Ló az erkélyen – lovasfilm, minden korosztálynak

Izgalmas, elgondolkodtató és megható történet egy különleges kisfiú és egy nyugdíjas versenyló gyógyerejű barátságáról – nemcsak gyerekeknek. Az Anjou Lafayette filmforgalmazó cég örömmel mutatja be HüseyinTabak Ló az erkélyen című színes, szinkronizált osztrák családi filmjét, amely országszerte 2014. november 13-tól látható a mozikban.

A bő kortárs filmtermésből nem véletlenül esett a választás épp erre az alkotásra, amely kivételes a maga nemében. Minden erőltetettség nélkül, életszerű hitelességgel és sokjátékossággal lényegbevágó kérdésekre hívja fel a társadalom figyelmét, és mindezt egy olyan népszerű állat, a ló segítségével teszi, aki nemcsak az ember ősi barátja, hanem szinte varázserővel bír a mai gyerekek szemében.

Történetének középpontjában egy tízéves kisfiú, Mika áll, aki az autisztikus zavarok közé tartozó Asperger-szindrómával él. Kiemelkedő matematikai tehetsége van, mindent észrevesz és képtelen hazudni, ugyanakkor nehezen teremt kapcsolatot emberekkel, és egyedül érzi magát. Minden megváltozik azonban, amikor a szomszéd erkélyen felfedez egy lovat. Lassan közeledik hozzá, összebarátkozik vele, és amikor először ül fel rá, egészen átalakul.

A számára nyugtalanító és kiszámíthatatlan világban tartós biztonságra, melegségre és örömre talál Bucephalus, az egykor híres versenyló hátán, akinek a megmentéséért kockázatos kalandokra is vállalkozik. A film meggyőző erővel, nagyszerű dramaturgiával mutatja be a nem átlagos gyerek és a ló gyógyerejű kapcsolatát

A rangos fesztiváldíjakkal kitüntetett, a szakma és a közönség által egyaránt elismert Ló az erkélyen szokatlan érzékenysége, mélysége és könnyedsége miatt német nyelvterületen a 2012. év családi filmje, valamint mondanivalója kapcsán feldolgozott iskolai téma lett, amihez külön munkafüzet is készült. Az általános uniformizálódás és a tökéletességet diktáló trendek korában különösen fontos a másként, nehézségekkel élő emberek elfogadása.

A világ sokféleségét és annak szerethetőségét, az egyediség értékét éppen a gyerekekben kell elsőként tudatosítani, akik mind elfogadónak születnek, de később, a szocializációs hatások következtében lassan elveszítik ezt a természetes toleranciát. Rendkívüli nyitottságuk azonban a megfelelő környezettel és irányítással megőrizhető, sőt folyamatosan fejleszthető, hogy az évek múltával derűs, fogékony, befogadó felnőtt váljon belőlük

A Ló az erkélyen lényeges és különleges témájának köszönhetően az Autisták Országos Szövetsége, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Magyar Lovasterápia Szövetség támogatását élvezi. A budapesti premier előtti vetítésen és a szentendrei díszbemutatón jótékonysági fellépést vállalt a Nemzeti Lovas Színház alapítója és vezető művésze, Pintér Tibor, aki Békefi Viktóriával együtt lovas show-t tart a közönségnek.

A film hazai forgalmazója, az Anjou Lafayette a bemutatóra felajánlott jegyekkel, valamint minden promóciós anyagon és a film elején a szervezet logójának feltüntetésével támogatja a Magyar Lovasterápia Szövetséget, mert kiemelkedően fontosnak és értékesnek tartja annak munkáját és tevékenységét.

A Ló az erkélyen Milo Dor azonos című ifjúsági regényének filmes átirata, egy lebilincselő történet, amely valóban gyermeki nézőpontot mutat be természetes hitelességgel, kommersz jellegű effektek, erőltetett dramaturgiai fordulatok és hamis szereplők nélkül. Egy mélyen emberi, megható és izgalmas családi film, amely minden korosztály számára ajánlott.

Külön érdekessége, hogy az Osztrák Filmakadémia Díjára (2013) jelölt hangulatos zenéjét egy elismert magyar komponista, a Budapesten és Bécsben tanult Varga Judit szerezte, aki eddig mintegy 45 filmben működött közre.

2014.11.06. Pethő Zsófia
Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

Hozzászólások