Újabb négy vadló kerül Mongóliába a prágai állatkertből

További négy fiatal Przewalski-vadlovat küld júliusban Mongóliába a prágai állatkert, hogy segítsen újra meghonosítani a vadló egyetlen máig élő alfaját, a házi ló legközelebbi vadon élő rokonát – közölte Miroslav Bobek, a prágai állatkert igazgatója.

A prágai állatkert, amely régóta tenyészti az ázsiai vadlovat és 1959-től vezeti "családfájukat", 2011 júniusa óta 12 lovat szállított már Mongólia nyugati részére. A lovak visszatelepítésének több millió koronás költségeit egy projekt keretében a Cseh Fejlesztési Ügynökség állja.

Az apró termetű Przewalski lovat, más néven ázsiai vagy mongol vadlovat a világon a legnagyobb számban a prágai állatkertben tenyésztik, és szabadon szinte már csak Mongólia szteppéin élnek három területen. A prágai állatkert vadlovai a nyugat-mongóliai Homiin Tal-i rezervátumban élő ménest erősítik majd.

A lovakat a cseh hadsereg teherszállító repülőgépein viszik Mongóliába állatorvosi kísérlettel.

Az ázsiai vadlovak a mintegy fél évszázada lényegében kihaltak a vadonban. A szakértők most Mongóliában kísérleteznek azzal, hogy újra meghonosítsák a vadló egyetlen máig élő alfaját, a házi ló legközelebbi vadon élő rokonát. A prágai állatkert 1959-től a Przewalski lovak nemzetközi nyilvántartását is vezeti.

Bár nem olyan régóta, mint a csehek, de Magyarország is igyekszik részt venni a Przewalski lovak fajvédelmében: a Hortobágy egy a látogatóktól elzárt területén tenyésztik őket. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága 1997-ben megszüntetett mindennemű emberi tevékenységet a Pentezug füves pusztán, és hosszú távú kísérleti programot indított, amelynek célja a szikes pusztai élőhelyek fenntartása nagy testű, vadon élő állatfajok segítségével. Ezen a területen két nagytestű patás faj él, melyek közül az egyik az eurázsiai vadló (Przewalski-ló), a másik pedig az úgynevezett rekonstruált őstulok (Heck-marha).

2014.04.01. Koskó Barbara, Lovasok.hu

Forrás: MTI

Hozzászólások