A lóistálló rendje és az istállómunkák

A lóistálló rendje és az istállómunkák

Az istállóban fontos a munkarend: a különböző munkák idejét össze kell hangolni az ember és a rá bízott állat igényével.

Istállótípusok:
– futóistálló
– bokszos istálló (tenyészmének, tenyészkancák, sport vagy egyéb hasznosítású lovak)
– állásos

Jelentősége: Takarmánybiztosítás, egységmegóvás, jó közérzet kialakítása, munkavégző képesség javítása.
Eszközök: lapát, seprű (vessző és cirok), vasvilla, talicska, gereblye, vödör, lombseprű, trágyaszedő készlet.
Fontos, hogy az eszközöket lovaktól elzárva, szerszámoskamrában tároljuk. Ügyelnünk kell arra, hogy használat után lemossuk, elmossuk. 3-4 havonta fertőtlenítés szükséges. Nincs vegyeshasználat, fontos a külön itató és etetővödör.

Az almolás és trágyázás

Jó közérzetet alakítunk ki vele, és persze szerepet játszik az egészségvédelemben. Ugyanis problémákat okozhat az emésztőrendszerben, a légutakban, illetve a lábszerkezet károsodhat ha nem végezzük el.

Fontos a rendszeres munkavégzés
Boksz: Naponta, a reggeli etetés után célszerű elvégezni az almolást és trágyázást.
Mélyalomnál: A felszínre naponta friss szalma réteg kerül, trágyázást csak 3-6 havonta végzünk. Általában legelőre engedés után szokás elvégezni. Történhet kézi (talicskával) vagy gépi munkával.

A szénát egy helyre rakjuk, majd utána félrerakjuk a száraz almot is. Eltávolítjuk a trágyát gereblye, seprű, lapát segítségével. A félretett száraz almot szétterítjük, majd behordjuk a friss almot.

Alomfajták: a leggyakrabban búza-, árpa- vagy zabszalmát, faforgácsot (általában olyan állatoknál használjuk, melyek feleszik maguk alul az szalmát) hazsnálunk. A fűrészpor lovak alomlására nem alkalmas, mert irritálja a légutakat. Egyre több helyen alkalmaznak speciális pormentes alomfajtákat – nem csak légúti problémával küzdő lovak számára hasznos.

A szalmát leggyakrabban bálában tároljuk, lehet kiskocka, nagykocka vagy körbálás. A pormentes alomfajták általában zsákokban vásárolhatók meg.

Figyelnünk kell, hogy az alom soha ne legyen penészes, rothadt, sőt lehetőleg vizes sem. A bálamadzagnak pedig semmi keresnivalója az istállóban! A szemetet és drótot ki kell szedegetni, ha esetleg a szalma közé keveredett.

Érdemes hetente pókhálózni, kimosni a bokszokat, félévente pedig meszelni, festeni.

Takarmányozás

A takarmányokat két részre oszthatjuk: szemes és a szálas takarmányokra. Szálas takarmány a széna (réti, lucerna, vagy muhar)és a szalma – nem tévedés: a szalma nem csak alom, hanem fontos takarmány is. Szemes takarmányok: zab, kukorica, korpa, árpa.

Hogyan etetünk: Előbb szénát adunk a lónak, utána a szemest. A napi adagot általában három részre osztjuk és reggel, dlében, este etetjük. A lovak egyedi fejadagja a munka intenzitásától, egészségi állapotától, és a takarmány minőségétől függhet. Nagyon fontos, hogy munka előtt 1-2 órával már ne adjunk abrakot a lónak.

Takarmányok előkészítése: Az abrakot roppantjuk, vizezzük, korpával, gyümölccsel (alma, körte, dinnye), zöldséggel (sárgarépa) gazdagíthatjuk. A szálas takarmányt (széna) felrázzuk, vízzel fellocsojuk, ezáltal portalanítjuk. A lovak egyéni igényeiknek megfelelően kaphatnak különféle lótápokat, takarmánykiegészítőket, vitaminokat.

Itatás: Történhet szakaszosan (vödör, vályú, hordó) vagy folyamatosan (önitató).

Egy ló naponta 50-60 liter vizet iszik. Ha szakaszosan itatunk, minimum három de ha lehet, napi öt alkalommal meg kell itatnunk az állatot. Ha nagyon hideg a víz, télen egy kevés szalmát szórunk rá. Felhevült lovat munka után nem itatunk. Csoportos tartásban biztosítani kell több megfelelő méretű vályút, itatót a balesetek elkerüléséhez.

ZAz istálló tisztántartása és szellőztetése

Minden nap seperni kell, célszerű előtte fellocsolni a területet, így megakadályozni a porolást. Portalanítást akkor végzünk, amikor az istállóban nincsen ló. Seprűvel, szivaccsal, festőecsettel érdemes ezt a munkát végezni. Ügyeljünk arra, hogy huzat legyen, hogy a por távozhasson az épületből.

Szellőztetés: Az elhasznált levegőt cseréljük ki, a káros gázokat távolítjuk el. Jó, ha az istállóban folyamatos enyhe légmozgás biztosítható, de ne legyen huzat. Nyáron a meleg levegő lecserélése és ezáltal az istálló hűtése a cél, míg télen az elhasznált levegő frissre cserélése. Történhet természetes (légaknás, eresz-tetőgerinces szellőztetés) vagy mesterséges (ventilátor, túlnyomás, szívó és egynyomásos megoldások) szellőztetéssel. A meleg és a hideg levegő súlykülönbsége határozza meg a légáramlást.

Káros gázok:
Ammónia (NH3): Az ürülék baktériumának lebontása során keletkezik, légúti megbetegedéseket okozhat.
Kénhidrogén (H2S): Szerves anyagok rothadása során keletkezik, sejtméreg, a vér oxigén felvételében tud kórokat okozni.
Széndioxid: Kilélegzett levegő, nem káros, csak a levegő minőségére van hatással.

Fertőtlenítés: 3-6 havonta meszelés, nagyfokú rovar- és rágcsálófertőzöttség esetén gázosítás, rágcsálóirtás szükséges.

Istállóklíma: Függ az egyedszámtól és az istálló méretétől, külső hőmérséklettől, páratartalomtól, káros gázok mennyiségétől, por- és mikrobatartalomtól, légmozgástól, de az itatók rendszerétől és a takarítási munkáktól is. Ha túl magas a páratartalom, az kedvez a baktériumoknak, férgeknek és féreglárváknak, emellett a penész is könnyen befészkeli magát az istállóba. Persze a túl száraz levegő sem jó. Az ideális páratartalom 60-80% közötti.

A ló jól tud alkalmazkodni a hőmérséklet változásokhoz ha a hőszabályzó rendszere rendben van. Ennek ellenére az istállóban télen se legyen 10°C foknál melegebb.

Istálló körüli rend – külső körletrend

A szemét összeszedése, tárolása, az udvar, a jádák felseprése, rendbetétele, környező zöldterületek gondozása, karbantartása mindennapos munkák. Rendszeresen ellenőriznünk kell a tűzvédelmi vizet is. A karámokat rendszeresen karban kell tartani, ellenőrizni kell az épségüket. Ne feledkezzünk meg a pályák talajának karbantartásáról, locsolásáról és a trágya összegyűjtéséról sem.

Cikket beküldte: Jenna
Frissítve: 2023.05.02.
Fotó: Canva

Hozzászólások