Marhaterelés, lovarda körüli munkák Border Collie-val – Interjú Fekete Benővel – 2. rész

Előző cikkünkben megtudhattad a Border Collie-k általános jellemzőit. Fekete Benővel készített interjús cikksorozatunk folytatásában megismerheted, hogyan nyilvánul meg a Border Collie-kban a terelőösztön.

 

Border Collie, mint terelőkutya

A terelővonalú Border Collie-k esetén a terelési ösztön erőteljesen megjelenik, azonban ha már fiatal korától kezdve be van vonva a lovardai életbe, illetve ki van használva a Collie-kra jellemző magas intelligencia, akkor a kutya tudni fogja, mikor kell, és mikor nem szabad terelni. Ennek köszönhetően csak akkor fog terelni, amikor azt te szeretnéd, így nem kell azon aggódnod, hogy lovaid vagy jószágaid között folyamatosan önállóan szaladgál majd.

Tévedés, hogy a Border Collie nem jó családi kutyának – szögezi le Fekete Benő. Sokfelé kering az a tévhit, miszerint a Border Collie-k a kisgyerekeket is elkezdik hajtani, terelni, azonban ez nem igaz, a Collie-k abszolút családbarát kutyák. Azonban mint minden más kutyafajtánál, úgy itt is figyelned kell arra, hogy te legyél az “alfa” szerepében, és szem előtt kell tartanod azt is, hogy a Border Collie alapvetően egy érzékenyebb fajtájú kutya, vagyis nem kell nagy pszichés nyomást tenned rá ahhoz, hogy megértse, ha rosszat tett.

Hogyan is terel a Border Collie?

A Border Collie-k terelési módja eltérő más terelőkutyákkal szemben. A Collie-k határoló kutyák, vagyis a nyomás zóna az, amit felhasználnak terelésnél. “Ezt úgy kell elképzelned, mintha lenne egy nagy buborék a jószág körül, és amikor a kutya belép ennek a buboréknak a vonalába, vagyis a komfortzónájába, akkor a jószág odébb megy.” – ismertette felénk Benő a terelőmunka alapját. Tehát a Collie-k először csak a jószág “nyomásvonalán” mozognak, majd szépen lassan bele is mennek a nyomás zónába, és eszerint elkezdik „nyomni” az állatot. Ennek az az előnye, hogy a kutya a terelés oroszlán részét elvégzi helyetted, ha megfelelő parancsokat adsz neki, és magába a terelésbe nem kell annyi energiát belefektetned, mint más terelő fajták esetén. Ezen felül fontos kiemelni, hogy a terelés során nem kell a kutyád minden mozdulatát kontrollálnod, hiszen egy jól képzett Border tud önálló döntéseket hozni, ami szintén megkönnyíti számodra a terelést.

A cikket a Spirit of Pilis – Border Collie kennel támogatta. Amennyiben szeretnél lovardai életed mellé egy társat, aki segítséget nyújt még a munkában is, valamint jószágaid terelésében, a Spirit of Pilis – Border Collie kennelnél szuper terelőösztönnel rendelkező, kiegyensúlyozott, és magabiztos kiskutyákat találsz.

 

A következő cikkünkben megtudhatod azt, hogy melyek azok a tényezők, amire mindenképp oda kell figyelned, ha Border Collie van a háznál.

Horváth Stella,
Interjút készítette: Frisch Andrea,
Fotó: Szabó Jusztina
Canva
Fekete lovastanya facebook oldala
Spirit of Pilis kennel facebook oldala
2022.06.28.
Frissítve: 2022.0.18.

Hozzászólások