Türelmi időt kapnak a lovas szolgáltatók

Mégis módosítják a lovardarendeletet, így megoldódni látszanak a nullás lovak és a kis, családi lovardák problémái. Átmeneti türelmi időt kapnak a lovas szolgáltatók a Nemzetgazdasági Minisztérium 2014. június 12-i közleménye szerint:

"A Nemzetgazdasági Minisztérium a közelgő június 30-ai határidőre való tekintettel soron kívül módosítja a lovas szolgáltató tevékenységről szóló rendeletet. Az állattenyésztési törvény elveivel összhangban átmeneti türelmi idővel segíti az érintett szolgáltatókat abban, hogy eleget tudjanak tenni a minősítési kötelezettség teljesítésének. A módosítás több változtatás mellett a vendég lovagoltatásával járó lovas szolgáltatásnyújtásba bevont lovakra előírt alkalmassági minősítés igazolásának határidejét 2014. június 30-ról szeptember 30-ig tolja ki.

A látogatók számára nyújtott lovas szolgáltató tevékenység technikai és személyi feltételeit a lovas szolgáltató tevékenységről szóló 14/2008. (XII.20) ÖM rendelet szabályozza. A minősítési szempontok között szerepel az állat származásának igazolása is. A szabályozás eddig többnyire mikro-, kis- és középvállalkozásoknak okozott nehézséget, mivel az állattenyésztési törvény tiltása ellenére a lovas szolgáltatásnyújtásnál a gyakorlatban ismeretlen származású lovakat használnak, hiába a zugtenyésztés esetén kiróható bírság.

A jelenlegi módosítás a lovak számára vonatkozó minimum előírását is eltörli, amely intézkedéssel a kisebb lovardák is bekapcsolódhatnak a szolgáltatásnyújtásba.

A jogszabály szerint a lovas szolgáltatásnyújtás profitorientált tevékenység. A szabályozás tehát nem érinti a saját, magáncélú lovaglást vagy az olyan tevékenységeket, ahol nem merül fel üzleti érdek. Mivel a lovas balesetek száma megnövekedett az utóbbi időben, egyértelművé vált, hogy a lovaglás egyfajta „veszélyes üzemnek” minősül, és többoldalú szabályozást igényel (pl. minimum személyi és tárgyi feltételek, szakmai minősítési rendszer, ellenőrzések stb.).

A lovas szolgáltatásnyújtásnál fontos megoldani, hogy a szabályozás biztosítsa a lovasok biztonságát, a lovas szolgáltatást nyújtó vállalkozások, illetve a lovak érdekeire tekintettel a fenntarthatóságot, összhangban a hatályos állattenyésztési, kereskedelmi és egyéb törvényi előírásokkal. A lovas szolgáltatásnyújtás nemcsak turisztikai, hanem döntően állattenyésztési, állategészségügyi, sport, ifjúsági, valamint fogyatékosügyi szakterületekkel összefüggő szabályozási elemeket is tartalmaz, a komplex szabályozási tartalom miatt az NGM kibővített körű egyeztetéseket folytatott."

Szeretnél mindig elsőként értesülni a lovardákat, lovas szolgáltatókat érintő hírekről?

Iratkozz fel lovardáknak szóló szakmai hírlevelünkre:

2014.06.12. Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium
Fotó: Németh Tamás

Hozzászólások