Környezetbarát lótartás

Kösd össze a kellemeset a hasznossal

Minden lótartó valamilyen módon természetbarát. Ennek köszönhetően kezd egyre inkább teret nyerni a környezetbarát lótartás fogalma, hiszen lótartóként is felhasználhatod a természet adta lehetőségeket és energiákat, óvhatod a környezetet.

A napenergia

A lovasiskolák előtt számos lehetőség áll nyitva, hogy természetbarát módon üzemeljenek. A fedelesek és istállók tetői ideális felületei lehetnek a napelemeknek. Azon lovardák számára, amelyek anyagilag nem engedhetik meg maguknak a napelemek telepítését, lehetőség van ezeket a forgalmazó cégtől bérelni. A napkollektorok telepítéséhez általában pályázatokon anyagi támogatás is nyerhető.

Még ha az egész lovarda energiaellátása nehezen is fedezhető pusztán napelemek, vagy napkollektorok segítségével, kis lépésekben is haladhatsz a környezettudatos lótartás felé. Ha például itt az ideje, hogy lecseréld lovardád villanypásztor-rendszerét, nézz utána, hogy egy korszerű, napelemmel működő szett teljesíti-e lovardád igényeit.


Napelemes termékek a Lovas Piactéren >>

Természetes oázisok

A nagyvárosok közelében fekvő lovardák egyfajta természetes oázisoknak tekinthetők. Fecskék, sündisznók, rókák, rovarok és nyulak lelhetnek itt otthonra. Mindig ügyelj arra, hogy amennyire lehetséges megtartsd számukra ezt a természetes környezetet – amellett, hogy a rágcsálók túlzott elszaporodását természetesen kerülni kell.


Kabóka Lovastanya

Természetes tó

Népszerű lehet a lovarda területén egy tó, amelynek karbantartása – megfelelő kialakítás esetén – sokkal kevesebb energiát igényel, mint egy úszómedencéé, ráadásul a lovak is használhatják. Egy kiadós lovaglás után jól eshet egy pihentető fürdés mind a lónak, mind pedig a lovasnak.

Ópusztaszeri Akhal Teke Ménes

Takarékoskodj!

Mindenkinek ügyelnie kellene arra, hogy takarékoskodjon a vízzel és az árammal. A fedelesben vagy az istállóban csak akkor kapcsold fel a villanyt, ha szükséges. Csak annyi ideig mosd lovadat, ameddig szükséges. A lószoláriumokat csak télen használd.

3R Biofarm Horse Wellness Ranch

Esővíz

Vízre mindig szükség van egy lovardában. Előnyödre válhat, ha az esővizet a csatornákból hordókba, vagy kiépített esővízgyűjtőkbe vezeted. Az így összegyűjtött víz kiválóan alkalmas a patamosóban való felhasználásra, a növények, vagy a pályák locsolására is.

Lovak munkában

Két erős, egészséges, fogatba betanított ló hasznos segítség lehet a lovarda körül, legyen szó boronálásról, fűnyírásról, vagy épp a széna behordásáról. Lehet, hogy lassabban meg majd a munka, mintha traktort használtál volna, de biztos, hogy spórolsz a gázolajjal, és kíméled a környezetet.

Neked is vannak hasonló környezetbarát tippjeid?

Oszd meg őket kommentben!

2013.08.27. Horosz Enikő, Lovasok.hu
Frissítve: 2015.04.22

Hozzászólások