Lovas képeslapok a Monarchia idejéből

Ezúttal az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó képeslapokat mutatunk be, melyek között annak a Ludwig Kochnak a műveit is megtalálod, akit eddig a puszta-ötös megálmodójaként ismertünk. Most viszont erről a legendáról is lerántjuk a leplet a Ritkán látható történelem blog íróinak segítségével.

Még 20 képeslapunk van. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.


A képes levelezőlaplap a 19. század egyik nagyszerű találmánya. Korábban rajzos, festett családi címerrel, vallási témájú képekkel, más illusztrációval ellátott egyedi, vagy kis példányszámú alkalmi üdvözlő- és köszöntő levelekkel, kártyákkal kedveskedtek egymásnak az emberek.

A világon elsőként az Osztrák-Magyar Monarchiában került forgalomba az osztrák-magyar postaigazgatóság által kiadott levelezőlap 1869 októberében. Az 1870-es évektől már egyre több országban olyan nyílt levelezőlapok jelentek meg, melyek ábrákat, képeket tartalmaztak – ezek az első képes levelezőlapok. 

A 19. század vége felé már a fekete-fehér, majd a színes kőnyomással (litográf-eljárással) készült képek váltak népszerűvé. Ebben az időkben jelentek meg a „Gruss aus…” (Üdvözlet …ből) feliratú lapok, ahol az adott település nevezetességei láthatóak, majd pedig a fényképek alapján készített tájképes lapok, és a művészi képeslapok is. 

A 19-20. század fordulóján megszámlálhatatlan mennyiségben a legváltozatosabb témakörökben jelentek meg a képeslapok. Ekkor még gyakran csak a képoldalon lévő kis üres lehetett írni, ami a képek látványát zavarta. 1902-ben, Angliában vezették be azt az újítást, hogy a címzés oldalán hagytak helyet a szövegnek. 

A képeslapkiadás aranykorszaka 1905-től vette kezdetét és az első világháborúig tartott, ekkor készültek nagy számban a szebbnél szebb képeslapok, melyek készítésében a korszak jelentős képzőművészei is közreműködtek. 

Még 20 képeslapunk van. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A képgalériában szereplő képeslapokat készítő művészek:

  • Ludwig Koch, a lóbolondságáról híres festőművész sok képét reprodukálták képeslapokon. Kochot sokáig mint a puszta ötös megálmodóját tiszteltünk, de a legújabb korban előkerültek e mutatványnak korábbi ábrázolásai is, ami valószínűsíti, hogy Koch egy, az ő idejében még ismert, de hamarosan teljesen elfelejtett kunsztot vetett papírra. Ez is csak azt mutatja, milyen felbecsülhetetlen értékű számunkra a Lovaglás művészete képekben című műve.
  • Karl Feiertag, ismert levelezőlap-illusztrátor
  • Mauric Toussaint, francia illusztrátor
  • Fritz Schönpflug, osztrák karikaturista

És még sokan mások, akiknek nevét nem jegyezte föl a történelem.

2014.06.24. Forrás: Ritkanlathatotortenelem.blog.hu
Frissítve: 2017.03.09.

Hozzászólások