Már ellenőrzik a Pest megyei lótartókat

Nem csak riogatás volt, a hatóságok megkezdték a lótartók ellenőrzését Pest megyében. A lovak azonosítása, a lóútlevelek és kötelező vérvizsgálat megléte, valamint a lótartó helyek bejelentése van terítéken.

A 2015. július végén „Tájékoztató lótartók részére!” címen kiadott, és Pest megye minden Önkormányzatához eljutatott felhívásában a Pest Megyei Kormányhivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy az illetékességi területein véletlenszerűen kiválasztott településeken ellenőrzésre számíthatnak a lótartók.

Az ellenőrzés kiterjed a regisztrációs kötelezettség, a ló-azonosítási kötelezettség és az állategészségügyi státusz vizsgálati kötelezettség meglétére. Vagyis: a hatóság képviselői azt ellenőrzik, hogy megtörtént-e a lótartó hely bejelentése, lovak azonosítása, a lóútlevelek kiváltása, illetve a lovak kötelező vérvizsgálata.

A kiválasztás a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR), az Országos Lótenyésztési Információs Rendszerben (OLIR) és az állategészségügyi státusz vizsgálatokra vonatkozó eredményközlőkben fellelhető adatok alapján történik. 

Emellett az ellenőrzések fő célja a kiválasztott településeken az információs rendszerekben (OLIR, Országos Adatbázis) és a vérvételi eredményközlők alapján leszűrt lótartókon kívüli lótartók felkutatása, felderítése, jogkövető magatartásra való kötelezése.

Az elmúlt féléves időszakban az alábbi településeken történt (történik) meg az ellenőrzés:

  • Albertirsa
  • Gyömrő
  • Verőce 

Folyamatban van jelen pillanatban is a következő településeken:

  • Pilisvörösvár 
  • Taksony
  • Tatárszentgyörgy

Ezen túlmenően Pest megyében bárki ellenőrzésre kerülhet településtől függetlenül – írta a Lovasok.hu-nak küldött tájékoztatásában a Pest Megyei Kormányhivatal Élemiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya.

Mivel az ellenőrzésekről az illetékes önkormányzatokat a Pest Megyei Kormányhivatal Élemiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya  értesíti, így lehetőség van az önkéntes bejelentésekre, és a kötelezettségek megtételére. Az ilyen lótartók önkéntes jelentkezését az állategészségügyi hatóság a tájékoztatóban megadott határidőig fogadja el.

A hatóság munkatársai emellett bejelentések (a lakosság, önkormányzat jelzése alapján, stb.) alapján és szúrópróbaszerűen helyszíni ellenőrzéseket is végeznek, melyek Pest megye teljes illetékességi területére is kiterjednek. 

A határidőt követően felderített, vagy bejelentett lótartó(k)ra, a hatóság intézkedést rendel el, valamint állattenyésztési és/vagy élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szab ki.

Mindeközben Pilisvörösváron

Pilisvörösvár jegyzője január végén hívta fel a település lótartóinak figyelmét arra, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal és a Pest Megyei Érdi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya megkezdte a lótartók ellenőrzését. 

„Az a lófélét tartó, aki még egyik jogszabályi kötelezettségnek sem tett eleget, 2016. március 31. napjáig azt szankciómentesen megteheti.

Az önkéntes bejelentéseket a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály Állategészségügyi Osztálya, vagy az Érdi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya felé tehetik meg. További kérdéssel az Érdi Járási Hivatal (2030 Érd, Alispán u. 8/A., budai-kerulet@nebih.gov.hu) felé fordulhatnak.

Felhívom a figyelmet arra, hogy a fenti határidőt követően felderített, vagy bejelentett lótartó(k)ra, az ellenőrzést végző hatóságok állattenyésztési és/vagy élelmiszerlánc- felügyeleti bírságot szabnak ki!”, áll a Pilisvörösvári Önkormányzat honlapján

2016.02.02. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Fotók: Bigstockphoto.com

Hozzászólások