Galopp-Kisokos: a pályák

Galopp-Kisokos: a pályák

Talaj

Európában a versenyek legnagyobb részét füvön rendezik, bár télen néhány országban (pl. Angliában és Németországban) tartanak téli, homokpályás versenyszezont is. A homok egy leegyszerűsítő elnevezés, mert valójában egy speciális keverékről van szó, ami többek között gumikeveréket is tartalmaz (tehát nem olyan, mint a strand homokja). Amerikában a legelterjedtebb talaj a „dirt”-nek nevezett sötét, agyagos föld, de az utóbbi években néhány szintetikus futófelületű pályát is építettek. Egyes európai pályákon, így a budapesti Kincsem Parkban, vagy az ausztriai Ebreichsdorfban homokpálya is található a füves mellett. Az alagi tréningtelepen a nyári pálya gyep, a téli pedig homokborítású. Svájcban, St. Moritzban minden évben rendeznek pár versenyt havon, ám ezek sportértéke csekély.

Hossz, méret, ív

Nincs megkötés a galopp-pályák formájára. A hosszabb versenyeket általában egy ellipszis formájú íven, vagy annak egy részén futják. A rövidtávú, ezer méter körüli futamokat – a pályától függően – egyenes, ívelt vagy félköríves pályán. Pozsonyban például 180 fokban fordulnak a lovak, Baden-Badenben egy enyhén ívelt egyenesen, a budapesti Kincsem Parkban pedig teljesen egyenes pályán futnak.

Vannak egészen rendhagyó formájú pályák is. Az ascoti háromszög alakú, alsó egyenese pedig 1600 méteres, így mérföldes futamokat is rendezhetnek rajta.

Longchampban (Párizs) viszont nem elég hosszú a tribün előtti befutó, így ott az attól távolabbi, „túloldali” egyenesben rendezik az ezerméteres futamokat.

Arra sincsen szabály, hogy az ellipszis alakú pályán a lovak az óramutató járása szerint, vagy azzal ellentétes irányban fussanak. A forduló sugara is változó, a kanyarban törések, lejtő/emelkedő is lehet, és a pálya szélessége sem egyforma mindenütt. Egyes pályákon emelkedők és kisebb dombok is vannak, ami komoly nehézséget jelenthet az azt nem ismerő lovaknak/lovasoknak. Például Epsomban a célegyenesre vezető kanyar lejtős, majd közvetlenül a befutó előtt emelkedik az egyenes (sokan ekkor fáradnak el). Vannak pályaspecialista lovak, amelyek csak egy-egy sajátos karakterisztikájú pálya egyedi körülményei között képesek eredményesen szerepelni (mint a teniszben a salakspecialisták). Néhol az is nehezíti a futást, hogy az ívek keresztezhetik egymást, így például a füves pályát néhány méteren metszheti a homokpálya (Baden-Baden).

Rekordok

A pályák eltérő karakterisztikája miatt világcsúcsokat nem tartanak nyilván, csupán az adott pályára vagy pályaívre vonatkozó rekordokat. Ráadásul az azonos helyen futott idők is csak rátartással hasonlíthatók össze, mivel a versenyek lefutási idejét a pálya talajának állapota (szárazabb, azaz keményebb / nedvesebb, azaz puhább) és egy erősebb szél is befolyásolhatja – ezek együttesen bőven több másodperces különbségeket eredményezhetnek. Ahol füves és homokos pálya is található, rekordjaikat is külön tartják nyilván.

Magyar pályák

Hazánkban a Kincsem Parkon kívül az Alagi Tréningközpont nyári pályáján rendeztek korábban évente egy-egy versenynapot. Amikor a Kincsem Parkot átépítették, valamennyi versenyt ott tartották.

Kép: Canva
Frissítve: 2023.05.31.

Hozzászólások