Még csak pár száz éve versenyzünk lovakkal

A ló és ember kapcsolata egészen az ősidőkig nyúlik vissza. Az első lovakat mintegy 4000 évvel ezelőtt háziasíthatták az ázsiai nomádok. Tartásuk sokáig nélkülözhetetlen volt az emberek számára, hiszen szállításra, vadászathoz, harci szekerek, felszerelések húzására használták őket mindaddig, amíg el nem terjedtek különböző gépek, járművek.

Sok kultúrában világszerte a mai napig tiszteletbeli helyet foglalnak el, sokszor a háborúban mutatott hősies viselkedésükért, vagy éppen az emberek feladatát megkönnyítő munkavégzésükért.

Vadlovak és háziasított fajták

Mindössze egy háziasított lófajta létezik, ezen kívül viszont, több, mint 400 speciális fajt különböztethetünk meg, azok alapján, hogy éppen versenylovak, kocsihúzók, vagy más, egyéb kategóriába tartoznak. Egy dologban viszont egytől egyig egyformák, mégpedig, hogy legelő életmódot folytató állatok.

A háziasított lovak mellett a mai napig sok vadon élő ló él. A vadlovak az egyszer megszelídített állatok leszármazottjai, melyek generációk óta szabadon élnek. Szerte a világban rengeteg vad csordával találkozhatunk.

Az észak-amerikai musztángok például, akik szabadon barangolnak, a 400 évvel ezelőtti európaiak által hozott lovak leszármazottjai lehetnek.

A vad csordák mintegy 20 lóból is állhatnak. A csoport vezetője a mén, ám kancák és fiatal kiscsikók is megtalálhatóak egy-egy csordán belül.

A Przewalski ló az egyetlen, akinek ősei sohasem lettek háziasítva. Ízig-vérig vadnak születtek. Bár ironikus módon, ma már kizárólag „fogságban” találkozhatunk ezzel az erős lófajtával. Állítások azt igazolják, hogy 1968-ban látták az utolsó igazán vad, Przewalski lovat, Mongóliában.

Annak ellenére viszont, hogy a ló háziasítása több, mint 4000 éve történt, a versenyzés mindössze pár száz éve van jelen az ember életében. Ám amennyire „kevés” idő telt el azóta, olyannyira fejlett, sikeres sportágról beszélhetünk, mely mind a mai napig bizonyos kultúrák elengedhetetlen részét képezi.

 

2019.08.15. Kurucz Linda, Lovasok.hu gyakornok
Cikk forrása: NatGeo
Képek forrása: canva.com
Frissítve: 2022.08.19.

Hozzászólások