Racking horse

Racking horse

Amerikai, melegvérű fajta, “rack” (poroszkáló ló) szóról kapta nevét. A poroszkálás egy kétoldali, négyütem jármód, mely sem lépés, sem ügetés. Gyakran hívják “single-foot”-nak (lassú ügetés/poroszkálás). Ez a jármód természetesen fordul elő a lovaknál, ha mesterségesen tanítják be a lónak, azt a Racking Lovak Szövetsége nem fogadja el.

Eredet

A Racking Horse-t a déli ültetvényeken tenyésztették ki a polgárháború előtt. Amellett, hogy gyönyörű fajta, kitartó és nyugodt is. Természettől fogva sima járásmódú, órákon át kényelmes lovaglást biztosít. 1971-ben alakult meg az amerikai Racking Horse Breeders’ Association (Racking Lovat Tenyésztők Szövetsége), mely elismerte és előre lendítette a fajtát.

Jellemzői

Szemrevaló, kecses felépítésű ló, hosszú nyakkal, telt horpasszal, jó csontozattal, szabályos lábakkal és szép sörénnyel. A ló “könnyűnek” néz ki, marmagassága 15.2 marok, 1000 font körül van a súlya. Színe lehet fekete, pej, sárga, gesztenye, szürke és ritkán foltos.

A Racking Horse tenyésztésében az alábbi fajták játszottak jelentős szerepet: telivér, Saddlebred, Standardbred, Morgan.

Fordította: Jenna2
Kép: Canva
Frissítve: 2023.02.28.

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások