Miért L-karnitin?

 

Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

Az L-karnitin újdonságként hathat a lovak számára kínált táplálékkiegészítők között, de ez egy a lovak szervezete által is előállított, természetesen jelenlévő anyag, amelynek nagyon fontos szerepe van a szervezetben. Az L-karnitin aminosavszármazék, amelyet humán táplálékkiegészítőként már több évtizede alkalmaznak.

Az L-karnitint a máj állítja elő bioszintézissel, ezen kívül állati és növényi eredetű táplálékokkal lehet a szervezetbe juttatni. Az L-karnitin leginkább a hús- és tejtermékekben fordul elő (100-300 mg/kg), nagyon kis mennyiségben található a növényi eredetű táplálékokban (0-30 mg/kg). A szervezet a saját szükségletének csak töredékét képes előállítani, tehát a kemény munkában lévő lovak számára az L-karnitin utánpótlás nagyon jó ötlet akár L-karnitin folyadék, vagy paszta formájában. Hogy miért?

Az L-Carnitin javítja a kitartást, a testi teljesítőképességet, megsokszorozza az izomban értékesülő energiát, gyorsítja a zsírok elégését, javítja a mérgező anyagcseretermékek kiválasztását és lerövidíti a regenerációt. Az L-Carnitin kiegészítő bevitele javítja a maximális aerob teljesítőképességet és elősegíti a glikogen-takarékosságot hosszan tartó, nagyobb megterhelés esetén. Pótlólagos L-Carnitin kiegészítés a teherbírási képességet javítja, valamint növeli a kitartó teljesítőképességet és az ellenállást a korai kifáradással szemben.

Az L-karnitin fontos szerepet játszik a szervezet energia anyagcseréjében. Szerepe, hogy a zsírokból származó hosszú szénláncú zsírsavakat az izomsejtek membránján, a mitochondriumon átvigye. Ezt követően az izomsejt belsejében a zsírsavak “elégetésével”, glükózzá alakulásával képződik az energia melyre a szervezetnek szüksége van. Ez a folyamat megakadályozza a kemény munka esetén jellemző tejsav felhalmozódását a lovak szervezetében. Ezt a folyamatot késleltetve növeli az állóképességet és kitartást, amely minden versenyben lévő ló számára szükséges. Az L-karnitin támogatja az izomtömeg növekedését és a szívizom védelmét.

Ezen túlmenően az L-Carnitin további fontos funkciókkal rendelkezik:

 • a közvetítő láncú zsírsavak oxidációja,
 • a zsírsavak oxidációja,
 • az egyensúly fenntartása a lekötött és a szabad A-koenzimek között, a zsírsavelégetés optimálása céljából,
 • az A-acylkoenzim mérgező koncentrációjának kiküszöbölése,
 • energiatermelés, miáltal a teherbírási határ nő,
 • a vér ammónium szintjének szabályozása.

Összefoglalva, az L-karnitin:

 • segít a bemelegítés és a munka során
  több energiát felszabadítani
 • a kemény munka után gyorsabban erőre kapni
 • a kimerülést megelőzni

A lovak L-karnitin igénye nagyobb 3 éves koruk előtt, vemhesség, műtétek, betegségek idején, illetve amikor kemény munkát végeznek, valamint magasabb zsírtartalmú (olajokat tartalmazó) étrend esetén. A kemény munkában lévő lovak szervezete nem képes előállítani a szükséges L-karnitin mennyiséget, ezért kiegészítés nélkül jellemzően izomfáradtság, gyengébb teljesítmény, kimerültség tünetei jelentkeznek. A fentiek tükrében tehát javasoljuk minden kemény munkában lévő ló számára az L-karnitin kiegészítő alkalmazását az izomműködés, jobb teljesítmény és kitartás támogatására. Az L-karnitin 250 ml, 1 literes oldat és 30 ml paszta kiszerelésben rendelhető webáruházunkban vagy partnereinknél.

David Willey, Equimins cikke alapján összeállította Möhöly Christa, Equimins Hungary termékfelelős


 

A teljes termékkínálatunk megtekinthető: www.equimins.hu és www.lovitamin.hu
Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

 

Hozzászólások