Mi hiányzik a nyeregről?

Manapság ismét divatja van a dámanyereg használatának. Annak idején ugyan a nők is lovagoltak férfiüléssel, csak speciális ruházatot viseltek hozzá, azonban látványosabb volt akkor is a dámanyereg, ahol a lovas mindkét lába a bal oldalra esett.


Felülés után csak a jobb oldalon lehet hevedert húzni

A dámanyeregben csak a bal láb szármára van kengyel. A bal térd az alsó térdtámasz alatt, a jobb térd a felső térdtámasz fölött helyezkedik el. A jobb comb vízszintesen a nyereg tetejére fekszik, ezért a nyereg jóval hosszabb hátrafelé mint a szokványos nyereg. A nyereg hosszának a lovas combhosszához kell igazodnia.

A nyereg nem szimmetrikus. A bal oldalon a nyereg vasalata a jobb oldalinál jóval hosszabban fut lefelé, ezért a nyeregnek igen pontosan kell igazodnia a ló méretéhez is. A nyeregnek így mind a lovashoz, mind a lóhoz passzolnia kell! Ez nem egyszerű, ezért sokszor előfordul, hogy a lovas a nyergéhez keres lovat, hogy minden passzoljon.


A dámanyeregben csak a bal láb szármára van kengyel

 
A lovas lábainak elhelyezkedése miatt felülés után csak a jobb oldalon lehet hevedert húzni. Miután ezen az oldalon nincs semmi, ami a nyeregszárnyat tartaná, ezért a nyeregszárnyat a hevederhez rögzítik. Az elfordulást megakadályozandó a nyereg egy úgynevezett egyensúlyi hevederrel egészül ki, ami a hátsó kápa közelében kapcsolódik a nyereghez a jobb oldalon.
 

Egy rövid angol nyelvű videó a dámalovaglásról, a dámalovaglás történetéről, a dámalovas nyereg kialakulásáról és a hölgyek ruházatáról:

Minden furcsasága ellenére a dámanyeregben szinte ugyanúgy kell lovagolni, mint bármely más nyeregben, azzal a különbséggel, hogy a jobb combot, illetve csizmát a jobb kézben tartott pálca helyettesíti.

 

2014.01.28. Forrás: Zabla&Kengyel Blog

 


KapcsoLÓdó cikkek:

A földről, vagy fellépőről? >>

Az örök vitatéma: vázzal vagy váz nélkül? >>

A megfelelően illeszkedő nyereg ismérvei >>

Hogyan válasszak nyerget? I. rész: 4+1 tipp a Barefoot-tól >>

Hogyan válasszak nyerget? II. rész: Illeszkedés ellenőrzése – tippek a Barefoot-tól >>

 

Hozzászólások