Boer

Boer

A kép illusztráció

A fajta története a fehér ember Dél-afrikai megjelenésénél kezdődött. A fajta kitenyésztése és szaporítása párhuzamos és elválaszthatatlan folyamat volt a fehér ember dél-afrikai tevékenységeitől.

A fajta tenyésztése röviddel Jan van Riebeeck Cape-beli(1652) megérkezése után kezdődött.

A fajta története három alosztályra osztható fel, név szerint: Jan van Riebeeck-től a Great Trek-ig (1652-1836), a Great Trek-től a Boer-háború kezdetéig (1863-1899), a Boer-háborútól napjainkig(1899- 1995).

Az első rész (Jan van Riebeeck megérkezésétől a Great Trek-ig (1652- 1863)): Az első lovakat Jávából importálták van Riebeeck Cape-beli uralma idején. A Holland Kelet-Indiai Társaság adta el az első lovakat a köztársaságoknak 1665-ben.

Habár a Perzsa-arab fajta lovakat importáltak, és körülbelül 150 évig tenyésztették őket a keleti lovakkal. Így egy határozott típusú lófajta keletkezett, amely a “Cape-ló” néven vált ismertté, és ezen a néven is tenyésztették őket.

1793-ban Andalusian és Isabella fajták kerültek Cape-be. Habár valószínűtlen, hogy jelentős hatással lettek volna a Boer fajtára.

Már 1750 és 1800 között a Cape-beli lovak a kitartásukról, értelmükről voltak híresek, és keresett fajta volt különböző katonaságok által is.

Lord Charles Somerset tovább fejlesztette a fajtát, fajtiszta lovak importálása által. Ebben a időben körülbelül 200.000 ló volt Cape-ben. Röviden azt lehetne mondani, hogy ez alatt a 150 év alatt a Cape- lovak speciális fajtává lettek kitenyésztve és váltak világszerte keresett katonai lovakká.

A második rész (a Great Trek-től a Boer háború kezdetéig(1836-1899): A Great Trek első évei alatt a Cape-lovak nem változtak. A század második felében különböző fajta lovakat importáltak Cape-be és a köztársaságokba, és ezeknek a lovaknak volt talán némi hatásuk a Cape-fajtára, de inkább Cape-ben mint a felette levő régiókban. Néhány ezen fajták közül: a Flemish fajta Hollandiából, Hackney, Norfolk Trotter, Cleveland Bay.

1870-ben sok ló halt meg egy ló-járvány miatt. Habár fennt említett okok nem voltak hatással a lótenyésztési programra a köztársaságokban, a fajta tenyésztése tovább folytatódott.

A harmadik rész (A Boer háború kezdetétől a napjainkig(1899-): A háború ismét bizonyította a Boer lovak és a Botho pónik kitartását, szívósságát, mozgékonyságát. Kemény körülmények között kellett élniük a Dél-afrikai prérin, és több ezren meg is haltak közülük. Az első világháború is hozzájárult ahhoz a tényhez, hogy a Boer fajta a farmokon szinte teljesen eltűnt.

A Calvinia fajta a Boer fajtából eredeztethető.

Fordította: Tyr
Kép: Canva
Frissítve: 2023.05.31.

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások