5 + 1 Tuti eszköz mindennapos ápoláshoz

5 + 1 Tuti eszköz mindennapos ápoláshoz

Lovunk tisztántartására mindennap illik időt fordítani.

 Pontosabban nem csak illik, de szükségszerű is, hiszen munkában a ló megizzad (különösen nyereg tájékon) és ápolás hiányában a felszerelés alatt a szőr összeragadva száradhat meg.

Ennek következtében, ha a következő lovaglás előtt ezeket a bőrfelületeket nem ápoljuk megfelelően, és például a leragadt szőrre nyergelünk, akkor könnyen nyeregtörés lehet a következménye.

1. Tuti eszköz – Vakaró

Kezdjük a talán legvitatottabb eszközzel. Sok lovas nem szeret vakarót használni és azt gondolom, hogy ebben a lovak is egyetértenek. A vakaró nem megfelelő, durva használata – különösen a fémből készültek esetén – fájdalmas lehet a lónak, így azt lehetőleg ne használjuk közvetlenül a bőr dörzsölésére (bár ez bevett gyakorlat), mert azzal felkaparjuk a hámréteget. Fémből készült vakarók helyett gumi vagy műanyagból készült eszközöz használata javasolt.

2. Tuti eszköz – Gyökérkefe

Első lépésként a gyökérkefe kiválóan alkalmas az összetapadt szőrfelületek elleni küzdelemben. Itt is fontos, hogy az érzékeny, csiklandós lovaknál csak óvatosan, finoman használjuk. A gyökérkefe alkalmas a lábakon esetleg megtapadt sár eltávolítására.

3. Tuti eszköz – Porkefe

A megmaradt por eltávolításában egy porkefe nyújthatja a legnagyobb segítséget, amely még puhán meg is masszírozza lovunkat.

4. Tuti eszköz – Rongy

Egy tiszta, puha rongy segít abban, hogy lovunk szőre szép fényes legyen.

5. Tuti eszköz – Patakaparó

Lovaglás előtt és után is ajánlott patakaparó használata, hiszen az istállóban vagy azon kívül a patába kerül szennyeződések károsíthatják a ló patáját.

+ 1 Tuti eszköz – Ápoló készlet

Érdemes ápoló készletet vásárolni, amelyben minden szükséges eszköz megtalálható, így biztosan nem marad ki semmi, sőt kedvezőbb áron is vásárolható meg.

Frissítve: 2023.03.27.
Fotó: Canva

Hozzászólások