Szepessy-Schaurek Ottmár

Szepessy-Schaurek Ottmár

Schaurek a két világháború közötti időszak meghatározó alakjaként, bátor, néha vakmerő ugratómutatványok mestereként vonult be a történelembe. Némethyhez hasonlóan a Ludovikán, majd Örkényben lovagolt. Az első írásos emlék Schaurekről 1924-ből származik, amikor a Nemzeti Lovardában rendezett országos verseny indulói között szerepelt.

A kép illusztráció

Első nemzetközi versenyén 1929-ben, Budapesten indult, 1930-ban pedig Bécsben és Nizzában is rajthoz állt. Első lovai Ametist, Silbert, Ebek és Optál voltak. A nizzai versenyről került Schaurekhez egy nehezen kezelhető, ír tenyésztésű herélt, Mr. Spokes, mellyel a lovas a legjelentősebb eredményeit érte el. 1931-ben tagjai voltak a Salzburgban Nemzetek Díját nyert magyar csapatnak. Ugyan-ezen a versenyen ők nyerték a Hoch-Weits-
pringen (magas- és távolugrás) versenyszámot, ahogy egy két méter magas, két méter széles akadályt sikerült hiba nélkül leküzdeniük. Schaurek háromszor nyert magyar bajnoki címet (1931, 1932, 1933) és 1935-ben, Aachenben Mr. Spokes-szal ő lett a Nemzetek Díja egyéni győztese.

Mr. Spokes utolsó versenyén 21 éves korában, Kolozsváron indult. ?Spoki? és Schaurek 190 cm-es magasságon nyerte a korlátugratást (az Inkey Lajos – Vagyonos párossal holtversenyben).

Schaurek versenyzőként elért eredményei mellett az ügetőpálya megnyitásában és a galoppversenyek második világháború utáni újraindításában is aktívan részt vett.

64 évesen, 1965. augusztusában hunyt el.

Forrás: Erdélyi Magdolna

 

Frissítve: 2024.04.04.
Fotó: Canva

Hozzászólások