Szellemi táplálékkiegészítés nem csak a nyeregben!

Talán kevesen fognak vitába szállni azzal a kijelentéssel, hogy a lovaglás jóval többet jelent egyszerű testmozgásnál, sportnál. A lovak közelsége önmagában kiemel a rohanó világ okozta stresszből. Ha a lovas hajlandó kizárni a külvilágot, valóban a figyelem központjába helyezni a lovat, akkor a lovaknak köszönhetően tulajdonképpen egy személyiségi fejlődésen mehet keresztül. Emellett nem szabad megfeledkezni a természet közelségének hatásairól sem, ami nem csak feledhetetlen élményekben részesít, hanem boldogabb, egészségesebb emberré tesz. Összességében tehát a lovaglás teljes kikapcsolódást nyújt a természet ölelésében, ami szellemi, lelki és testi felfrissültést nyújt és a rekreációt szolgálja.

Ma már kevesen kérdőjelezik meg a lovak valódi gyógyító erejét. Lovak által világszerte komoly eredményeket érnek el, ami ismét csak a lovak az emberi testre és szellemre gyakorolt rendkívüli pozitív hatását támasztja alá. Lovaglással hatékonyan javítható többek között a mozgáskoordináció, a testtudat, az izomtónus, a figyelem és például az érzelmi funkciók.

Lovak mellett elengedhetetlen a nyugalom és a koncentráció

Általában ennek hiányában következnek be a balesetek, hiszen a ló megköveteli a külvilág kizárását. A munkahelyi stressz, a családi problémák és egyéb érzelmi kilengések nem valóak a nyeregbe. A lovak ízig-vérig menekülő állatok, akik minden idegszálukkal, állandó jelleggel az őket érintő esetleges veszélyeket igyekeznek feltérképezni. Éppen ezért nagyon könnyű kizökkenteni őket a nyugalmi állapotból – ha azt látják, hogy ideges a lovas, hamarosan ők is pásztázni fogják a környezetüket, mi okozza a veszélyt. A lovak tehát igénylik, hogy a velük foglalkozó személy is ugyanabban a nyugalomban legyen az adott pillanatban.

De akkor miért lehet őket mégis terápiás célra használni? A válasz a hierarchiai rangsorban keresendő. Aki kellő időt szán a földi munkára, képzésre és elnyeri a ló feltétlen bizalmát, észreveheti, hogy azokon a helyeken, ahol korábban a ló ideges volt, félt, illetve ismeretlen terepeken is kevésbé vagy egyáltalán nem rémüldözik. A terápiás lovak igen komoly kiképzésben részesülnek, teljes harmóniában vannak a gazdájukkal, szinte már-már feltétlen a bizalom.

Elmondható, hogy a lovas balesetek jelentős része annak is köszönhető, hogy a lovas nem képes teljes mértékben jelen lenni: kiegyensúlyozott nyugalmat sugározni, koncentrálni. Ha e mellé társul a bizalom hiánya, az csak növeli a balesetek kockázatát.

A versenysportban a helyzet hasonló, főleg akkor, amikor a lovas még csak a felkészülési szakaszban jár. Az edzéseken történő balesetek jelentős része nem elsősorban a fizikai teljesítőképesség határainak túllépésére vezethető vissza, hanem az idegi feszültség és a koncentráció hirtelen változására.

Mi jelenthet segítséget?

Az ilyen terhelések okozta kihívásokra komplex segítséget találunk, ha erősítjük a szervezetünknek egy ma még kevesek által ismert területét, melyet az orvostudomány endokannabinoid rendszer néven ismer.

Tudományosan meghatározva…

“A molekuláris egységek (receptorok, termelő és lebontó enzimkomplexek és maguk az endokannabinoidok) összehangolt munkája jelenti azt a kapacitást, amivel a szervezetünk a belső egyensúlyt védi, őrzi aközben is, amikor maguk az edzések jelentik a kihívást;” írja le a rendszert dr. Karácsony Ferenc orvos, a terület szakértője. Az edzések kizökkentik szervezetünket a komfortzónából, amire egy komplex válasz születik. Minden, ami a test számára nem megszokott terhelést jelent, az a komfortzónán kívüli munkavégzés. Ez általában minden sportnál jelen van, különben nem lenne fejlődés. Akkor maradnál komfortzónán belül, ha minden egyes lovaglásnál ugyanazokat a mozdulatokat végeznéd, terhelésnövelés nélkül, mintegy szintentartva a szervezetedet. De ha két-három körrel többet ügetsz, magasabbra teszed az akadályokat vagy változatos, egyre nehezebb feladatokat kérsz a lótól, azzal együtt fejlődtök.

Minden mindennel összekapcsolódva harmonikusan készül fel a magasabb szintű teljesítmény végzésére. A szervezet megerősödik, és ebben minden szervünk, még pontosabban, minden sejtünk szerepet vállal.

Nemcsak a rendszeres sportolás vagy az élsport, de az olyan intenzív megterhelések is mint a lovaglás, olyan kihívás az endokannabinoid rendszer számára, mint egy betegség. Persze nem szó szerint értve, de a szervezet sportolást követően kiszolgáltatott állapotba kerül, az izmokban mikroszakadások keletkeznek, amelyek regenerációt igényelnek (pihenést, fehérjét,stb.). A szervezetnek alkalmazkodnia kell a lovaglás jelentette megterheléshez, izmot épít. Ez ugyanolyan bonyolult folyamat, mint egy betegségből felépülni. Ilyenkor azonban nem a veszély, nem a zavaró panaszok leküzdése jelentik a feladatot szervezetünk számára, hanem az alkalmazkodás az átlag feletti terheléshez.

Noha azt gondoljuk, hogy ilyenkor csak az izmok erősödnek, de korántsem csak ennyi történik. A nyeregben használt izomcsoportok elsődlegesen a feszítő izmok, mint a vádli, a négyfejű combizom, belső combizom, a csípő és a láb további izmai. A hasi izmok és a karizmok is igénybe vannak véve. A teljes kardiorespiratorikus rendszer mozgósítja erőforrásait, az anyagcsere alárendelődik az izommunkának, ami a szellemi teljesítőképességet is próbára teszi. Nem véletlenül van a mondás: ép testben ép lélek.

Más a feladat egy erősportnál (pl. súlyemelés), más a csapatjátékoknál (pl. futball, kézilabda), más a mozgáskoordináció fejlesztése során (pl. torna) és teljesen más a lovaglásnál. De az a közös, hogy minden sportban megvan a szellemi-érzelmi felkészülési igény, és ezzel összhangban érdemes a fizikai képességeket is fejleszteni, karbantartani.

Hogyan tudod ennek tekintetében támogatni a szervezetedet?

Mióta a WADA 2019-ben állásfoglalást tett közzé a sportolók CBD-olaj fogyasztása kapcsán – mely szerint kifejezetten ajánlják a sportolóknak – egyre gyakrabban találkozunk olyan hírekkel, hogy egyes sportági szövetségek támogatják a CBD-olajok használatát. Újszerűségére való tekintettel, az olajok használatának még nem alakult ki a kultúrája minden sportágban. Amerikában a kerékpárosok körében robbant be először a CBD olajok használata, a koncentráció, stressztűrés és a regenerációban nyújtott hatékony segítsége révén, természetesen jó minőségű olajok használata mellett.

A cél egyértelmű: úgy kell fokozni a teljesítő-, és állóképességet, az ügyességet, hogy eközben a szervezet megőrizze, sőt fejlessze egészséges mivoltát. Ezek minőségi változások, nem látványosak, mégis érzékelhetőek, akár egy többnapos túralovaglásnál is. A szerencsénk, hogy a Kender Komplex segítségével az endokannabinoid rendszerünket sokoldalúan támogathatjuk. Alkalmassá tehetjük a nagyfokú megterhelés feldolgozására, így arra, hogy arányosan fejlesszük a képességeinket. Megóvhat a túlterheléstől, a fáradásos izom-, ín, ízületi- és csontsérülésektől, a kimerüléstől, akár a lelki-szellemi összeomlástól továbbá segíthet az esetleges sérülések utáni rehabilitációban.

Több öröm, több higgadtság, több lelkesedés, gyorsabb regeneráció, ugyanakkor, kevesebb sérülés, kevesebb kudarcélmény kíséri azok útját, akik hajlandóak sokoldalúan fejleszteni képességeiket és kiaknázzák a Kender Komplexben rejlő potenciális erőt.

2020.július 3., Frisch Andrea Lovasok.hu,
Forrás: Hun Medical Kft. Kép: Pixabay.com

Hozzászólások