2023. szeptemberétől új képzési lehetőség az Epona Spanyol Lovasiskolában!

Az Epona Spanyol Lovas Szakképző Iskola,
Technikum és Kollégium ismét felvételt hirdet
2023/24 -es tanévre!

Gazda – Lovász és Sportedző (Lovasedző)-
Sportszervező szakokra!

Jelentkezni fényképes önéletrajz és rövid videó beküldésével lehet!
Az alábbi email címre:
epona.spanyol.lovasiskola@gmail.com

A videó tartalma:

  • Gazda-Lovász képzésre: 3 jármódban lovaglás, rövid bemutatkozás
  •  Sportedző (Lovasedző)- Sportszervező képzésre: 3 jármódban lovaglás és ugró munka bemutatása, rövid bemutatkozás, esetleges versenyeredmények csatolása.

Szeretettel várjuk a jelentkezéseket folyamatos jelleggel!

További elérhetőségek:

Borsó Dorottya: +36309857470
Borsó Ágnes: +36309832533
Borsó Béla: +36309437240

Gazda -Lovász szakma

  • 2 éves nappali rendszerű képzés, első félév végén Gazda ágazati alapvizsga, második év végén Gazda – Lovász szakvizsga
  • Fő tantárgyak: lótenyésztés, lótartás, takarmányozás, fogathajtás, lovaglás emelt szinten, mellette gazdálkodási ismeretek és szakmai idegen nyelv

Feltételek:

  • Életkor: a képzés megkezdésének évében maximum 25. életévét töltheti be
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat
  • Általános iskolai végzettség (tanulóink nagy része érettségizett, de nem követelmény)
  • Maximum 1 államilag finanszírozott szakma megléte

Felvételi követelmény:

  • Alap szintű lovastudás (biztos idomító ülés három jármódban, ló támaszkodtatása)

Jelentkezés:

  • Jelentkezni az epona.spanyol.lovasiskola@gmail.com címen fényképes önéletrajz és rövid lovasvideó beküldésével lehet, a videóban látható legyen a jelentkező 3 jármódban lovagolva és egy rövid bemutatkozás ( a felvételeket lehet több részletben is küldeni)

További információk:

  • Államilag támogatott -ingyenes képzés, második félévtől jelentős ösztöndíj, szakvizsga után (első szakma esetében) egyszeri pályakezdési juttatás
  • Ágazati alapvizsga letétele után (első félév végén) tanulói munkaszerződés megkötése
  • Igény szerint kollégiumi elhelyezés (térítés ellenében)

Kinek ajánljuk a Gazda-Lovász képzést:

  • annak, aki átfogó tudást szeretne szerezni a lovak tartásával, takarmányozásával és tenyésztésével kapcsolatban. Tisztában szeretne lenni a ló anatómiájával, egészségügyi és képzési szempontokat szem előtt tartva.
  • annak, aki el szeretne sajátítani minden olyan gyakorlati és elméleti tudást, ami egy lovarda életének megszervezéséhez szükséges, az istállómunkák beosztásától a takarmány ellátáson át az egészségügyi felügyeleten keresztül, egészen a lovak munkájának/mozgatásának megszervezéséig.
  • annak, aki szilárd alapokra szeretné helyezni lovastudását, mind elméletben, mind gyakorlatban, hogy arra szakágtól függetlenül tudjon építeni

Sportedző (Lovassport)-sportszervező szakma

Nappali rendszerű két éves középfokú edzőképzés (5-ös szintű) váltja fel a belovagló képzésünket (4-es szintű) a már ismert (szintén 2 éves) Gazda-Lovász képzés mellett! Így az általunk kínált szakmák kétszer 2 év alatt megszerezhetőek.

A Sportedző képzés nem épül a lovász szakmára, tehát önállóan is megkezdhető, haladó lovastudással. Az első félév végén a tanuló ágazati alapvizsgát tesz „ Sport” ágazatban, majd átfogó tudást szerez a sportszakmában, edzési-, versenyzési-, képzési-, sportszervezési ismeretekből, második év végén Sportedző (Lovasport) -Sportszervező szakvizsgát tesz.

  • 2 éves, nappali rendszerű képzés
  • 5-ös szintű középfokú edzőképzés
  • Első félév végén Sport ágazati alapvizsga, második év végén Sportedző (Lovassport)-sportszervező szakvizsga, mely fakultatívan összeköthető a Magyar Lovasszövetség edzői regisztrációs vizsgájával

Feltételek:

  • Életkor: a képzés megkezdésének évében maximum 25. életévét töltheti be
  • Végzettség: érettségi legkésőbb a második év végén teljesítendő Sportedző (Lovassport) szakvizsga megkezdéséig
  • Maximum 1 megszerzett államilag finanszírozott szakma megléte
  • Felvételi: A Magyar Lovasszövetség által igazolt versenyeredmények vagy felvételi vizsga
  • Felvételi vizsga: Caprilli program lovalása, fogathajtó szakágban jelentkezők esetén alap szintű fogathajtó program lovaglása

További információk:

  • Nem épül a lovász szakmára
  • Technikumi képzés
  • Díjlovagló, díjugrató, lovastusa és fogathajtó szakágban szerezhető edzői végzettség
  • A szakvizsga fakultatívan összeköthető a Magyar Lovasszövetség Edzői regisztrációs vizsgájával
  • Ingyenes képzés, második félévtől jelentős ösztöndíj, szakvizsga után (első szakma esetében) egyszeri pályakezdési juttatás
  • Igény szerint kollégiumi elhelyezés (térítés ellenében)

Jelentkezés:

E-mail: epona.spanyol.lovasiskola@gmail.com
A képzésekkel kapcsolatban további információkat talál honlapunkon: www.epona.hu, Telefonos elérhetőségeink:
Borsó Ágnes: 0630/9832 533
Borsó Dorottya: 0630/9857 470
Borsó Béla: 0630/9437 240

Kinek ajánljuk a Lovasedző képzést:

  • annak, aki már rendelkezik a fent említett Gazda -Lovász képzésben is elsajátítható tudással, tehát átfogó ismeretekkel bír a lótartással, takarmányozással, tenyésztéssel és lovaglással/fogathajtással kapcsolatban.
  • annak, aki rendelkezik szilárd lovastudással esetleg versenytapasztalattal, hogy a képzés során megtanulhassa, hogy hogyan tudja tovább adni és elmélyíteni azt.
  • annak, aki szeretné megtanulni, hogyan tudja tudatosan felépíteni tanítványa és/vagy lova éves munkáját, hogyan tudja jól időzíteni a legjobb teljesítményét, hogyan tudja megszervezni lova és/vagy lovasa versenyeztetését, akár ő maga, hogyan tud versenyt vagy más egyéb lovas eseményt szervezni bármelyik szakágban.

Az Epona Spanyol Lovasiskoláról:

Az Epona név a 1990-es évek óta ismert a magyar lovaséletben, először a hortobágyi lovasfalu megteremtőjeként, ahol a magyar sportló tenyésztés egyik fontos pillérévé vállt.
Az Epona versenyzői minden szakágban hoztak országos bajnokot (díjugratás: Turi József, fogathajtás: Fintha Gábor, díjlovaglás: Lovász József és Borsó Ágnes, Ács Róbert)

A cég tulajdonosa Borsó Béla évekig a Magyar Lovasszövetség alelnöke volt.
Később a Borsó család szári birtokán folytatta lovasszakmai tevékenységét, immáron a spanyol lovaskultúra és a spanyol ló vonzatában.

Borsó Ágnes

Borsó Ágnes, többszörös magyar válogatott díjlovas múltja után a jerezi Spanyol Lovasiskola lovastanárainak segítségével mélyítette tovább lovastudását és oklevelet szerzett. Nemzetközi versenyeredményei mellett német bölcsész és TF szakedzői végzettséggel rendelkezik, több nyelven beszél.

Borsó Dorottya hosszabb időt töltött Spanyolországban, többek között egy spanyol rejoneador (lovas torreador) családnál, majd szintén a jerezi Spanyol Lovasiskolában és annak lovasmesterei által képződött, elsajátítva a magasiskola művészetét. A jerezi Spanyol Lovasiskolában oklevelet szerzett, TF szakedzői, mesterlovász és közgazdász végzettséggel rendelkezik, több nyelven beszél.

Borsó Dorottya

Magyarországon számos bemutató szervezői, 2005-ben a német Apassionata szereplői voltak budapesti bemutatóikon, 2006-ban az Apassionataval együttműködve megszervezték a Magyar Lovaskultúra Karácsonyi gáláját, majd felkérést kaptak a magyar államtól, hogy a magyarországi spanyoliskola hagyományait teremtsék újra.

2007-ben megalapult az Epona Spanyol Lovasiskola, mint magánkézben lévő szakképző intézmény, 2009-től 2011-ig a Budai Vár Oroszlános udvarában tartották bemutatóikat, Alvaro Domecq (a jerezi Spanyol Lovasiskola alapítója)-tól vásárolt lóállománnyal,mely a P.R.E. tisztavérű spanyol ló fajtán belül rendkívül fontos – olimpiai lovakat adó- vérvonalak hordozója.

2009-ben az Epona az ANCCE-tól (Spanyol P.R.E. tenyészegyesület) elnyerte a legjobb külföldi P.R.E tenyésztő címet a világon.
Az iskola tanulói vári bemutatók mellett számos hazai és külföldi rendezvények résztvevői voltak.

 

2017-ben az ausztriai Graz melletti Schielleiten Kastélyban elevenítettek fel egy nagyszabású (25 ezer nézőt vonzó) barokk lovas operát.
Borsó Béla jelenleg a Magyar Lovasszövetség oktatási bizottságána tagja.
A Borsó család töretlen lendülettel igyekszik az állandóan változó világban a szakiskola magas színvonalú képzését megőrizni, a lóállománya fontos vérvonalait megtartani és továbbtenyészteni.

Id. Kövy András , bár a Borsó családhoz fűződő baráti kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza, a szakiskolával való szorosabb együttműködés 2021-ben kezdődött, emelve ezáltal az oktatás színvonalát.
Erősítve a hagyományos lovas értékeket az intézményben.

Kövy András

Kövy András állattenyésztő üzemmérnök, lovas szakedző, Am. Reitlehrer végzettséget szerzett a németországi Warendorfban, 55 éve a lovassportban.

Versenyzett díjlovaglásban, militaryban, és díjugratásban. Díjlovaglásban évekig a válogatott keret tagja, majd a Díjlovagló Szakbizottság elnöke, szövetségi kapitány lett.
Emellett tanított a Kaposvári Állattenyésztési Főiskolán, majd a Kaposvári Egyetem címzetes egyetemi docense lett.

A Magyar Lovasszövetség megbízott előadója a Testnevelési Egyetem tanfolyamain és vizsgáztat az MLSZ edzői vizsgáin. Több nyelven beszél.

Az Epona Spanyol Lovasiskola hosszú éves hagyománya, hogy segédedzőként mindig jelen van egy, az iskolában végzett lovas, hogy a fiatalabb nemzedékeknek példaként szolgálva segítse a lovakkal való mindennapi munkájukat.
Gyurátz Zoltán végzett belovagló.

Gyurátz Zoltán

Az Epona Spanyol Lovasiskola vezetői és edzői több mint 40 éves szakmai múlttal rendelkeznek, másfél évtizedes tapasztalattal a szakma oktatásában.
Az iskola munkásságát igazolja az immáron közel 200 végzett tanuló, akik megállják helyüket a magyar és külföldi lovaséletben egyaránt.

Egy nagy értékű, nagy múltú P.R.E tenyészet áll a tanulók rendelkezésére, hogy a lógondozás, lótartás, tenyésztés, takarmányozás, ló kiképzés és lovas képzéssel kapcsolatos tudásukat elmélyítsék és rutinnal rendelkező szakemberekként gazdagíthassák a lovaséletet.

Az Iskola havi rendszerességgel tart nyílt napokat és bemutatókat melyekről a honlapon és Facebook oldalon lehet tájékozódni!

www.epona.hu
Epona Spanyol Lovasiskola facebook oldal
Email cím: epona.spanyol.lovasiskola@gmail.com
Borsó Ágnes: +36309832533,
Borsó Dorottya: +36309857470,
Borsó Béla: +36309437240

Hozzászólások