Mezőhegyesi belovaglók

Mezőhegyesi belovaglók
Jól megülnek a lóháton is

 

Derült, napsütéses délelőtt volt, amikor hivatalból először látogattam meg a mezőhegyesi iskolát. Az apropó, hogy e tanévtől kezdve a mezőhegyesi szakképző iskola is a Hunyadi János Közoktatási Intézményhez tartozik.

A látogatás célja, hogy találkozzak a végzős belovaglókkal. Egy bemutatófilm kedvéért immáron három órája lovagoltak – aki egy cseppet is ért a lovagláshoz, az tudja, hogy ez roppant hosszú idő. Miután végeztek, örömmel vállalkoztak egy kis beszélgetésre. Kiderült, hogy hárman alkotják az iskola belovagló szakának végzős osztályát.
A napirendjük úgy néz ki, hogy délelőttönként egy-másfél órát lovagolnak, utána körülbelül ugyanennyit foglalkoznak lótenyésztési ismeretekkel. Érdekes, speciális tantárgyakat tanulnak, mint például a takarmányozási, valamint versenyzési ismereteket. Gyakran mennek versenyekre, de “csak” segítőként vesznek részt.

Mivel végzősök, ezáltal a tanuló “bereiterek” (belovaglók) sem menekülhetnek meg a szakképzés átkától: a szakvizsgától. E szakvizsga számukra – mint sok mindenki másnak – egy elméleti és egy gyakorlati részből áll. Az elméleti vizsgát az említett tantárgyakból kell letenni, míg a gyakorlatin feladatsort kell teljesíteni, melyben szerepel például a díjugratás.

Fazekas Erika egyetlen női tagja az osztálynak. Szereti az állatokat, egyik kedvence a ló, talán azért is, mert a család más tagjai is foglalkoznak lovakkal. Ezek után nem annyira megdöbbentő, hogy az érettségi, illetve az általános mezőgazdászi technikusi képesítés megszerzése után bereiternek állt. És hogy merre tovább? – Talán egyetemre megyek – hangzott a bizonytalan válasz. Mindenesetre szeretne a későbbiekben oktatni, valamint idősebb lovakkal foglalkozni.

Karsai Norbert az osztály legifjabbja: a belovaglótanonc mindössze 18 éves. Gyerekkora óta rajong a lovakért, ezért döntött úgy, hogy a tizedik osztály elvégzése után ezt a szakmát választja. Rajongása a hátas jószág iránt nem hagyott alább az elmúlt két évben sem, a továbbiakban is lovak közt szeretne dolgozni.

Boros Gábor a másik srác a csekély létszámú csoportban. A 19 éves fiatalember a tizedik osztály, illetve a lótenyésztő szakmunkás szak elvégzése után, folytatva ez irányú tanulmányait, jelentkezett ide belovaglónak. Gabi gyermekkorában ismerkedett meg a lovakkal, mondhatni lovak között nőtt fel, nem csoda, hogy e pályát választotta. Nem zárja ki a lehetőséget, hogy külföldön, leginkább Angliában vagy Norvégiában keres munkát.

Amit a bereiternek tudnia kell

A sportlovak alapkiképzési feladatait látja el szakedző irányítása mellett. Az egészségügyi előírásoknak megfelelően elvégzi a lovak előkészítését, ápolását, felel a kezdő lovasok alapkiképzéséért. Feladatai közé tartozik a lovas etika szabályainak, hagyományainak őrzése és megtartása. A bereiter szakma Mezőhegyes lovas múltjának megőrzését is jelenti.

 

2008.01.10.
Forrás: Békés Megyei Hírlap
Frissítve: 2023.06.27.
Fotók: Canva

Hozzászólások