Lovas az éjszakában

Minden lovas számára nagy kalandként kecsegtet az első éjszakai túra. Páratlan élvezetet nyújt, ám veszélyes is lehet, ha az ember nem készül rá fel kellőképpen. Melyek azok a tényezők, amelyeket semmiképp ne hagyj figyelmen kívül, ha éjszakai terepre indulsz?

Mindenek előtt jó tudni, hogy a lovak valóban kiválóan látnak a sötétben. Ennek oka, hogy a lovak szemében lévő világosságot, illetve sötétséget érzékelő receptorok száma közel 20x annyi, mint nekünk, embereknek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy bátrabban is viselkednének. Sőt, az esti kimozdulás számukra is épp oly idegen, mint annak a lovasnak, aki most tervezi első éjszakai kilovaglását.

A lovak látásáról azt is tudni kell, hogy nehezen alkalmazkodik a fény és árnyék gyors váltakozásához. Ezt a lóval töltött mindennapok során megannyiszor tapasztalhatjuk: gondolj csak azokra az alkalmakra, mikor a Nap égető ereje elől inkább behúzódtok a sötét fedeles lovardába vagy amikor a lószállítóra igyekszel felinvitálni a lovat.

Az éjszaka szokatlan, sok esetben hirtelen fényei mind-mind fokozzák a ló idegességét. Javasolt tehát először megismertetni a lovat azokkal a fényekkel, amelyekkel a terep során szembesülhettek. Sok lovat már magának a zseblámpának a világítása vagy a távoli járművek fényszórójából érkező fény menekülésre késztet. Hogy felmérd a lovad hogyan is viselkedik, érdemes bevetni néhány „fényjátékot” indulás előtt.

Erre például a legegyszerűbb módszer bevezetni a körkarámba és egy zseblámpa fényével megvilágítani a ló előtti területeket.

Indulás előtt feltétlenül konzultálj!

Soha se indulj terepre a sötétben egyedül! Napközben sem javasolt, este azonban még több veszély leselkedik. Sőt, jobb indulás előtt másokkal is ismertetni a tervezett útvonalatokat és nagyjából mennyi ideig lesztek távol. Így bebiztosítod magad, ha bármi történik, biztosan időben utánatok mennek.

Útvonal tekintetében este nem érdemes letérni a megszokott ösvényekről. Lehetőleg olyan útvonalat válassz, amit kellőképpen ismersz ahhoz, hogy tudd, nincsenek rajta rejtett csapdák – lyukak vagy nappal is nehezen észrevehető akadályok, amelyekben könnyen elbotlik a ló.

Felszerelések éjszakai terephez

A lovad lehet, hogy jól lát, de nem javasolt kizárólag erre alapozni a kilovaglást. Napközben is előfordulhat, hogy a ló figyelmetlenségből vagy épp a bizalomtól megvakultan belelép egy gödörbe. A szárak a lovas kezében vannak és ha ő nem lát, akkor az irányítás is kicsúszik a kezei közül. A legkézenfekvőbb megoldás a kobakra felszerelhető fejlámpa használata, amely biztosítja a megfelelő látási körülményeket.

Látni és látszani!

Bármikor, bármerre is indulsz útnak, minden esetben számítani kell rá, hogy másokkal is találkoztok majd. Főleg abban az esetben, ha a tervezett utat betonút is keresztezi. Legjobb döntés a jól láthatósági felszerelések viselete és az éjszakába belevesző fekete ruhadarabok elkerülése.

Ha jól láthatósági öltözékről van szó, akkor a legtöbb ember az egyszerű mellényre és a különböző kialakítású fényvisszaverő csíkokra gondol. Ma már azonban a jól láthatósági felszerelések között is óriási a választék. A kényelmes pólóktól kezdve a vízálló ruhadarabokon át a protektoros felszerelésekig minden megtalálható.

Nem utolsó sorban a ló számára is lehet kapni különböző fényvisszaverős kiegészítőket, amely még inkább biztosítja, hogy távolról is időben észrevegyenek. Illetve nem szabad homokba dugni a fejet – a lovaglás nem veszélytelen sport, így a legnyugodtabb ló és a legprofibb lovas harmonikus kapcsolata esetén is előfordulnak balesetekre. Egy pej ló a vaksötét éjszakában a fényvisszaverő felszerelések nélkül nem csak nehezen megtalálható, de további balesetet is okozhat.

A sötétben történő kilovaglás természetesen az egyik legtöbb izgalmat nyújtó programlehetőség, amelyet nem érdemes kihagyni. Hiszen valljuk be, aligha van romantikusabb egy holdfényben úszó ösvényen való vágtánál vagy megpihenni egy vízparton és beleveszni a tó vízének ezüstös csillogásának látványába. A lényeg, hogy jól felkészülten, körültekintően induljatok útnak, hogy a túra végére kizárólag pozitív élményekkel gazdagodjatok.

2018.09.12. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: Pixabay.com2018.09.12.
Frissítés: 2022.09.21.