Kanadai sportló – Canadian Sport Horse

Kanadai sportló – Canadian Sport Horse

Már a századfordulókor a kanadai farmerek lovai tökéletes képességekkel rendelkeztek. Ezek szolgáltak alapanyagul a mai Kanadai sportlónak. Azért kapta ezt a nevet, mert kiválóan teljesít minden versenypályán. A Kanadai sportló kiemelkedik a Hunter-típusok (vadász) közül.

Eredet

A farmlovak voltak az alapok a Kanadai sportló kialakulásában. Az I. világháború után telivér ménekkel keresztezték, melyeket Angliából importáltak, az eredmény egy még finomabb ló lett. 1926-ban alakult a Canadian Hunter, Saddle and Light Horse Improvement Society. A második organizálás 1933-ban történt, a Canadian Hunter Society és a méneskönyv egyesült, két szervezet egyesülése 1970-re tehető. A szervezet ezek után új nevet kapott, ez volt a “Sport Horse”. Ez az elnevezés kiválóan illik erre az atlétikus fajtára.

Jellemzői

16 marok magas, a Kanadai sportló hasonlóságokat mutat az angol és az ír hunter iránt. Éveken keresztül finomodott a fajta, így díjlovaglásra is alkalmassá vált.

Érdekesség

Az I. világháború közben a Kanadai lovaknak jó hírnevük volt, nagy arányban voltak megtalálhatóak, katonai célokra is használták.

Fordította: Jenna2
Kép: Canva
Frissítve: 2023.02.28.

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások