Marokkói berber ló – Moroccan Barb

Marokkói Berber ló – Moroccan Barb

Észak-Afrikából származik, melegvérű fajta. Régen a kíméletlen hidegnek is ellenállt, ma már inkább óvják a kíméletlen hidegtől. Mindenesetre a Barb csak a második a világon az Arab fajta után az alapító fajták között.

A berber invázióval spanyol befolyás érkezett, ezek voltak az észak-afrikai lovak. Később felkeresték a tenyésztőket Franciaországban, hogy erősítsék a fajta ellenállását és erősségét. Egy hátaslóval, a Limousin-nal próbálkoztak, majd Anglia következett, hogy növeljék az egyedek gyorsaságát, így a fajtában telivér hatás is meglelhető.

Jellemzői

A Moroccan Barb átlagosan 14.2-15.2 marok magas. Bár eredetileg pej, sötétpej és fekete a színe, az Arab hatásnak köszönetően szürke színben is megtalálható. A fej kicsi, konvex profillal, a nyak ívelt, a mar kifejezett. Az erős test a kitartást mutatja, habár a vékony lábak nem. Nagy az életerője és az agilitása.

Eredet

Pontos eredetét nem tudjuk. A fejlődéstörténeti tesztek mutatnak francia igás fajtákra és más sivatagi fajtákra. Néhányan azt mondják, hogy a fajta észrevétlen fizikai karaktere egy prehisztorikus időkből származó észak-afrikai lóra mutatnak. Másik részről azt mondják, hogy a lovat egy magányos ember tenyésztette ki: egyesítette az észak-afrikai, Carthaginians és Iszlám vérvonalakat. Mindenfelé fellelhető, például Algériában, Morocco-ban, Tunéziában, mindenesetre az arab keresztezés jó hátaslovat faragott a fajtából.

Érdekesség

A fajta agilitása sok fajtára hatással volt: az Angol telivér, a Connemara póni, a Criollo és ez csak néhány fajta a sok közül.

Fordította: Jenna2
Kép: Canva
Frissítve: 2023.02.28.

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások