Közös lovas turisztika

70 milliós beruházás Újszentiván és Tiszasziget térségében

 

Újszentiván és Tiszasziget önkormányzata összefogott, hogy egy szinte érintetlen környezetben, Magyarország földrajzilag legmélyebb pontján valósítsanak meg egy lovas turisztikai szolgáltatást.
A 70 millió forintos beruházás a Nemzeti fejlesztési terv részeként valósul meg.

Példának ott van Domaszék, ahol már hagyománya van a lovassportnak.
Két önkormányzat adott be közös pályázatot, hogy az ország földrajzilag legmélyebben fekvő területén és annak környékén lovas turisták fogadására alkalmas turistautakat, létesítményeket hozzanak létre. A tervek szerint Újszentivánon szekérszín épül, a községben egy oktatási központot is kialakítanak. Itt a lovassport elméleti és gyakorlati oktatása mellett az érdeklődők megismerhetik a lóval kapcsolatos ősi szokásokat és a ló-ember kapcsolatát a munka, a harc és a szabadidős tevékenység témakörében. Korszerűsítik a helyi karámot és a versenypályát, és korabeli fogadóban szállhatnak majd meg a lovas turisták.

Tiszaszigeten a jelenlegi szabadidőpark területén a lovasok 14 elemből álló akadálypályán próbálhatják ki magukat, a közönségnek 100 fős mobillelátót építenek, továbbá 20 ezer négyzetméternyi területet füvesítenek.

Szekér és lószerszám kerestetik

A térvári szabadtéri szekérmúzeumban nemcsak négykerekű alkalmatosságokat, hanem a lószerszámokat is szeretnék bemutatni. Ezért arra kérik a lakosságot, aki fel tud ajánlani szekeret, lóápolással kapcsolatos eszközöket, lószerszámot akár pénz ellenében, jelentkezzen a tiszaszigeti önkormányzatnál.

A kistérségben négy, fogatok számára is járható lovas turistaútvonalat építenek ki. A túrázók pihenőállomásokon tölthetnek el hosszabb-rövidebb időt.

– Ezekre a helyekre már megvásároltuk az itatókat, és kialakították a dísztavakat is – mondta Ferenczi Ferenc tiszaszigeti alpolgármester. – Az alföldi táj jellegzetességeként számon tartott gémeskutakat több helyen csodálhatják meg majd a turisták: a Mélypont emlékhelynél, a szabadidőparkban és Térváron.
Utóbbi helyen szabadtéri szekérmúzeumot rendezünk be.

A program a Nemzeti fejlesztési terv részeként valósul meg, tervezett költsége több mint 70 millió forint.
A lovasparadicsom kialakítását 2007 őszén fejezik be. A támogatók között szerepel az Európai Unió, a Belügyminisztérium, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium.

2006.12.20. Nyemcsok Éva
Forrás: Délmagyarország Online
Frissítve: 2023.03.24.
Fotó: Canva

Hozzászólások