Hogyan fotózzam lovamat?

Sokszor kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy szeretnéd lefényképezni a lovadat. De nem akárhogy, hanem szeretnél egy igazán jó képet róla. Ahhoz, hogy lovad a fotón is olyan jól mutasson, mint a vaLÓ életben, néhány dolgot szem előtt kell tartanod:

Az előkészítés a siker alapja

Fotózás előtt mindig alapos lóápolásra van szükség, egy alapos fürdés sem árthat. Nem éri meg kapkodni és időt spórolva egyből a fényképezőhöz nyúlni, hogy azután később kiderüljön, azok a kis alig látható foltok nagyon is szembetűnők a fotón. A sörény és a farok legyen fényes, tiszta és teljesen szétfésült. Amennyiben a ló megítélését segíti, fond be a sörényét. A patákat kend be pataolajjal, és ezután igyekezz pormentes helyen vezetni a lovat. A szemzugot, orrnyílást és a szájat puha, nedves ruhával tisztítsd meg.

Kantár vagy kötőfék?

A kérdést aszerint döntsd el, hogy melyikkel tudod könnyebben koordinálni a ló mozdulatait. De fontos szempont az is, hogy a kiválasztott darab emelje ki a fej és a nyak szépségét. Egyéb felszerelést ne tegyél a lóra! Az ínvédő, pataharang stb. eltakarják a ló lábszerkezetét és a jegyeket.

Természetesen a felszerelésnek is tisztának, épnek és esztétikusnak kell lennie. Ne tegyél finomfejű telivérre vastag, nehéz kötőféket. Kerüld a feltűnő, természetellenes színeket, mert elvonja a figyelmet a lóról. Ne vezesd futószárral, csakis felvezető szárral, ami lehetőleg egyszínű legyen a kötőfékkel, de mindenképpen harmonizáljon vele. Amennyiben a kantáron történő felvezetés mellett döntesz, mindenképpen egyszerű csikózablát használj.

A helyszín legyen homogén

Keress olyan helyszínt a fotózás számára, ami lehetőleg nincs túl messze a felkészítés helyétől, viszonylag nyugodt, s a ló figyelmét nem vonják el társai. A háttér homogén legyen, ne legyenek oszlopok, sétáló emberek a ló mögött. Leginkább a zöld háttér szokott beválni, ennek természetes hatása van, és bármely színű ló kontúrjait határozottan kiemeli. Amennyiben lehetőség van rá, a lovat ne állítsd nagyon közel a háttérhez, hogy a részletek elmosódhassanak. Figyelj arra, hogy fű vagy aljnövényzet ne takarja el a patákat.

Fényviszonyok

Ha időd engedi, évszaktól függően válaszd meg a fotózás időpontját. Mindenképpen kerüld a ködös, párás időt és az erős napsütést. Délben inkább vezesd a lovat félárnyékba, hogy a merőlegesen érkező napsugarak ne okozzanak erős árnyékolást a ló hasára és a lábakra. Semmi esetre se használj nagy látószögű objektívet, mert a ló arányait erőteljesen torzítja. A naplementés, művészi képek, melyeken csak a ló sziluettje látszik, nagyon népszerűek, de ha a ló valódi szépségét szeretnéd hangsúlyozni, kerüld az efféle megközelítéseket.

Beállítások

A beállításnak megvannak a szabályai, érdemes ezeket követni. A lovat oldalról kell fényképezni, és úgy beállítani, hogy a feléd eső lábai tágabban, a másik oldali lábak pedig közelebb álljanak egymáshoz. Eközben egyensúlyban álljon és figyelmesen előre nézzen, mindkét fülét előre fordítva. Így látható lesz a lábak szerkezete, és az esetleges hibák, valamint a többi testrész egymáshoz viszonyított helyzete, kondíciója. Ha nagyon alapos munkát akarsz végezni, akkor mindkét oldalról készíts felvételeket.

Aki próbált már fotózáshoz beállítani lovat, tudja, hogy nagyon nehéz, sok türelmet igénylő munka általában. Nagyon sokat segíthet, ha rendszeresen gyakorlod a beállítást lovaddal.

Egy izgő-mozgó lóról tökéletes fotókat készíteni nem könnyű dolog, viszont ha eladási célból fényképezed, mindenképp szánj rá elegendő időt és energiát. Ne feledd, hogy az érdeklődőknek csupán pár perce van arra, hogy átnézze az eladó lovas hirdetéseket. Ezért rendkívül fontosak a lóról készült képek, mert az a feladatuk, hogy megragadják a leendő vásárló tekintetét.

2015.07.22. Lovasok.hu
Frissítve: 2023.03.22.
Fotó: Canva

Hozzászólások