Lovak a színpadon

Lovak a színpadon

Michael Morpurgo WarHorse (jelentése: háborúban szolgáló ló) című népszerű művét a New London Theatre vitte színpadra. A WarHorse egy elragadó mese bátorságról, hűségről, egy fiatal katona és lova között kialakuló különleges kapcsolatról az első világháború tragédiái közepette.

Az első világháború kirobbanásakor Joey-t, a fiatal Albert szeretett lovát eladják a lovasságnak és Franciaországba hajózzák. Albert persze nem tudja feledni őt, és bár még nem elég idős ahhoz, hogy katonának álljon, veszélyes kalandokba bocsátkozik, hogy hazahozza Joey-t.

A történet mintegy 30 éve a devoni Iddesleigh-ban született meg, amikor a helyi pubban Michael Morpurgo véletlenül szóba elegyedett egy első világháborús veteránnal, aki 17 évesen, lovakkal járta meg a háborút.

A WarHorse több mint kétévi előkészület után került színpadra. A darabban szereplő életnagyságú ló-bábokat a nemzetközi hírű Handspring Puppett Company készítette. Minden egyes ló-bábot három-három ember mozgat, de olyan valósághűen, hogy a néző el is feledkezik arról, hogy bábokat lát. A színészek sokat gyakoroltak valódi lovakkal, hogy a bábokat pontosan úgy kezeljék, mintha hús-vér jószágok lennének.

A WarHorse alkotói a darabbal szeretnének emléket állítani az első világháborúban elpusztult lovaknak. Ez a háború csak brit oldalon több mint egymillió ló életét követelte.

Forrás: http://www.nationaltheatre.org.uk
Kép: Canva
Frissítve: 2023.08.04.

Hozzászólások