Tersk

Tersk

 

A fajta eredete és története

A Tersk egy könnyű hátas fajta, mely az 1920-40-es évek folyamán alakult ki a Tersk és Stavropol ménesben. Az alapító fajta Strelets ménekből (Tsilindr és Tsenitel) és Arab-Don, Strelets-Kabarda kancákból állt. A kiinduló génállomány limitált volt, az arab mének Koheilan IV, Marosh és Nasim voltak, akik a Tersk tenyésztésében közreműködtek. Kiválasztották a tenyészcélt, mely egy erős, olyan mint az Arab, de sokkal masszívabb és alkalmasabb ló kialakítása volt.

Három típusa létezik: az alap vagy eredeti, a keleti és a nehéz. A Tersk lovat széleskörben használják más fajták javítására, ilyen például a Deliboz és a Lokai.

A fajta jellemzői

A Tersk teljesen hasonló az Arab fajtához.

Jellemző rá a könnyű, egyenes fej, széles homlok és állkapocs, közepesen hosszú, magasan illesztett nyak, kerek és jól izmolt far, mély és széles törzs, hosszú és lejtős vállak, hibátlan állású tiszta lábak, vékony sörénnyel és farokkal. Szürke, pej és aranygesztenye színben található meg.

Marmagassága 157-160 cm. Eredményes a különböző eseményeken, rendezvényeken, beleértve a díjlovaglást is. Széleskörben használják cirkuszokban. A Tersk lovaknak figyelemreméltó állóképessége van. Szilárd testfelépítéssel rendelkezik és egészséges. Hosszú életű ló.

 

Fordította: Jenna2
Frissítve: 2023.05.19.
Fotó: Canva

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások