Klasszikus és funkcionális – Working Equitation Magyarországon

Kappel Editnek, a Philippe Karl nevével fémjelzett, klasszikus lovasművészetet értők körében méltán ismert Ecole de Légèreté hazai instruktorának közreműködésével tavaly kezdte térhódítását hazánkban a spanyol-portugál lovas hagyományokon alapuló idomító és ügyességi versenyforma, a Working Equitation. Ez a szakág, feladatai révén lehetőséget teremt a lóval való munka funkcionálissá tételére, idomítási elvei pedig a klasszikus, lovat munkatársként tekintő utat képviselik. Emellett egy új lehetőséget nyújt hazánk hagyományos lófajtáinak is, hogy értéket teremtsenek és sikerrel szerepeljenek ezekben a versenyszámokban, akár hazai, akár nemzetközi szinten.

Honnan ered a Working Equitation?

Versenyszámai és feladatai a spanyol és portugál munkalovas hagyományokból származnak. A két ország lovasainak versengéséből lett hivatalos és népszerű sportággá, előbb hazájában, majd Európa-szerte. 2004-ben alakult meg a World Association for Working Equitation (WAWE), amelynek 19 tagországa Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Kolumbia, Csehország, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Olaszország, Luxemburg, Mexikó, Portugália, Spanyolország, Svédország, valamint Svájc.
1996-ban rendezték meg az első Európabajnokságot, 2006-ban pedig az első Világbajnokságot. Idén májusban München adott otthont a VB-nek. A sportág FEI szakággá válásáról jelenleg tárgyalások folynak.

Hogyan épül fel egy verseny?

A WAWE hivatalos nemzetközi versenyszabályzata mellett minden tagország létrehozza nemzeti szabályzatát, melyekben eltérések származhatnak pl. az adott országban érvényben lévő állatvédelmi szabályozások okán, stb. A lovasok országukra jellemző tradicionális ruházatban, a lovak hagyományos szerszámzatban versenyeznek.

Három versenyszám alkotja a megmérettetést.

1. A díjlovaglás feladatban elsősorban a ló engedelmességét, elengedettségét, mentális állapotát értékelik. Legnagyobb részt lépés és vágtafeladatokat hajtanak végre. Az „extra” mozgás, túlhajlított nyak, a modern díjlovas sporttal ellentétben, itt nem szempont és nem jelent előnyt.

2. A stílus akadályverseny egy ügyességi akadálypályát jelent, ahol a ló mentális állapotát, engedelmességét, irányíthatóságát, a precíz feladatvégrehajtást és a lovas stílusát pontozzák. Feladatmegoldásait tekintve tulajdonképpen akadályokon történő díjlovaglásról beszélhetünk. Főbb akadálytípusok: két hordó, híd, párhuzamos szlalom, oldallépés rúd felett, karám, szlalom hátralépésben, csengő, kapu, vizesárok, valamint a legösszetettebb feladatnak számító bika.

3. A gyorsasági akadályversenyben a pálya minél gyorsabb teljesítése a cél, azonban nem „ámokfutást” jelent mindez, hanem a fordulékonyság, irányíthatóság és iramváltások vizsgáztatását.

(4.) E három rész mellett negyedikként megjelenhet külön értékelt versenyszámként a marhaterelés is, amelyben 4 fős csapatokban választanak le és terelnek karámba adott időre 1-1 borjat a versenyzők.

A versenyek több nehézségi fokon zajlanak. Az alacsonyabb kategóriákban – E, A kategória – csak díjlovaglás tesztet (a díjlovaglás szakág E, A kategóriájához hasonló nehézségben) és egyszerűbb vonalvezetésű stílus akadálypályát kell teljesíteni. A következő, L kategóriában az idomító feladatsor a díjlovas szakág L kategóriájához hasonló nehézségű, és megjelenik a gyorsasági teszt. Az M kategória idomító feladatsora sok lépés, oldaljárás, vágta, ugrásváltás feladatot tartalmaz. Az akadálypálya megkívánja a nagyfokú összeszedettséget és fordulékonyságot. A Masters (S) kategória lovasainak már kötelező az egykezes szárhasználat. A díjlovaglás sok hátralépéssel, ugrásváltással, a piruettel és a vágta féloldalazással tarkított, az akadálypálya is nehezített.

Working Equitation hazánkban?

Az elmúlt évtizedekben Magyarországon is léteztek már ügyességi versenyek, melyek a lovak bizalmát, bátorságát, ügyességét, mentális állapotát, és lovasaik felkészültségét is tesztelik. Azonban ilyen, mindenki számára elérhető, emellett nemzetközi szakmai-szervezeti háttérrel rendelkező hivatalos versenyforma, kiegészülve a klasszikus lovas kultúrával, még nem volt jelen. A szakág minden érdeklődőt szívesen lát, a tanulni, fejlődni vágyó lovasokat, és lovaikat is, fajtától, kortól, nemtől függetlenül.
2017. októberében, az Őszi Lipicai Árverésen mutatkozott be először a Working Equitation a szilvásváradi fedett lovardában. Idén február óta pedig havonta szerveződnek nyílt edzések Marócpusztán, ahol kipróbálhatóak az akadályok, fejleszthető a ló-lovas párosok összhangja és tudása, Kappel Edit vezetésével. Edit saját tapasztalatait külföldi versenyeken való részvétellel gyarapítja, egyúttal hírét víve a lipicai ló értékeinek is.

Június 30-július 1. között kerül megrendezésre az első hazai (egyelőre még házi) verseny Marócpusztán, melyet remélhetőleg sok, egyre népszerűbb itthoni Working Equitation esemény követ majd, több helyszínen.

Lovasok.hu szerkesztőség

Fotó: Lovas Bori

Bővebb információ: Working Equitation Magyarország

 

Hozzászólások