Vegyük alapul a legmegfelelőbb tartástechnológiát, a rideg-félrideg tartást, ahol rendelkezésre áll a magas rosttartalmú táplálék (legelő, széna) és a megfelelő terület az alapvető mozgásigény kielégítésére. Ilyen körülmények között csak indokolt esetben és nagyon körültekintően folyamodjunk változtatáshoz / kiegészítéshez!

Alapvetően állandó étrendet kell biztosítanunk, a hirtelen változtatásokat mellőzzük, hiszen a bélflóra épségét tesszük kockára, amely könnyedén kólikás tünetek kialakulásához vezethet. Ha változtatunk, lassan és fokozatosan változtassunk!

A lovak életkora, mint befolyásoló tényező

A választott csikóknak más a tápanyagszükséglete, mint a középkorú, és az idősebb lovaké. Egyrészt fejlődésben vannak, másrészt mozgékonyabbak, mint idősebb társaik. Mindvégig ügyelni kell, hogy a csikónk ne hízzon el és túlságosan sovány se legyen. Arra kell törekednünk, hogy bordái ne látszódjanak ki, de kitapintásuk ne okozzon nehézséget.

Az emberek-csakúgy, mint saját gyermekük esetében- hajlamosak túlzásokba esni, pedig az elhízás a lovaknál is legalább olyan súlyos gondokat okozhat, mint az embereknél. Komoly anyagcserezavarok megjelenését (csökkent glükóztolerancia), és különféle ortopédiai elváltozások kialakulását kockáztatják ezzel.

Meg kell említenünk az úgynevezett bakpata fejlődésének megelőzését. A bakpata kialakulásának hátterében az ásványi anyagok nem megfelelő arányai állnak, ilyenkor indokolt lehet a takarmány változtatása, kiegészítése. Különösen a táplálóanyag réz és a cink tartalmára kell hangsúlyt fektetnünk, a kiegészítők alkalmazását azonban minden esetben szakemberrel egyeztessük!

Az idősebb lovak esetében a fogazat állapota is meghatározó lehet. Ha a fogak kopásából adódóan nem képes megfelelően felvenni és hasznosítani a takarmányt, akkor segítenünk kell neki a megfelelő kondíció fenntartásában. Ilyenkor indokolt lehet a kiegészítő tápok használata, de ugyancsak kulcsfontosságú a fokozatosság és a megfelelő körültekintés!

A vemhes és szoptatós kanca

A másik gyakori hiba a szerető gazdik részéről, hogy úgy gondolkodnak a vemhes kancáról, hogy „kettő helyett kell etetni” őket. A túltáplálás azonban az ő esetében is komoly gondokat okozhat. Megnehezíti az ellést, sőt a következő vemhesülést is! Amire szükségük van, az minél tisztább és frissebb széna és/vagy megfelelő legelő.

A szoptatós kanca esetében már kicsit más a helyzet, hiszen a laktációs időszak első 3-4 hónapjában kétszeresére nő a tápanyagszükséglete. Mindenképpen fogyni fog, de arra oda kell figyelnünk, hogy ne soványodjon le túlzottan. Ha szerencsénk van, szintén elegendő a legelő és a megfelelő széna. Étrendje esetleg lucernaszénával kiegészíthető, amelynek magasabb a kálcium- és fehérjetartalma.

Mi a helyzet az extrém munkát végző lovakkal?

Extrém igénybevétel esetén nagyon fontos, hogy megfelelő energiaforrásokat alkalmazzunk. Előző cikkünkben említettük, hogy a magas szénhidráttartalom, a túl sok abrak adása komoly gondokat, gyomorfekélyt, kólikás tüneteket okoz. Természetesen ebben az esetben is rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű szálas takarmány biztosítása legelő és/vagy széna formájában.

Emellett inkább zsírokban gazdagabb kiegészítés ajánlott, ennek kisebb a kockázata, mint a túl magas fehérje és keményítőartalmú étrendnek. Emellett minél kevesebb abrak, minél kisebb adagokban adása segíthet megelőzni a problémákat. A teljesítményfokozó szerek tekintetében mindenképpen szakember segítségét kérjük, aki fontosabbnak tartja a lovak hosszútávú egészségét, mint a rövidtávú teljesítménynövelést!

Cikkünk arra hívatott felhívni a figyelmet, hogy mindig törekednünk kell a természeteshez közeli takarmányozás biztosítására és ha mégis adódik olyan élethelyzet, amikor változtatni kell lovunk táplálásán, akkor alaposan járjunk utána, hogyan tudjuk ezt biztonságosan kivitelezni, és hagyjunk elegendő időt lovunk szervezetének, hogy hozzászokjon a változáshoz.

Nemcsak arra törekszünk, hogy minél több remek élményben legyen részed – szeretnénk, hogy lovad egészségét is hatékonyabban vigyázhasd! Nézz körül Lovasok.hu Kártya elfogadóhelyeink adatlapjai között, ahol már takarmányozáshoz értő, prémium tápokat forgalmazó üzletet és lógyógyászati klinikát is találsz!

 

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.06.13. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu Szerkesztősége

Képek: Pixabay.com

Hozzászólások