Overdose-nak külföldön kell bizonyítania

Ha Overdose-nak most haza kellene jönnie, az tenyészkarrierje végét jelentené – mondta Dr. Szomodits Zsolt, a ló volt állatorvosa, aki továbbra is tartja a kapcsolatot Overdose jelenlegi otthonával, a Lindenhofi ménessel.

Fotó: Schuch Lili

Mikóczy Zoltán még a télen kérte fel Dr. Szmodits Zsoltot, hogy a mén idei fedeztetési szezonját menedzselje, ott volt, amikor megkötötték a megállapodást a Lindenhofi ménessel, majd amikor Overdose-t kivitték Németországba, és azóta is ő tartja velük a kapcsolatot.

Elmondta, Overdose a tavalyi szezonban Dióspusztán fedezett, így könnyen elérhető volt a magyar tulajdonosok számára, s kiderült, hogy a fedezésekből nagyon magas arányban vemhesültek a kancák. Ám ha összevetjük a tavaly Dióspusztán „kapott” legjobb tíz kanca képességét az idén Németországban „kapottakéval”, akkor előbbiek átlagos képességszáma 60, utóbbiaké 75-80 körüli, ami annyit tesz, hogy az idei német „átlagkanca” egy 1000 méter és 1 mérföld (1600 méter) közötti versenyen 15-20 hosszal verné, a tavalyi magyar „átlagkancát”. Ráadásul idén már Group-versenyt nyert (hivatalosan: Black Type) kancát is fedezett Overdose.

Ritka az a helyzet, hogy egy fedezőmén az őt versenyeztető, futtató tulajdonában marad, a nagy ménesek igyekeznek megvásárolni őket, hiszen máskülönben konkurenciát jelentenek saját fedezőménjeiknek, miközben komoly marketing munkával és költséggel jár megismertetésük, ám bármikor elvihetik tőlük máshová.

Ugyan volt érdeklődés Overdose iránt nagy német ménesek részéről is, de ők kizárólag a vételben voltak érdekeltek. Érkezett megkeresés Ausztráliából, Franciaországból és Írországból is, a menedzsment mégis jobbnak látta, ha Overdose Németországba kerül, ahol magyar csodalónak nevezték el, ismerik, szeretik, és a nem túl nagy távolság révén továbbra is elérhető a magyar tenyésztők számára.

A lindenhofi telivér ménessel kedvező és korrekt megállapodást kötöttek erre a szezonra. Ez ugyan nem a legnagyobbak közül való, de elismert, nagy szaktudással rendelkező csapat vezeti. Komoly marketingköltségeket is vállaltak, Overdose többször szerepelt már tenyészménként a világ legjelentősebb galopp-szaklapja, a Racing Post vezető anyagaként, a német szaksajtóban is számos cikk és hirdetés jelent meg róla, többek között a Sport Welt borítóján. Így Overdose annak ellenére is jó képességű kancákat kapott, hogy csupán a február közepén induló féléves tenyésztési szezon kezdete előtt két héttel került Németországba, amikorra gyakorlatilag már az összes mén fedeztetési naptára összeállt. Bízhatunk abban, hogy a következő tenyésztési szezonban még jobb képességű kancák kerülhetnek Overdose-hoz.

De nem csak az fontos, hogy egy tenyészkarrierjét kezdő mén minél jobb képességű kancákat kapjon (hiszen a nagy számok törvénye alapján azoktól jobb képességű utódok születnek), hanem az is, hogy az adott csikó milyen körülmények között nő és erősödik (van-e például fűtött, állandóan fagypont fölötti téli istálló), és majdan milyen erősségű mezőnyökben méreti meg magát, azaz a teljesítményét tudják-e objektíven értékelni.

Szintén többször megjelent a sajtóban az az érv, hogy Overdose azért kell, hogy Magyarországon fedezzen, mert csak így biztosított, hogy az utódai is magyarok legyenek. Ez téves információ, hiszen évszázados hagyomány és nemzetközi szabályok szerint is minden csikó olyan nemzetiségű lesz, amely országban megszületik. A kancákat pedig nagyjából másfél hónappal a fedezést követően, ha az ultrahangvizsgálatok megerősítik hogy vemhesült, tulajdonosaik hazaszállítják. Így ha Overdose Németországban áll, de Magyarországról érkezik hozzá kanca, majd hazatér elleni, akkor a csikó magyar lesz. Ugyanígy, ha Overdose Magyarországon állna, és mondjuk Franciaországból érkezne hozzá kanca, majd az hazatérne, a csikó francia tenyésztésűnek számítana.

A nagy probléma éppen az, hogy Overdose kedvéért senki sem hoz külföldről, a hazaiaknál jobb képességű kancát Magyarországra. Ahhoz ugyanis előbb bizonyítania kell a tenyésztésben is. Ha egy apamén utódai az első pár évben nem hozzák az eredményeket, azt leírják, hiszen a kanca-tulajdonosok nem kísérletezgetnek. A csikók 11 hónapra születnek, másfél évesen kerülnek idomításba, és három-négy éves korukra lehet a képességüket objektíven értékelni. Tehát a fedeztetéstől számítva minimum négy év, mire egy apaménről több utódja képessége alapján véleményt lehet alkotni. Ezért fontos, hogy az első években minél jobb képességű kancákat kapjon. Ha ezek nem utaznak ide hozzá Magyarországra – márpedig a tavalyi évben láthattuk, hogy nem jöttek – akkor Overdose-t kell közelebb vinnünk hozzájuk, s mindent elkövetni, hogy minél több „jó kancát kapjon”.

Farkasházy Tivadar, Overdose krónikása elmondta, hogy a hetvenes években a legjobb bábolnai kancák Dióspusztán és Apátipusztán álltak, ám Imperiál Kerteskőn fedezett, ahol sokkal gyengébb volt az állomány. Bár Imperiál számos magyar derby győztes apja, ám öt legjobb ivadéka közül három igen ritka külföldi vendégtől származik. Prince Ippi Kölni Európa-díjat, Római Nagydíjat nyert, a Német Derbyben harmadik volt, az osztrák Rustan Bajor Derbyt nyert, a keletnémet Meernymphe pedig kanca létére NDK Derbyt, amit kancák ritkán hoznak el. Vagyis, ha magasabb képességű kancák tömegét fedezhette volna, akkor ma a méneskönyvek tele lennének Imperiál leszármazottakkal.

Ezt az esélyt meg kell adni Overdose-nak isAkár 15 évig is fedezhet, pár év múlva, ha nevet szerzett tenyészménként is, még mindig hazajöhet fedezni, akkor már esély van arra, hogy kiváló külföldi kancák is felkeressék. Magyar kancák pedig addig is kimehetnek hozzá Lindenhofba, előnyös, kedvezményes feltételekkel.

Fotó: Schuch Lili

Farkasházy Tivadar azt kérte, mindenki úgy szeresse tovább Overdose-t, ahogy eddig, s drukkoljon neki, hiszen egy újabb nagy karrier előtt állhat.

Így alakul a tenyészmének karrierje:

Európában a sprinter tenyészmének alacsonyabb összegért fedezhetnek, mint a mérföldes vagy hosszútávú lovak, mivel a rövidtávú versenyek pénzdíjazása alacsonyabb, s kevesebb ilyet is rendeznek (Ausztráliában és Japánban, a sprintversenyzés fellegváraiban sokkal kiegyenlítettebb a helyzet).

A legnagyobb tenyészkarriert befutott közép- és hosszútávú lovak:

Frankel: 14 versenyéből 14-et nyerő angol versenyló (ebből 10 Group 1-es), a világ legmagasabb 147-es képességszámával. Jellemzően mérföldes távon versenyzett. Karrierje során 3 millió fontot keresett. Fedezőménként első szezonjában 133 kancát „kapott”, ebből 126 fedezés lett sikeres (ez nagyon sok, már-már a ló egészségére és későbbi fedezési képességére is kedvezőtlen hatással lehet), egyenként 125 ezer fontos fedeztetési díjért. Ez összesen 15.750.000 angol font, ami a teljes versenykarrierje során megkeresett versenydíjak több mint ötszöröse. Első kalapács alá került csikója 1,15 millió angol fontért kelt el. Már első szezonjában kapott Arc de Triomphe nyerő kancát is (Danedream).

Galileo (Frankel apja): Nyolc versenyéből hatot nyer, köztük három Group 1-est, 2000-2400 méteres távokon. 2014 végéig 46 különböző Group 1-nyerő csikója volt, és további 120 Group 2-3-as nyerője. Fedeztetési díja 2005-2006-ban 37.500 euró, 2007-ben 150.000 euró, 2008-ban 225.000 euró, tavaly pedig már 350.000 euró.

Sprinterek, akik Overdose ellen is versenyeztek:

Star Witness: Ausztrál sztársprinter, a 2011-es ascoti King’s Stand Stakes második helyezettje – ebben lett Overdose negyedik, fél hosszra tőle – majd négy napra rá a másik ascoti sprint (Golden Jubilee Stakes) harmadikja. Alkalmanként 22.000 ausztrál dollárért fedez.

Contat: Német sztársprinter, Overdose ellen kétszer futott, a 2008-as Goldene Peitsche-n 8 hosszal végzett mögötte, 2010-ben 4 3/4 hosszal verte. Idén 1.000 euróért fedez.

Magyar hírességek:

Saldenzar: A magyar hármas korona (Nemzeti Díj, Magyar Derby, St. Leger) 2007-es nyerője. Előtte ez csupán három másik magyar lónak sikerült (1936-ban Try Well, 1977-ben Bilbao, 1999-ben April Sun). Saldenzar jelenleg „alkalmanként” 50.000 forintért fedez.

Overdose fedeztetési díja a 2015-ös szezonra alkalmanként: 4.000 euró, de magyar tulajdonosoknak ennél kedvezőbb, kedvezményes áron elérhető a magyar csodaló.

2015.05.07.
Forrás: Pannoniaoverdose.hu
Frissítve: 2023.02.28.

Hozzászólások