Miért ásít a ló? Meg fogsz lepődni

A lovakon nem könnyű eligazodni. Pipálnak – pedig nem is dohányoznak, ráncolják az orrukat – de nem rosszallásból. Ha pedig ásítanak, azt nem az unalom, vagy az álmosság miatt teszik. Most elmondjuk, mit üzen arckifejezéseivel a lovad.

Pipálás – Fotó: Haga Zsuzsa – Még 8 képünk van Haga Zsuzsától ásító és pipáló lovakról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Pipálásnak nevezzük, amikor a ló felső ajkát felfelé csücsörítve szimatol. Elsősorban csikókra és ménekre jellemző ez az alapos szagelemzés: előbbiek így ismerkednek a világgal, míg az utóbbiak elsősorban a sárló kancákat igyekeznek kiszagolni.

A lovak ásítása nem szorul különösebb magyarázatra. Az viszont biztos, hogy oka és funkciója nem ugyanaz, mint az embereknél – már csak azért sem, mert a lovaknál nem kíséri belélegzés az ásítást, hiszen a szájukon át nem tudnak levegőt venni.

Ásítás – Fotó: Haga Zsuzsa – Még 8 képünk van Haga Zsuzsától ásító és pipáló lovakról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Azt viszont fontos tudnod, hogy ha lovadat pipálni, vagy ásítani látod, az akár komoly egészségügyi problémát is jelezhet.

A pipálás lehet teljesen normális, hétköznapi viselkedés, ami a szaglással van összefüggésben, de akár hasi fájdalom esetén is jelezhetnek így lovak” – mondja Dr. Kutasi Orsolya, egyetemi adjunktus, az európai kollégium lóbelgyógyász specialistája. „Ha a ló nem mén, nem csikó és általában nem pipál, vagy ásítozik, illetve esetleg egyéb tüneteket is mutat (pl. többet fekszik, változó az étvágya, teljesítménycsökkenése van, esetleg kapar), akkor érdemes utánajárni, hogy nincs-e esetleg valamilyen ok az enyhe hasi fájdalom tünetei mögött” – mondja a szakember.

Sok ló tehát ásítással reagál a kólikás fájdalomra, ez az egyik első jel, amivel azt mutatják, hogy nem érzik jól magukat. Az ásítás jelezhet még szájüregi fájdalmat is, aminek az oka lehet egy gyulladt fog, az éles fogszélek okozta sebek vagy az orr-nyelőcső szonda, esetleg endoszkóp használatát követő torokfájás.

Az ásítás nem mindig jelent persze betegséget. Jelentkezhet lekantározás után, hogy a ló átmozgassa egy kicsit az állkapocs izmait. Az is előfordul, hogy a karámjukban vagy bokszukban békésen álldogáló lovak ásítanak, vagy az etetés közeledtével az áhított abrakot várják így.

Szintén kólikás fájdalomra utalhat a lenti képeken látható arckifejezés: a ló enervált, bágyadt, és ráncolja az orrát.

Fotó: Horse Side Vet Guide

Lehet, hogy lovad egy mókamester, de fontos hogy tudd, arckifejezései mikor utalnak arra, hogy rosszul érzi magát, fájdalmai vannak, hogy időben segítségül hívhasd állatorvosodat.

2015.09.24. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: The Horse.com, Horse Side Vet Guide

Hozzászólások