Vesztfáliai

Ez a melegvérű ló, ha minden igaz a XIX. században alakult ki. Még ma is előfordul félvad ménes, ezeket inkább a póni kategóriába sorolják. Egyébként a fajta Vesztfáliához tartozik, pontosabban Vesztfália a tenyész körzete.

A fajtát tovább szerették volna keresztezni német lovakkal, de ez a jellegen szinte semmit nem változtatott. A tenyésztés célja végül 1826-ban dőlt el: nemes mének tenyésztése (angol félvér, angol telivér). 1875 után kimondottan munkalovat szerettek volna létrehozni.

A XX. századra mások lettek az elvárások. Több fajtával próbálták keresztezni, hogy a  sikereket érhessenek el, illetve, hogy megkapják a várt eredményt. Ezek a fajták többek között Anglo-norman, Kelet-fríz, Hannoveri és Oldenburgi ló volt. Végül a Hannoveri keresztezés vált be igazán. A Vesztfáliai lovat nem igazán lehet a Hannoveri egy típusának nevezni, ugyanis a Vesztfáliai lóba több arányban található meg Angol telivér vonal. Igazi modern sportló a külsejét tekintve. Lendületes mozgású, térölelő, és kiváló munkakészségű, ugrósportban igen kedvelt.

Marmagassága 160 cm körüli, súlya 500-550 kg. Minden színben megtalálható, de a leggyakoribb a pej.

Készítette: Jenna2
Kép: Canva
Frissítve: 2023.02.07.

Hozzászólások