Elég a töredezett patákból!

A pata a ló egészségének tükörképe. A repedezés a száraz, meleg időszakokban jelenti a legnagyobb fenyegetést, azonban precíz ápolással, megfelelő takarmánnyal és tartástechnikával a paták egész évben szép, egészségesek lehetnek.

A pata repedezését számtalan ok kiválthatja. A pata kiszáradása, a pata szerkezetét is megsértő sebekből fakadó folytonos repedés, rendszertelen és/vagy helytelen körmölés, a pártaszegély sérülése, melynek feladata az alatta növekvő szaru párologtatásának szabályozása, kíméletlen talajon történő munka – ezek mind-mind hozzájárulhatnak a töredezéshez, de az sem egyedi, hogy a ló saját magának okozza a sérüléseket. Például az egyedül tartott lovaknál vagy etetés előtt figyelhető meg, hogy kapálással próbálják meg magukra felhívni a figyelmet.

A nyári hőségben a pata kiszáradásának megakadályozása nagy kihívást jelent. Ahhoz, hogy megelőzzük az ebből fakadó problémákat, mindennapos odafigyelésre van szükség. A patarepedéseken a fokozott rovarszaporulat sem segít, hiszen a ló sokszor erős dobbantásokkal igyekszik megszabadulni a vérszívóktól, ami csak tovább tetézi a bajt.

Fontos tudni, hogy a patarepedezés azon túl, hogy nem esztétikus, komoly egészségügyi problémákat okozhat. A keletkezett résekbe könnyedén megtelepednek a különböző baktériumok is, amelyek gyulladásokat és egyéb szövődményeket vonhatnak maguk után.

Elengedhetetlen a rendszeres pataápolás!

Az ápolást mindig alapos tisztogatással kell kezdi, ami az idegen anyagok eltávolításával indul, majd javasolt vízbe mártott gyökérkefével is átmosni. Nagy szárazság idején sajnos ez nem mindig elegendő, mert ilyenkor a pata több nedvességet veszít. Ebben az esetben egy negyedórás langyos vízben történő fürdő gyógyírt jelenthet a problémára. Az áztatást követően kétségtelenül jót tesz a paták bezsírozása, ami segít megtartani a nedvességet.

Nem mindegy, hogy milyen zsír! Javasolt kifejezetten erre a célra előállított pataolajokat, zsírokat alkalmazni, de a sótlan! disznózsír is megfelelhet. A patát tehát még nedves állapotában kell bekenni hetente kétszer-háromszor, ami nem csak a kiszáradástól óvja, de ellenállóbbá teszi azt a káros hatásokkal szemben.

Zsírozást követően ne engedd a lovat porba lépni, az ugyanis elzárja a pata pórusait, megavasodhat és károsíthatja a szarut.

Minden pata kedvence, a biotin

A szépségvitamin néven is ismert vegyület többek között hozzájárul a pata egészséges és gyorsabb növekedéséhez amellett, hogy a szőrzetet is fényesebbé, ápoltabbá teszi. A meglévő patarepedésekre bár nem nyújt vigaszt, azonban az új szaru már sokkal erősebb és egészségesebb lehet tőle, így egy gyengébb pataszerkezettel küszködő lónál hosszútávon kifizetődő az adagolása.

Biotin táplálékkiegészítő formájában is kapható, de megtalálható a ló napi takarmányában is, például a zabban vagy az árpában, sőt a sárgarépában is. Dr. Pallós Andreával folytatott korábbi interjúkból átfogó és reális képet kaphatsz a biotin hatásáról és használatáról.

A gyógynövények természetesen itt is segítenek

A ló patája napi 10-20 kilométeres mozgás esetén normálisan kopik, de csak akkor, ha mindez megfelelő, puha, homokos, füves talajon történik. A legelőn való tartás nem csak a paták megfelelő ütemű kopásához járulhat hozzá, de olyan tápanyagokhoz juttathatja a lovat, amelyek jótékony hatással vannak a patákra nézve.

Sok lótartó azonban nem tudja megteremteni lovának ezeket a feltételeket, de szerencsére a szükséges összetevőket bárki össze tudja állítani. Ha szeretnéd megtámogatni a paták egészséges növekedését, javasolt kipróbálni néhány gyógynövény keveréket.

Érdemes előnyben részesíteni a gyógynövényekkel kevert zsírokat, amelyek antibakteriális, gyulladáscsökkentő és más értékes hatásuknak köszönhetően maximálisan óvják a pata állapotát! Erről bővebben korábbi cikkünkből tájékozódhatsz a ide kattintva. >

A gyógynövények táplálékkiegészítőként adagolva is meghozzák a hatásukat. Az üzletekben kapható óriás kiszerelések nem csupán az előkészítés terhét veszik le a válladról, de segítenek pontosan meghatározni a megfelelő napi adagot, amely ezáltal valóban kifejti hatását. Általában ezekben a termékekben nem kizárólag a pata egészségéért felelős növények találhatóak meg, a fő összetevők mellett számos más gyógynövényt is belecsempésznek, hogy a ló teljes szervezetét támogassák az egészség megőrzésében.

2018.09.08. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Frissítve: 2022.08.08.
Fotó: Canva

Hozzászólások