keresés a lovardák között

Így készül az illóolajos patazsír
Minden lovas és lótartó tudja, milyen fontos, hogy megfelelően ápoljuk lovaink patáját. Épp ezért kiváló ajándék a házilag elkészíthető, természetes alapanyagokból összeállított patazsír, melynek receptjét Marton Zsófia lófitoterapeuta osztotta meg velünk.


A legjobb alapanyagok a sertészsír vagy a juhfaggyú. Mindkettőre igaz, hogy hidegen „merevek”, azaz nehezen kenhetőek. Emiatt célszerű ezeket napraforgóolajjal hígítani addig, míg a kívánt állagát eléri a „kenőcs”.

Készítéskor egy műanyag dobozkába téve a sertészsírt meleg vízfürdőben óvatosan felmelegítjük. Hozzá adagoljuk a napraforgóolajat és az illóolajakat, fakanállal elkeverjük. A javasolt keverési arány 20-25 csepp illóolaj 500 gramm sertészsír és napraforgóolaj kb. 2:1 arányú elegyéhez. Csak fakanalat és műanyag edényt (esetleg üveget) használjunk, mert az illóolajok fémmel érintkezve kémiailag átalakulnak! Ha a kézmeleg anyagokat összekevertük, akkor a vízfürdőről levéve azonnal fedjük le a műanyag edényt, hogy az illóolajok ne illanjanak el. 

Leggyakrabban rozmaring és levendula illóolajából készített patazsírral kenjük a töredezésre hajlamos patát. Ha rothadásra hajlamos a pata, akkor ezt kiegészíthetjük cickafark vagy a meglehetősen drága kamilla illóolajával. Mindegyik illóolaj antibakteriális hatású, a rozmaringnak vérkeringést serkentő hatása van, a többi pedig erős gyulladáscsökkentő. 

 

A patazsírokat célszerű hűvös, fénymentes helyen tartani, mert nemcsak az illóolajok, de a zsír és a faggyú is avasodásnak indulhat, és bőrirritáló bomlástermékek képződnek bennük.

Pataápolás illóolajokkal

A pata alakítása a kovács, az ápolás a tulajdonos feladata. A legcélravezetőbb módja a pataápolásnak, ha a szennyeződések megtisztítását követően nedvesítjük a patát (patamosással), majd rövid száradás után bezsírozzuk. Fontos, hogy a már nagyjából száraz patára kenjük a zsírt, és utána lehetőleg ne lépjen porba a ló, mert a zsírra tapadó por elzárja a pata pórusait, és nem tud levegőzni a felület.

Patazsírozásra több okból is szükség van: hidratálás és fertőtlenítés miatt. A zsírnak, azaz a vivőanyagnak nem csak az illóolaj felvitele a feladata, hanem az, hogy a pata szöveteiben visszatartsa a vizet: hidratáljon.


Az illóolajos patazsírok nagy előnye az erőteljes antimikrobiális hatás, amely rengeteget segít akkor, ha a ló sokat áll a trágyában, trágyalében. Ilyenkor a gombák és baktériumok a pata eldugott mélyedéseiben, repedéseiben szaporodásnak indulnak. Az eredmény a pata- vagy nyírrothadás, amelyet legjobb megelőzni.

Előrehaladott nyírrothadás esetén a teafaolaj alkalmazása igen jó eredményt ad. A felszíni patarepedések nagy átka, hogy mélyükön a baktériumoknak alkalmas mikroklíma alakul ki. A baktériumok szaporodásával a repedés mélyül, befelé indul a rothadás, amely igen súlyos következményekkel is járhat. A mélyebb felszíni repedések enyhe kimélyítését (levegőztetését) követően legalább egy hétig naponta, később ritkábban cseppentsünk hígítatlan teafa olajat a repedésbe.

Leggyakrabban rozmaring és levendula illóolajából készített patazsírral kenjük a töredezésre hajlamos patát. Ha rothadásra hajlamos a pata, akkor ezt kiegészíthetjük cickafark vagy a meglehetősen drága kamilla illóolajával.

Mindegyik illóolaj antibakteriális hatású, a rozmaringnak vérkeringést serkentő hatása van, a többi pedig erős gyulladáscsökkentő.

Kellemes ünnepeket kíván a Lovasok.hu olvasóinak:

Marton Zsófia, fitocavallo.hu

 Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés