Így etess, ha egészséges lovat szeretnél

A megfelelő takarmányozás lovad egészségének egyik kulcsa. Néhány egyszerű szabály betartása segít, hogy kedvenced mindig csúcsformában legyen, megfelelő teljesítményt nyújtson és jól érezze magát a bőrében. Ezért fontos, hogy tisztában legyél takarmányozásának alapjaival.

Mindig legyen előtte friss, tiszta víz

A víz és a vízhez való folyamatos hozzáférés a megfelelő takarmányozás alapja. Egy átlagos ló a külső hőmérséklettől, munkaterheléstől és az etetett takarmánytól függően naponta körülbelül 20-50 liter vizet fogyaszt el. Fontos, hogy lovad itatója – legyen az vödör, vályú, vagy önitató – mindig legyen tiszta, hiszen a lovak igen kényesek a vízre, hajlamosak akár napokig is nélkülözni az ivást, ha a rendelkezésükre álló víz szennyezett, zavaros.

A ló mindennapi betevője a széna

A lovak alapvető takarmánya a fű és a széna, ezek kell, hogy kitegyék lovad napi betevőjének minél nagyobb hányadát.

Lovadnak csak a legjobb elég jó

Lovad takarmányozására kizárólag jó minőségű takarmányt használj. A poros, penészes, gazos takarmány nem egyszerűen csak gyengébb minőségű, de súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Többször keveset

A ló emésztőrendszere arra van tervezve, hogy egész nap legelésszen. Ezért fontos, hogy lovad a takarmányt több kisebb részre, akár 3-4 adagra elosztva kapja meg. Különösen igaz ez az abraktakarmányokra és tápokra, melyekből egy etetésre ne adj 2 kilogrammnál többet.

A súly az, ami számít

Ha pontosan szeretnéd adagolni lovad napi betevőjét, ne térfogat, hanem súly alapján tedd, legyen bár szó szénáról, vagy szemes takarmányról.

Személyre szabott takarmányozás

Minden ló más és más, ezért mindig személyre szabottan kell kialakítani takarmányozásukat. A legfontosabb tényezők, melyeket figyelembe kell venned:

  • A ló súlya és kondíciója
  • A ló munkaterhelése
  • A ló temperamentuma
  • A ló életkora

Ezek nem csak a takarmány mennyiségét, de az összetételét is befolyásolják.

Változtass fokozatosan

Minden változást lassan, fokozatosan vezess be lovad étrendjébe. A leggyakoribb ilyen esetek:

  • Legelőre szoktatás
  • Új takarmányfajta, vagy takarmánykiegészítő bevezetése lovad étrendjébe – legyen bár szó egy új vitaminról, a régi táp kiváltása valami újjal, vagy az előző évi széna és zab felváltása az ideivel.
  • A takarmány mennyiségének csökkentése vagy növelése

Alakíts ki napirendet

Lovak szeretik a rendszerességet, ezért ha teheted lovadat, mindig ugyanazokban az időpontokban etesd.

Evés után jár egy kis pihenés

Abrakolás után adj egy-két órányi pihenőt lovadnak, mielőtt munkára fognád. Egy-egy keményebb edzés után pedig szintén várj az abrak etetésével addig, míg lovad kicsit kipihente magát. A széna etetésével nem szükséges ilyen sokat várnod.

2016.03.18. Lovasok.hu
Frissítve: 2022.07.25.
Fotó: Canva

Hozzászólások