Rekord: 2 milliárdot kap Kincsem filmje

Több mint 2 milliárd forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap Herendi Gábor rendező Kincsemről szóló filmjét. Ekkora összeget még soha egyetlen film sem kapott a Filmalaptól.

A világhírű magyar csodakanca, Kincsem történetét feldolgozó modern kalandfilm középpontjában Blaskovich Ernő magyar nemes és Otto von Oettingen osztrák főúr küzdelme áll. Az 1848-49 szabadságharcot követő Habsburg megtorlás éveinek Magyarországán és Európa legendás lóversenypályáin játszódó történet mozgatórugója a szerelem. Herendi Gábor legújabb filmjében az öntörvényű Blaskovich és Klára, Otto von Oettingen modern és felvilágosult lányának viharos kapcsolata, valamint Kincsem pályafutása elevenedik meg. 

A legmodernebb technikával és rengeteg statiszta bevonásával készülő film forgatásának fő helyszíne a dégi és a keszthelyi Festetics-kastély, az alagi lóversenypálya, valamint a bécsi Prater eredeti formájában megőrzött lóversenypályája lesz, amely az egykori események tényleges helyszíne volt. A lóversenyeken játszódó jeleneteket 10-15 kamera rögzíti. 

A Kincsem operatőre a többszörös díjnyertes Szatmári Péter lesz (Csapd le csacsi, Csinibaba, Dealer, Womb – Méh, Liza, a rókatündér). 

A Herendi Gábor (Valami Amerika, Magyar Vándor, Lora, Valami Amerika 2) rendezésében, a filmalap 2,078 milliárd forintos támogatásával készülő film producere Hutlassa Tamás (Kontroll, Dumapárbaj, Hurok), társproducere Herendi Gábor. A magyar nyelven, magyar színészekkel készülő filmet az alkotók a hazai közönségen túl a nemzetközi mezőnybe szánják. 

Egy másik Kincsem-film megvalósulása már több éve húzódik. Ez a projekt Filmalap nélkül nemzetközi koprodukcióban és nemzetközi sztárokkal (Martin Freeman, Madds Mikkelsen) valósulna meg, és a Star Wars díszlettervezőjeként Oscar-díjat nyert, de később Arany Málna-díjat bezsebelő Roger Christian rendezné. A film tavaly augusztusi sajtótájékoztatóján azt közölték, hogy októberben kezdődik a forgatás. Ez elmaradt, azóta nagy a csend a projekt körül, Christian pedig már egy másik filmet próbál tető alá hozni.

2015.06.30. Forrás: MTI, Origo

Hozzászólások