Rákérdeztünk, miért kap 6,2 milliárdot Szilvásvárad

A szilvásváradi Ménesgazdaság felújítása olyan egyedülálló projekt, ami miatt más lovas beruházásokkal nem hasonlítható össze – többek között ezt is megtudtuk a Földművelésügyi Minisztériumtól. Azt is megkérdeztük, hogyan nőhetett közel négyszeresére a felújításra szánt pénzösszeg. Válaszokat kaptunk is meg nem is.

Mint arról korábban beszámoltunk, november végén aláírták az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad felújítására vonatkozó szerződést, a munkálatokra szánt összeg azonban az első hírek megjelenésétől a szerződéskötésig közel négyszeresére nőtt: a 2013-ban közölt 1,6 milliárd forintról mára nettó 6,2 milliárd forintra.

Minden lovas üdvözli, ha a lovaságazatba pénz áramlik, az pedig különösen örömteli hír, ha az előzetesen tervezettnél több jut lovakra, lovas létesítményekre és rendezvényekre. De vajon mi lehet az oka, hogy 1,6 milliárd helyett 6,2 milliárd forint közpénzt kap egyetlen lovas létesítmény? És ha már ilyen hihetetlen összeg kerül a lovas ágazatba, az vajon gazdaságosan lesz felhasználva? Valóban jó dolog, ha egyetlen, vidéki, a főbb közlekedési útvonalaktól is távol eső lovas létesítmény felújítására ekkora összeget fordítanak?

Kíváncsiak voltunk, kérdeztünk

Kérdéseinket az illetékeseknek is feltettük: bár a közbeszerzést az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad írta ki, kérdéseinkre nem kívántak válaszolni, azokat a Földművelésügyi Minisztériumnak továbbították. A Minisztérium levelét olvasva pedig esetleg úgy tűnhet, hogy válaszoltak is meg nem is. De ezt mindenki döntse el maga.

Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad felújítása a Nemzeti Lovas Program keretében zajlik?

Földművelésügyi Minisztérium (FM): Igen, hiszen a Nemzeti Lovas Programban meghatározott feladatokról és a kiemelt feladatok végrehajtásához szükséges intézkedésekről szóló 1061/2012. (III. 12.) Korm. határozat 14. pontja ezt tartalmazza.

Mely szervezet, és személy szerint ki a Nemzeti Lovas Program felelős vezetője? Ki koordinálja a Nemzeti Lovas Program megvalósulását?

FM: A Nemzeti Lovas Program megvalósítása a Földművelésügyi Minisztérium alá tartozik.

Azt ismételt kérdésre sem tudtuk meg, hogy a Földművelésügyi Minisztériumon belül személy szerint ki koordinálja a Nemzeti Lovas Program megvalósítását.  – A szerkesztő megjegyzése.

 

 Mi indokolta a beruházásra szánt összeg (1,6 milliárd forint helyett 6,2 milliárd forint) ilyen jelentős növekedését? Változtak, esetleg bővültek a 2013 júniusa óta ismert tervek?

FM: Az előkészítés során nyilvánvalóvá váltak olyan geodéziai és talajszerkezeti adottságok, melyek előtte nem voltak ismertek.

Továbbá igazodni kell a FEI szigorodó versenyszabályzataihoz is, hogy valóban minden szakág nemzetközi versenye számára alkalmas létesítmény valósuljon meg.

Kérdés, hogy milyen geodéziai és talajszerkezeti adottságok okozhatták a projekt költségének megnégyszereződését. És persze felvetődik, hogy ha időközben ilyen súlyos problémák merültek fel, nem lett volna gazdaságosabb inkább egy másik neves történelmi ménest választani, vagy akár több más lovas létesítményt is felújítani egy ennél kisebb, vagy akár ugyanekkora költségkeretből?  – A szerkesztő megjegyzése.

Tekintve, hogy az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad felújítására 1,6 milliárd forint helyett 6,2 milliárd forintot szán az állam, várható, hogy a Nemzeti Lovas Program más célkitűzéseinek megvalósítására is arányosan több pénz jut majd?

FM: Mivel a szilvásváradi lovasközpont a maga nemében egyedülálló beruházás lesz Magyarországon, nem érdemes párhuzamot vonni közé és az egyéb lovas beruházás közé.

Ennek ellenére, ha a kitűzött célok megvalósítása igényli, vagy épp nem várt körülmény merül fel, a beruházások forrásait a finanszírozó bármikor átgondolhatja, figyelemmel az államháztartás lehetőségeire és az okszerű gazdálkodás követelményeire.

Egy a maga nemében egyedülálló beruházás is összehasonlítható más beruházásokkal, legyen szó akár a költségekről, akár a létesítményekről.  – A szerkesztő megjegyzése.

 

 Mi a célja a beruházásnak? 

FM: Szilvásvárad, a magyar lovaskultúra és lovassportok egyik legfontosabb történelmi helyszíne. A kormány célja, hogy Szilvásvárad az európai és nemzetközi lovas élet egyik legfontosabb központja legyen, ezért döntött úgy, hogy egy modern, világszintű Lovas- és Rendezvényközpontot épít ott és azt kiemelt beruházásként kezeli, amely az egész térség fejlődésére, gazdaságára, turizmusára, munkaerőpiacára pozitívan fog hatni.

Szilvásvárad valóban fontos történelmi ménesünk, a magyar lovaskultúra fontos helyszíne. A település már több mint 50 éve ad otthont a lipicai lovaknak.

De Budapesttől több mint 160 kilométerre, a legközelebbi autópályától pedig 50 kilométerre fekszik, ami jelentősen megnehezítheti, hogy akár csak a magyar lovas élet egyik központja legyen, nem hogy a nemzetközié. – A szerkesztő megjegyzése.

 Milyen új funkciókat tud majd ellátni az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad a felújítás után? 

FM: Nemzetközi szintű díjugrató, díjlovas és fogathajtó versenyek rendezése a fedeles lovardában, valamint lehetőleg minden szakág nemzetközi szintű versenyének megrendezése a szabadtéri lovas pályán. Mindkét helyszín lehetőséget biztosít a rangos hazai és nemzetközi versenyekre való felkészülésben, edzőtáboroztatásban. Természetesen ehhez megépülnek a kiszolgáló létesítmények is.

Emellett, minden egyéb, nagy nézőszámmal kalkulálható, kulturális és sportrendezvénynek is otthont adhat a létesítmény. Konferencia terei pedig alkalmasak lesznek kiállítások és szakmai konferenciák megrendezésére.

 Milyen változást, milyen eredményeket várnak a beruházástól?

FM: Többek között a hazai lovas élet élénkülését, a magyar lovassport eredményességének javulását, a turisztika fellendülését, valamint a lipicai és az egész magyar lótenyésztés fejlődését.

Ennél többet valóban nem kívánhatna senki. Kérdés, hogy ez elég pontos célkitűzés-e egy ilyen léptékű beruházáshoz? – A szerkesztő megjegyzése.

 A 6,2 milliárd forintból felújított Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad lesz hazánk legnagyobb és legdrágább lovas létesítménye?

FM: Mind a méret, mind az érték összehasonlíthatása felesleges más hazai lovas létesítménnyel, hiszen nem lehet „beárazni” sem a bábolnai, sem a mezőhegyesi, sem a kisbéri stb. lovardák műemlék épületeit, és a hozzájuk kapcsolódó egyéb vagyontárgyakat.

A szilvásváradi létesítmény azért lesz értékes az ország számára, mert a legmodernebb technológiájú lovas bázis lesz, mely a nemzeti vagyont gyarapítja.

Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad felújítása épp ugyanolyan beruházás, mint más hasonló projektek a lovas ágazatban, vagy ha messzebb tekintünk, akkor a sportban. Dönteni egy beruházásról pedig csak a számok ismeretében lehetséges. – A szerkesztő megjegyzése.

 Az elmúlt években átlagosan hány és milyen jellegű lovas rendezvénynek adott otthont az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad?

FM: A Ménesgazdaság számos rendezvénynek adott otthont az elmúlt években, elsősorban a lovas élet terén. De emellett helyet kapott egyéb kulturális és sportesemény, maraton futás, valamint nagyobb nézőszámú fesztivál is. A stadionban évente legalább 4-5 nagy rendezvényt tartanak, emellett pedig folyamatos kihasználtsággal működik a fedeles lovarda.

 A felújítás után évente átlagosan hány és milyen jellegű lovas rendezvénnyel számolnak?

FM: Mivel az építkezés 3 ütemben valósul meg, a rendezvények száma is fokozatosan fog emelkedni. A szabadtéri rendezvényközpont elkészültével pedig a nézőszám fog nagyot ugrani, hiszen egyedülálló befogadóképességű lovaspálya épül. De a korszerű kiállító, és konferencia terek, a fedeles lovarda helységei, mind-mind lehetőséget adnak a legkülönbözőbb rendezvények megszervezésére. Összességében többszörös rendezvény- és nézőszám várható a beruházás után.

 Miből fogják fedezni ezen rendezvények lebonyolítását?

FM: A rendezvények esetében a rentábilis üzemeltetésre és az önfinanszírozásra kell törekedni. Emellett nyilván az események jellege fogja meghatározni, hogy annak költségeit ki állja.

 Mennyibe kerül a felújítás előtti Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad havi fenntartása, működési költsége (lovak, ingatlanok, munkabérek, igénybe vett szolgáltatások együttesen)? Ebből mennyit tud kitermelni az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad?

FM: Az idei költségvetési törvényt alapul véve elmondható, hogy az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad évi 501,4 millió Ft-os költségvetéssel rendelkezik, melyből a saját bevétele 273,3 millió Ft, az állami támogatás mértéke pedig 228,1 Ft ebben az évben.

 Mennyibe fog kerülni a felújított és új létesítményekkel kibővült Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad havi fenntartása, működési költsége (lovak, ingatlanok, munkabérek, igénybe vett szolgáltatások együttesen)? Ebből mennyit tud kitermelni az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad?

FM: A fenntartási költségek nyilván emelkedni fognak, hiszen új épületek létesülnek, de ezek olyan modern technológiával lesznek felszerelve, melyek lehetővé teszik a fenntartható üzemeltetést. Ezzel párhuzamosan a bevételek növekedése is realitás, tekintve, hogy a Ménesgazdaság korszerű létesítmények bérbeadásával és komolyabb turisztikai forgalommal számolhat. Természetesesen a beruházás és a lovasközpont működtetése munkahelyeket is fog teremteni, aminek a fedezete biztosított.

Ennél pontosabb választ ismételt kérdésre sem kaptunk. – A szerkesztő megjegyzése.

 Készült felmérés, vagy hatástanulmány a beruházásról, annak megtérüléséről, várható hatásairól, illetve a működési költségekről?

FM: Hatástanulmány, mint minden ilyen döntésnél, úgy ez esetben is készült.

 Milyen lovas szakmai szervezeteket és szakértőket vontak be a beruházásról való egyeztetésbe?

FM: A hazai és a nemzetközi lovas élet meghatározó szeplői, elsősorban a Magyar Lovassport Szövetség vezetői részt vettek a tervezés előkészületében.

Gazdálkodni csak pontosan, szépen

Minden lovas egyetért abban, hogy minden egyes forint hasznos, ami a lovas ágazatba áramlik. De fontos és kívánatos, hogy ezeket a forintokat jól, jól meghatározott célokra és jól gazdálkodva költsük el.

2015.12.10. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Hozzászólások