Ezért jó a futószáras ülésjavítás

Hogy futószáron csak a kezdők lovagolnak? Ez bizony tévedés! Rendszeres ülésjavításra még a legtapasztaltabb lovasoknak is szüksége van. Most kiderül, pontosan miért is jó a futószáras edzés és hogy milyen gyakorlatokkal érheted el a legjobb eredményt a nyeregben.

Ha szépen, simulékonyan ülsz a nyeregben, az biztosítja, hogy kevesebb idomításbeli nehézséggel szembesülsz, hiszen lovad számára is kellemesebb lesz a közös munka, Te pedig pontosabb és hatékonyabb segítségeket tudsz majd adni. A simulékony ülés elsajátításához, illetve az ülésjavításhoz a leghatékonyabb és legbiztosabb módszer a futószáron való gyakorlás, mégpedig azért, mert ilyenkor a ló kontrollálásával nem kell foglalkoznod, hanem csak és kizárólag az ülésedre és testtartásodra koncentrálhatsz. 

Vissza az alapokhoz

Nagyszerű változatosság és nem utolsósorban hasznos edzés is, ha visszatérsz egy kicsit az alapokhoz és nyereg helyett voltizshevederrel ülsz fel a lóra. Akár az alapvető lovastorna gyakorlatokat is elvégezheted lépésben (ha bevállalós vagy, természetesen vágtában is), és nagyszerűen gyakorolhatod a simulékony ülést mindhárom jármódban.

Felejtsd el a szárakat

A csípőre tartás, oldalsó középtartás, malomkörzés – egyszerűnek tűnő, de nagyon hasznos gyakorlatok a tartásod javítására mindhárom jármódban. Segítenek ellazítani a görcsös vállakat és karokat, így puhább, rugalmasabb szártartást eredményeznek. Ha bevállalós vagy, akár labdát is dobálhatsz, vagy vízzel teli műanyag poharat is egyensúlyozhatsz lovaglás közben.

Felejtsd el a kengyelt

Az egyik leghatékonyabb, de legfáradságosabb módja ülésed javításának, ha nyeregben, de kengyel nélkül lovagolsz. Amikor ugyanis kiveszed lábaidat a kengyelből és leengeded a ló oldala mellett, szinte azonnal jobb, mélyebb pozícióba kerülsz a nyeregben.

A kengyel nélküli lovaglás emellett kiváló erősítő gyakorlat, ráadásul javítja az egyensúlyérzékedet is. A biztonság kedvéért persze nem árt, ha ilyenkor van a lovon egy nyakszíj, amiben szükség esetén megkapaszkodhatsz. 

Lépésben kezdd a gyakorlást, utána jöhet az ügetés és a vágta, ahogy egyre magabiztosabb leszel és egyre biztosabbnak érzed az ülésedet. Fontos, hogy a könnyűügetést se hagyd ki!

Mozgasd a lábadat

Emeld el a lábszáraidat a ló oldalától. Mozgasd a lábfejedet, a lábujjaidat, hajlítsd be a lábadat. Közben a felsőtested maradjon a helyén és próbálj laza maradni. Ha lépésben már jól megy, próbáld meg ügetésben és vágtában is.

Légy magabiztos!

Nem szégyen a futószáras gyakorlás, viszont nagyon hasznos, ezért időről időre érdemes beiktatnod az ülésjavítást a mindennapi munkába.

2016.05.24. Forrás: Horse&Hound

Hozzászólások