Kövér ló? Sovány ló?

Az egészséges ló se nem sovány, se nem kövér. A lovasok véleménye viszont erősen megoszlik atekintetben, hogy mikor minősül kövérnek, vagy éppen soványnak egy ló. Ennek megítélésében nyújt segítséget a lenti táblázat, melyet a World Horse Welfare  segítségével állítottunk össze.

Alultáplált ló:

Jellemző a kifejezett szarvasnyak, a felső nyakél homorú, a torokél lazán lóg. A bőr alatt a bordák élesen kirajzolódnak, jól láthatóak és tapinthatóak. A mar éles és kiemelkedik a hátból. A ló medencéje szögletes, a bőr ráfeszül, a far beesett, a farok alatt üreges rész húzódik végig. 

Sovány ló:

Izomszegény nyak, a torokél lóg. A bordák láthatóak és kitapinthatóak, a mar kiemelkedik, csontos. Fara beesett, a medence kiáll, a bőr rugalmasabb.  

Normál kondíció:

Ideális kondíció versenylovak, galopplovak számára. A nyak nem túl izmolt, inkább egyenes mint „szarvasnyak”, a mar határozottan látszódik, bizonyos bordák láthatóak és kitapinthatóak, némi zsír érezhető a bőr alatt. Fara egyenes.  

Jó kondíció:

Nyaka izmolt, méneknél előfordulhat hogy a felső nyakél erősebb. A ló marja kiemelkedik a hátból, de burkolt, a bordák felett érezhető zsír, a medence nem szögletes, burkolt, de tapintható. A fara kerek

Kövér ló:

A ló nyaka erős, a sörényél kifejezett, zsír tapintható. A mar burkolt, a bordák nem látszódnak. A medencéje burkolt, erős nyomásra tapintható csak. Fara enyhe „alma”- formát mutat, a gerincén egy kis árok fut végig, a gerinc nem emelkedik ki.

 

Túltáplált ló:

A ló nyaka burkolt, zsír tapintható, a sörényél erős. A mar szinte beleolvad a hátába, alig tapintható, a ló hátán határozott árok fut végig a gerinc vonalán. A bordák nem tapinthatóak erős nyomásra sem. A ló medencéje nem tapintható. Fara kifejezetten „alma”-far. 

2011.11.13
Fordította: Záprel Krisztina, Lovasok.hu
Frissítve: 2017.03.09.

Hozzászólások