A magnézium szerepe a lovak szempontjából – hogyan működik?


Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

Gyakran olvashatjuk a magnéziumra vonatkozóan hogy fontos ásványi anyag a lovak izomzata és idegrendszere szempontjából. Miért is?

A lovak szervezetében a magnézium legnagyobb része (60%) a csontokban található, kisebb, de jelentős, kb. 30%-a az izomszövetben és a fennmaradó kb. 10% a vérben és májban, illetve egyéb területeken. A magnézium az egyik olyan elem, amely felszívódását nem befolyásolja jelentős mértékben más anyag.

A magnézium a sejten belüli kationok között (a kálium után) a második legfontosabbnak számít. A vérben megtalálható magnézium az enzimatikus reakciókhoz szükséges és az izom összehúzódást szabályozza.

Kalciummal együttműködve támogatja az izomműködést, a két anyag egyensúlya nagyon fontos. A magnézium hiány gyakran jelentkezik izomfájdalom, izomgörcsök és ataxia (végtagok mozgási zavara, bizonytalansága) formájában, gyakran eredményez viselkedésváltozást, idegességet, munkától való vonakodást, figyelem hiányát, közönyt. A magnéziumot gyakran az elektrolitok közé sorolják, az elektrolit pótló táplálékkiegészítő készítmények elengedhetetlen alkotórésze.

A magnéziumra az emésztőrendszer működésében enzim aktivátorként van szükség a normális emésztési folyamatok lezajlásához. A vékonybélben felszívásra kerülő magnézium jelentős része az emésztőrendszerben választódik ki. Kora tavasszal, amikor a friss fűnek alacsonyabb a magnézium tartalma, felborulhat a szervezet Ca:Mg aránya. A következmény a görcshajlam és bénulás. A csikók magnézium szükségletét már korán egyéb növényi táplálékokból pótolják, mivel a kancatej ásványi anyag tartalma a kalciumon kívül alacsony. Adott esetben a felesleges magnézium mennyiség a vesén keresztül a vizelettel ürül ki. (Egy egyszerű vizeletvizsgálat jó tájékoztatást ad a ló magnézium ellátottságáról.) Kanadai kutatások szerint a magnézium nem szívódik fel jól a szénából illetve a legelőn legelt növényekből, ezért pótlása javasolt. Az ideális kalcium – magnézium arány 2:1, de az 1:1 arány még elfogadható, a lényeg, hogy a magnézium mennyisége ne haladja meg a kalciumét.

Hogyan működik?

Minden állat számára fontos a megfelelő kalcium és magnézium egyensúly. Amikor egy ló feszült, ideges, izgatott, akkor magnéziumot éget a szervezete. Ezzel a kalcium túlsúlyba kerül az izmokban és idegsejtekben és felgyorsítja az adrenalin hormonszint növekedését.  Ez ideges viselkedést, agressziót illetve izomfeszülést eredményez.

A versenyző, a boksznyugalom, betegség után munkába fogott, először munkába vett csikóknak, vemhes és szoptató kancáknak ajánlott a kiegészítés. A magnézium gátolja a kalcium beáramlását a sejtekbe, a szívizom- és az erek izomsejtjeibe, ezért a simaizom elernyed, az erek tágulnak, görcsös összehúzódásuk és ellenállásuk csökken, a szívizom energiafelhasználása és oxigén igénye csökken.

Bizonyos hormonok (adrenalin, dopamin) stresszhelyzetben történő felszabadulása a magnézium fokozott kiáramlását idézi elő a sejtekből, illetve ezzel egy időben fokozott kalcium beáramlást.

 Ezért nő a vesék magnézium kiválasztása, és ezzel párhuzamosan a szervezet magnéziumot is veszít. A magnézium csökkenti a vér inzulin szintjét is, lassítva a cukor felszívódását az emésztőrendszerben. Ha a vér inzulin szintje magas, akkor a zsír raktározással jár, amely növeli az inzulin kiválasztást. Ezért az inzulin rezisztencia esetén a magnézium pótlás elengedhetetlen az ördögi kör leállításához.

A magnéziumpótlás így a szervezet folyamatos túlterheltsége esetén védő hatású lehet. A magnézium pótlás leggyakoribb formája a magnézium-szulfát (Epsom só). A magnézium-oxid, magnézium-citrát és a magnézium-karbonát is elterjedt forma.

Az alábbi termékeinkben található magnézium
(eltérő mennyiségekben a célzott terület vagy funkció szerint):


Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

 

2017.11.03. Forrás: Equimins Hungary KFT.

Hozzászólások